en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Dagens gäst -  Entreprenören Renée Voltaire

Dagens gäst - Entreprenören Renée Voltaire

Renee_2.jpg

Idag så möter vi Renée Voltaire som jag hade förmånen att få byta några ord med. Hon bjuder här på sig själv i ett personligt porträtt. I dagens företagsklimat när allt bara går fortare och fortare, där det mesta handlar om snabba beslut och resultat till vilket pris som helst. Då är det rätt befriande att höra hur Renée Voltaire berättar att det hon gör, det gör hon med hjärtat. Hennes drivkraft är att det måste vara lustfyllt och kännas rätt annars får det vara. Hon måste ju göra alla rätt, hon driver idag ett hållbart och ständigt växande företag som dessutom får pris på pris. Detta för sin förmåga att skapa arbetstillfällen med en helt egen företagsidé och med produkter som inte kunde vara mer högaktuella än nu.

Men innan vi pratar mer om bolaget Renée Voltaire ska vi ta en liten tillbakablick och se vad hon gjorde innan dess.

Renée Voltaire - Vem är hon bakom varumärket?

Renée gillar att laga mat, planera vilken restaurang eller marknad hon ska besöka när hon är ute och reser.  Hon säger att hon är en typisk " vad ska vi äta ikväll" person. Hon lagar hela tiden mycket mat och är självklart road av att laga mat. För henne är det avkopplande att "labba" och skapa nya gröna rätter.

 Jag är mycket  vassare på att laga mat idag än för ca 20 år sedan.

 

Hon säger att hon är en ganska glad person som inte tar sig själv på för stort allvar, hon har inget behov av att vara så där pretentiös som en del kan vara.

Jag gillar när det händer något, är lite fart och kul.

 

Trivs med familjen

Hon trivs framförallt att vara med sin familj, men är också social och gillar att umgås med folk. Renée är en  kreativ person slash rörig och som det alltid kommer upp mycket idéer hos.

Förr hoppade hon på det mesta som verkade roligt och spännande. Nu har hon sansat sig och känner att ett lugn har infunnit sig.

Därför tänker hon till mer nu innan hon tar sig an nya saker. Dessutom har hon insett att dygnet bara har 24 timmar. Tid är framför allt det hon känner är en bristvara.

Familjen består av man och två söner, 16 och 20 år. De har alla varit med på den här resan och är självklart roade av mat precis som hon.

Hon skrattar till och berättar hur yngsta sonen säger emellanåt - blir det nått på nått till middag idag. Mandel biffar, mandelsallad, mandel mousse....

Men annars så har barnen gillat läget och ätit det mesta utan problem. Fast hon väckt ett intresse till mat i familjen så är det Renée själv som mestadels lagar all mat där hemma. För henne är det avkopplande att avsluta dagen med att laga middag till familjen, som har förhållandevis sena middagsvanor. Hon tycker inte alltid det är optimalt, men de äter tillsammans och det tycker hon är viktigt.

Alltid pysslat med mat

För Stockholms tjejen Renée har det alltid handlat om mat. Som skoltjej så jobbade hon extra på NK takterass och hos mormor som drev Blombergs konditori på Drottninggatan.

Hon mellanlandade i krogsvängen via Erik Lallerstedt, tog sig vidare till Bordeaux och ett år på en skaldjursrestaurang. Innan hon kom tillbaka till Stockholm så hann hon med Paris, där hon var involverad i maten på Ikea.

1992 tog hon och hennes syster Lotta över det anrika Konditori Oscars på Narvarvägen. Hon har även haft bageri bullboden på Kungsholmen.

Ann Wigmore's bok startade den gröna resan

En bok av Ann Wigmore startade Renées resa mot det gröna. Hon älskade hela iden från boken; att syra, grodda & leva på levande föda.  Redan på Café Oscars ville hon få människor att äta raw food bollar och dricka vetegräs. Folk fattade ingenting och tyckte det var extremt konstigt. Konceptet på Konditori Oscars var stora kanelbullar och räksalladen var ett måste.

