en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Cold Brew kaffe för varma dagar - Smaksatt

Cold Brew kaffe för varma dagar - Smaksatt

Cold brew kaffe i presskanna. En dag i vintras så gick jag in i en nyöppnad Bodum kaffe butik. Jag bestämde mig helt spontant, att nu minsann skulle jag börja pressa mitt kaffe på morgonen. Sagt & gjort, en byggare för 8 koppar & en burk "fina" hela ekologiska bönor fick följa med hem.  

Men inte blev det mycket pressat kaffe i den. Jag placerade den & burken uppe i ett skåp. Där har den blivit liggande ett tag. Men nu i sommar tider, när vi gärna gör kylda drycker så  kom presskannan till pass.

I februari när jag var i New York så testade jag massor av  olika Cold Brew Coffee. I varje butik fanns det flera olika märken, både naturella  & med olika smaksättningar. Så gott & för en kaffedrickare som mig, var det inte svårt att testa mig igenom en hel del av dem.

Cold Brew kaffe gör du snabbt själv

Men det är ju inte så svårt att göra eget kall bryggt kaffe.

Allt som behövs är bönor, kvarn & lite tid. När det är klart så kan man smaksätta & använda kaffet till drycker, smoothie & glass.

Cold Brew kaffe för varma dagar
Cold Brew kaffe för varma dagar

Recept:

Cold brew kaffe

  • 2 dl kaffebönor
  • 6 dl vatten ( jag använder friskt kallt filtrerat vatten)

Mal bönorna grovt i en kaffekvarn.

Lägg det malda kaffet i botten på presskannan & fyll på med vatten. Sätt på överdel/ press som lock på kannan & ställ i kylen över natten eller 24 timmar.  Tryck ner pressdelen när det  det är dags att använda kaffet.

ALTERNATIVT:  Du kan också köpa grovmalt kaffe från butik & använda en glasburk. Lägg 2  dl grovmalt Kaffe i botten, fyll på med 6 dl kallt rent vatten & sätt på ett lock. Sila kaffet genom en nötpåse/ ostduk efter 24 timmar.

Nästa steg är att smaksatta Cold brew kaffe

Cashew Cold Brew Kaffe ( v )

2- 4 personer

  • 1 dl  cashewnötter blötlagda 4 - 6 timmar
  • 2+2 dl cold brew kaffe
  • 1 msk lönnsirap ( eventuellt öka på )
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • en nypa fling salt
  • 2 nävar is

Skölj cashewnötter,  lägg i en mixer & häll på 2 dl kaffe. Mixa slät, tillsätt resterande 2 dl kaffe, övriga ingredienser & hälften av isen. Lägg  sedan resten av is i botten på glas & fyll på med kaffe. NJUT.

Jag har ett till recept med kall bryggt kaffe som dyker upp alldeles strax. Jag ber om ursäkt för den långa frånvaron. Jag har haft min kamera på service & recept utan bilder blir inte så kul. Men nu är både kameran & jag på plats. Jag har m.a.o lite som ligger & väntar på att komma upp här på bloggen. Så håll utkik

Det blir så mycket härligare & skönare när solen skiner, tycker inte ni det också?

Hej så länge // Tina

Granola cups med  Cashewyoghurt - Till frukost

Granola cups med Cashewyoghurt - Till frukost

Träffa Baljväxtforskare Cecilia Meyer Labba

Träffa Baljväxtforskare Cecilia Meyer Labba