Alger har en central roll i köket

Algerna har en central roll i hennes liv och hon skulle gärna vilja frälsa världen med alger. Fortfarande idag, när ändå tillgången till alger finns på de flesta ICA, har vi ett motstånd mot alger. Men då på Café Oscars tid - 92,  långt före det blev trendigt, ville hon introducera alger i gästernas kost.

Jag älskar alger. PUNKT

Om Renée ensam fick bestämma hade hon tagit  bort hela de klassiska konceptet och fyllt kyldisken på Café Oskars med raw food tårtor och rawbollar.

Hon insåg till slut att hon jobbade för mycket och sålde hela sin pågående verksamhet. Hon Startade om och startade det mycket populära Stationshuset i Saltsjöbaden. Det var nyttig, fräsch och dåtidens Clean-food. Väldigt trendigt och välfyllt fast det inte låg i city.

2005 åkte hon till  Tree of life i Arizona för att gå på raw food kurs och lära sig mer om mat. Men tyckte att när hon ändå var där så kunde hon göra en 10 dagar lång juice cleanse. Där utövade hon meditation hela dagarna som påverkade henne jättemycket. Det blev en början till en slags förändring.

Hon kände efter den resan att hon ville ha en nystart. Från ett fulltecknat schema med catering, levererat mat kors och tvärs, dessutom jobbat alla julaftnar ville hon börja om på en helt ny kula. 1:a spadtaget till Renée Voltaire AB var taget.

Ville göra allt med hjärtat

Hon hade bestämt sig att hon nu skulle göra allt med hjärtat och inte göra som alla andra ville, utan VERKLIGEN  hur hon ville.

Hon fick möjligheten att fritt disponera ett sjukhems storkök under 1 år mot att hon lagade all deras mat till äldrevården. Vilket inte var jättelätt men med tillgång till ett storkök föll alla bitarna på plats. För henne var det bra timing och precis vad hon behövde.

2005 börjar hon utveckla sitt imperium Renée Voltaire 

Renée Voltaire startade livsmedelsföretaget med samma namn 2005. Med företaget ville hon inspirera folket till en mer grön & hälsosam vardag. Det är produkter som ger  människor en godare, nyttigare och roligare matupplevelse. Sortimentet består idag av fler än 100 produkter som finns att köpa i ca 1000 mat- och hälsobutiker, apotek, biografer och caféer i Sverige & våra grannländer Finland, Danmark, Norge och Estland.

Hon förekommer ofta som förebild när gäller lyckad & framgångsrik entreprenörskap.

Entreprenörer fanns inte när hon själv var yngre och gick i skolan. Idag åker Renée runt i Sverige med Prins Daniel och pratar om företagande i skolan. Hur man startar och driver företag. Något hon brinner för mycket. Att få vara med och lyfta, tipsa och ge råd för kommande företagare tycker hon är en superkul uppgift.

Renée har fått upprepade pris för sin genialiska företagside. Senast i raden ”Sveriges kvinnliga gasell” som delades ut  av Dagens Industri den 1:a Juni i år i Göteborg. 

Sverige behöver tillväxt och Sveriges entreprenörer behöver inspiration, praktisk kunskap och goda förebilder. Därför utser Dagens industri de snabbast växande företagen till Gaseller.

 Dagens Industri

Motiveringen löd så här:

”Årets kvinnliga Gasell är en företagare som ligger i framkant och skapar egna trender istället för att följa andra. Vars framgångsrecept är att lyssna på magkänslan, våga delegera och sätta glädje högst på agendan. De senaste tolv åren har denna entreprenör lyckats skapa en hållbar och uthållig verksamhet med målet att inspirera alla till en grön och mer hälsosam vardag utan pekpinnar. Vinnaren är en stor förebild och inspiratör för alla entreprenörer som vill göra skillnad och växa och utvecklas med sitt bolag.”

 

Priset betyder jättemycket

När hon fick priset så tänkte hon inte så mycket på det mer än att det var ett pris. Men när hon åkte ner till Göteborg så kände hon i hela kroppen....

- Fan alltså! Det är inte så lätt att vara kvinna, tvåbarns mor & samtidigt en framgångsrik företagare. Det här priset betyder massor & har jättestor betydelse.

En kvinna är det ok att ifrågasätta

Det är så ok att ifrågasätta när en kvinna gör karriär och reser under barnens uppväxt. Hon har känt av det under barnens uppväxtår, att bli ifrågasatt i skolan när man inte alltid varit den som kunnat hämta eller vara med när det varit något. Nu har ju inte Renée varit ensam om att uppfostra två barn, hennes man har tagit sin del av ansvaret. Men det blir ju väldigt klassikt, att just ifrågasätta om en kvinna väljer att göra karriär när barnen är små. Det skulle inte vara samma sak i skolan om det var hennes man som istället drivit företaget. Nu tycker hon ändå att klimatet håller på att ändras till det bättre. Renée berättar vidare att när hon har behövt stöd och uppmuntran, när det varit tufft så har det varit fler män än kvinnor som stöttat och gett råd. Överlag tror Renée att män är bättre på att hjälpa varandra i företagsbranschen. Hon ser också tydliga skillnaderna när en kvinna säger rakt på sak hur hon vill ha det, då är hon bara sträng och hård. EN BITCH.

Medan en man i samma situation bara upplevs tydlig

. Hon poängterar ändå att det finns mycket kvar att göra, men att det går sakta framåt. Hon tycker att unga driftiga tjejer idag tar plats och syns på ett helt annat sätt än tidigare.

Hon vann också Hälsopriset 2017  med motiveringen: 

Årets matprofil  Renée Voltaire

Denna ledstjärna inom mat och smak förgyller våra hem och kök med inspiration, kunskap och nya smaksätt. Årets matprofil kryddar vår tillvaro och ger oss redskap och ingredienser till en hälsosam matlagning och livsstil.

 

Produkterna är högaktuella

Det unika med ditt sortiment är ju att det är nyttigt, hållbart och främjar hälsan.

Dessutom är det tillgängligt och snabbt ute på marknaden.

- Är det tur eller skicklighet att sortimentet hela tiden växer och att det står nyheter på hyllan innan vi konsumenter vet om att vi vill ha eller behöver ditt sortiment.

- Jag tror man har det i sig och största fördelen är att jag lever som jag lär. Det är nog den största skillnaden till mina konkurrenter, de stora företagen och deras företagsledare  - de lever nog inte det här livet, de vill bara skapa en trend, medan jag skapar den mat jag själv vill äta. Jag dricker ju min egen mandelmjölk och jag bakar på det här sättet.

Att hitta ny inspiration är något som pågår hela tiden. Allt från att hon går in på en hemsida, pratar med en person till att hon är ute i en butik och tycker sortimentet är under all kritik. Kunderna kan ha önskemål som sätter igång en process att ta fram något nytt. Hon avsätter inte tid för produktutveckling. Barnen kan komma hem och önska sig något till fotbollen... det bara pågår, processen är igång 24 timmar om dygnet .

-Kan du få  svackor och känna dig begränsad?

Renée driver sitt företag helt själv och har satsa allt i företaget. Med 48 anställda och egen produktion kan hon inte ta risker som kan äventyra hela företaget.

Hon känner sig aldrig begränsad att utveckla produkter, men det måste finnas en efterfrågan. Hon driver  ett företag som trots allt måste sälja varorna hon tar fram, då gäller det att produkterna tilltalar kunden.

Hur ser en dag ut

Dagen börjar oftast på produktionen ute i Årsta. För att känna sig helt delaktig så börjar dagen med att  hon lastar ut alla returbackar som hon kvällen innan lastar på från Pepstop vid arbetsdagens slut. I Årsta går hon in i produktionen, allt från en timma till halvdag för att sedan göra lite pappersarbete på kontoret.  På eftermiddagen tar hon sig till Pepstop.

Träningen är en del av hennes liv

Renée tränar 4 - 5 dagar i veckan och säger att det är det som gör att hon orkar hålla det tempo hon gör. Dessutom så ligger hennes gym nära Pepstop så det blir naturligt att avsluta dagen på Pepstop.

 Träning är Kul, jag går på ett litet gym där alla är ROLIGT udda och tävlingsinriktade.

Hon verkligen gillar att hålla igång och träna. Hon ser till att plantera in det även hos sina anställda och anordnar pepträning för både personal och kunder.

Pepträna i grupp

Det är träning som gynnar personalen och som de kan hänga med på. Det är inte så svårt att göra och man mår så mycket bättre av att träna. Förr om åren och under många år så anordnade hon resor som kombinerade bra mat med yoga. Det var absolut inte någon business utan drevs av lusten att få träna själv. Hon berättar att det var resor som gav massor; hon fick hänga med sin kompis Lotta som är yogalärare, mediterar under dagarna, äta bra mat och dessutom allt gott skratt under kvällarna. Vi kommer tillbaka  till träningen flera gånger under vårt samtal och man förstår att den är en viktig del i hennes liv.

Vad har varit din största stolthet så här långt i din karriär ( kan vara någon produkt, tillfälle eller pris )

Vi pratar om att hon bara kör på, utan att reflektera över vad hon har gjort eller borde vara stolt över. Men slutligen så säger Renée att kollegorna är hennes största stolthet. Hon berättar vidare att en av hennes kollegor; Teres som har arbetar tillsammans med henne sedan tiden på Stationshuset 2003. - Jag är verkligen stolt över att få ha henne som kollega sedan så lång tid tillbaka.

Framtiden hur ser den ut 

Från början var företaget koncentrerat till livsmedel men idag kan man räkna in flertal böcker, smarta köksredskap och den vegetabiliska matbutiken/ serveringen som slog upp portarna i Maj -15  

Pepstop

  och det senaste tillskottet hudvårdsprodukter. Dessutom finns hela sortimentet tillgängligt på hennes 

webbshop

 Noll procent konstigheter, hundra procent vegan /Pepstop

Kommer det komma fler butiker

Näst på tur så slår portarna upp Pepstop nr : 2 den  15 /8 på Slöjdgatan i Stockholm.

Jag frågar Renée om inte nästa naturliga steg skulle vara ett magasin, men där tycker hon Matmagasinet Vego fyller behovet och att Mattias Kristiansson gör det mycket bra. Kanske en restaurang är hennes nästa steg vi får helt enkelt vänta och se. Hon poängterar att det måste vara lustdrivet det hon tar sig för.

Jag hoppas verkligen att en restaurang är hennes nästa projekt och det som står näst på tur.

Hur ser det ut idag på våra restauranger  

- Hur ser det ut idag i Sverige och vad har du för förväntningar på våra traditionella Restauranger, kockar och matprofiler när det kommer till det gröna utbudet.

För 15 år sedan så gick det ju inte att gå på restaurang som vegetarian. Men nu är det helt annorlunda, det börjar bli kul att gå på restaurang och det går åt rätt håll.

"Kockarna" har ju bara hajat att det måste vara grönsaker på tallrikarna.

Här pratar vi om att grönsakerna kommer på stark frammarsch men att det fortfarande innehåller ägg och mejerier. Här tror hon att det handlar om okunskap att det helt enkelt inte kan teknikerna att laga helt växtbaserat. Att laga vegansk är snäppet svårare men mycket roligare.

Så kommer vi in på osten....

Självklart så försvinner jag & Renée in i en diskussion om ost. Ost är ju det som folk har svårast att överge när man går mot en mer vegetabilisk kost. Hon ger inte mycket för de ostar som finns på marknaden idag. Som det är nu är det egen nötost som gäller & hon äter hellre en riktigt god icke vegansk ost vid något tillfälle.

Hon tycker om idén med korv & bröd, men avstår sojakorven. Här  stoppar hon rotsaker i brödet och toppar med senap, ketchup och surkål.

Tillgänglig & alltid bemötande

Det känns som du är tillgänglig, bemötande och generös på riktigt mot din publik. Hur kommer det sig att du fortfarande har fötterna på jorden. 

En av framgången är att jag gillar att ha fötterna på jorden. Jag gillar att ha kontakt med mina följare och kunder. Vara närvarande och hänga med. Renée är tillgänglig men har integritet och skyddar sin familj.

Vi skämtar lite om att hon inte har varit på löpet med någon skandal. Jag tror chansen är ganska liten att hon hamnar där. Hon ger inte det intrycket av att vara någon som ställer till det. 

Jag har 48 kollegor idag som också är Renée så jag vill föregå med gott exempel.

Jag frågar om det alltid är hon som kläcker alla idéer eller om de anställda kan vara med på ett hörn. Hon berättar att hon bl.a jobbar tajt med sin produktionschef men att även de i köket kan sätta sin prägel på maten. Hon säger att hon kan gå in i köket på morgonen för att öppna upp för en idé som de i köket kan jobba vidare på.

Vad man slås av är den värme hon pratar med när det gäller kollegor och anställda. Hon ser verkligen dem alla som en helhet.

Jag tror hon är en jättebra chef. Ett fördömde för andra företagsledare och chefer.

Vegan eller inte

För Renée  har alltid grönsaker varit det som har varit i fokus. Hon tycker det mest optimala för hennes hälsa är att leva strikt vegansk. Med många leverantörsresor som också innebär många möten med olika människor, händer det att hon gör små undantag. Det kan vid något tillfälle slinka ner en liten bit ost och vid något tillfälle har hon ätit fisk eller skaldjur. Den mest optimala kosten för henne är ren vegetabilisk men hon har inte riktigt fått till det till 100%  i år. Hon lägger heller inte några värderingar i hur folk väljer att äta. Hennes mission är att få människor att äta lite mer grönt och lite bättre. Att helt enkelt få inspirera de som kört fast och bara kör på med potatis, sås och kyckling. Hon ser inte att hon behöver frälsa de som redan är frälsta.

Jag frågar vad som har varit svårast fram tills nu

Att få tiden att räcka till, att man inte alltid är tillgänglig för alla. Man hinner inte med sig själv, familjen och vänner. Eller att vara den optimala chefen man vill vara för sina anställda.

Men vad gick mycket lättare 

Hon säger att det är inte så svårt, allt kan man lära sig. Självklart har hon gjort sina misstag, men att hon också lär sig av sina misstag och då även vuxit av dem. Hon säger att det blir så svårt man gör det. Att driva ett stort företag är egentligen lättare än att driva ett litet. Man är fler som stöttar varandra och det kommer upp mycket mer idéer.

Självklart så var jag nyfiken på innehållet i hennes kylskåp

Hemma finns alltid Tistelvinds syrade grönsaker och Oatlys havregrädde. Hon vill alltid ha stenkoll på vad för grönsaker som kommer hem och lägger stor vikt vid att de håller högsta kvalité. Framförallt så gillar hon små transparenta företag med goda avsikter.

Hon berättar vidare att när hon är bortrest så fyller hennes kids upp kylen med allt möjligt som annars inte förekommer när hon själv är hemma. Men även där vittnar hon om ett lugn och säger att de bara gör så som  ungar gör mest.

Sommaren tillbringar hon i USA

På sommaren tillbringar hon alltid en viss tid i USA. Hon finner stort nöje i att åka runt till olika Bondens marknad/ Farmers Market för att hitta de bästa tomaterna eller de sötaste och godaste persikor.

Hon tycker själv att hennes mat kommer bäst till sin rätt under sommaren. Att stå vid grillen är inte riktigt Renées grej. Hon njuter som bäst av alla fantastiska råa grönsaker som är i säsong under sommaren.

Avslutningsvis

Jag är så glad att jag fick ställa mina frågor till denna fantastiska kvinna. Jag hoppas att ni genom att läsa texten känner av hennes bubblande energi, ödmjukhet och kreativitet.

För mig är det inte svårt att förstå att hon befinner sig där hon gör idag. Jag hoppas att hon alltid fortsätter med samma lustfyllda driv att sprida den gröna inspiration hon satte spadtaget till 2005.

Av Tina Mejri
Fikon nice cream parfymerad med rosvatten

Fikon nice cream parfymerad med rosvatten

Iskaffe och lite tankar om hälsan

Iskaffe och lite tankar om hälsan