en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Träffa Baljväxtforskare Cecilia Meyer Labba

Träffa Baljväxtforskare Cecilia Meyer Labba

IMG_3599.jpg

Idag träffar vi baljväxtforskare Cecilia Meyer Labba. Det har aldrig varit så mycket fokus på bönor, linser & ärter som just nu! Varför har baljväxter kommit så i ropet? Proteinskiftet börjar bli verklighet, oro för miljön & vi måste lämna över en hållbar framtid för kommande generationer. Framförallt Baljväxter kommer ha en avgörande betydelse för framtidens mat på vårt bord.

Baljväxtforskare hur grymt låter inte det

Varför forskar man om baljväxter & hur går det till? Jag ställde några frågor till Cecilia Meyer Labba. Själv är jag verkligen förtjust i baljväxter. Först & främst är det sådant suveränt livsmedel. Det mättar, har lång hållbarhet & variationen är oändlig.

Det finns väldigt många outforskade frågeställningar kring baljväxter så det går att göra många olika saker och inom skilda forskningsområden. Min inriktning är livsmedel och nutrition, intresserar mig av hälsoeffekter från att äta växtbaserade livsmedel.

Med det i sikte kliver vi raskt över till mina frågor till Cecilia.

Träffa Baljväxtforskare Cecilia Meyer Labba
Träffa Baljväxtforskare Cecilia Meyer Labba

Vem är Cecilia

Jag är same, småbarnsmamma och ingenjör inom bioteknik. Jag jobbar på Chalmers där jag forskar på baljväxter och bakterier vilket också råkar vara ett av mina största intressen. Känns väldigt lyxigt att få väva ihop de intressena med hållbarhet och samhällsfrågor, det är så aktuellt och väcker mycket känslor hos människor.

Baljväxtforskare väcker genast min nyfikenhet, vad gör en sådan?

Det finns väldigt många outforskade frågeställningar kring baljväxter så det går att göra många olika saker och inom skilda forskningsområden. Min inriktning är livsmedel och nutrition, intresserar mig av hälsoeffekter från att äta växtbaserade livsmedel. Just nu jobbar jag med fermentering och utvärderar olika bakteriers egenskaper och förmåga att fermentera baljväxtmjölk, dvs. hur bakterierna påverkar näringssammansättning och sensorik. Varje bakteriestam och baljväxtsort är unik och har helt olika förutsättningar och sammansättning så det finns mycket att nörda ner sig i.

Varför valde du att forska om baljväxter?

Jag är själv vegan sedan många år tillbaka och saknade produkter som håller god kvalitét, både smak och texturmässigt men också näringsmässigt. Många av de produkter som kommer nu håller inte en bra nivå ur näringssynpunkt. Det är ju bra att företag visar intresse för växtbaserat men det vore katastrof om alla nya livsmedel i det segmentet är näringsfattiga, det urholkar trovärdigheten för en vegetabilisk kost. Här saknas forskning och kliniska humana studier, vi har en stark trend där vi byter ut animaliskt protein mot växtprotein men många av de ”alternativa” livsmedlen är inte utvärderade. Jag ville också verka för en ökad självförsörjningsgrad i Sverige och med hållbara råvaror så baljväxter passade in väldigt bra. Jag var på ett universitet i Indonesien några månader för att jobba med sojamjölks-kefir redan under min grundutbildning så det här har följt med mig väldigt länge.

Hur ser framtiden ut för baljväxter i Europa, kommer vi kunna motivera bönderna att våga gå över till mer odling av baljväxter?

Både i Sverige och Europa generellt odlas mer och mer baljväxter, men vi skulle kunna odla långt mycket mer. Ungefär 70% av allt proteinfoder i EU importeras, främst från Sydamerika i form av soja vilket inte är hållbart utifrån flera aspekter. Vi går miste om de fina egenskaperna och ekosystemtjänster som baljväxter kan ge samtidigt som import av foder också betyder import av näringsämnen. Det skapar stor obalans och övergödning när så mycket näringsämnen kommer in utifrån ekosystemet. Dessutom bidrar importen till kraftiga miljöproblem och orättvis behandling av lokalbefolkning och ursprungsbefolkning i Sydamerika där den importeras ifrån.

Som jag ser det är det vår skyldighet att odla på ett mer ansvarsfullt sätt och inkludera större diversitet på våra egna fält. För det behövs politiska styrmedel, konsumentmakt där vi efterfrågar lokala proteingrödor och initiativ från livsmedelsindustrin för att utveckla produkter av dessa råvarorna.

Vi behöver skapa rätt förutsättningar för lantbrukare. Samtidigt behövs också forskning inom både agronomi, nutrition och processteknik. Sen är kunskapsnivån relativt låg generellt sett kring baljväxtodling i Sverige hos jordbrukare och rådgivare, även om det såklart finns många engagerade och duktiga undantag. Kunskapsflödet mellan alla led i livsmedelskedjan skulle kunna förbättras avsevärt.

Vad jag förstått är baljväxter svåra att odla pga av angrepp & sjukdom. Kommer eller har vi redan löst det problemet?

Baljväxter är en stor grupp grödor med stor diversitet som kan drabbas av olika sjukdomar och parasiter. Beroende på år och väderlek kan angrepp vara ett problem, vanligaste sättet att få friska växter är att ha en växtföljd där baljväxter inte odlas oftare än vart femte-sjätte år på samma åker. Samodling med spannmål kan också ha en positiv effekt.

I Sverige har vi ”Nordisk råvara” som har fått liv i gamla bönor, linser & ärter. De har ju lyckats mycket bra. Kommer vi över lag få se en mer utbredd odling av baljväxter i Sverige?

Vi har en ökande trend kring baljväxtodling i Sverige som jag definitivt tror kommer hålla i sig. Vi behöver producera och konsumera mer växtbaserat protein för att nå våra klimatmål.

Nordisk råvara är ett spännande företag med starkt hållbarhetstänk som tog hjälp av Programmet för Odlad Mångfald (POM) för att få tillbaka odling av flera kultursorter som nästan försvunnit. De har bland annat också vunnit VINNOVAs smaktävling med en kräm gjord på svenskodlad sötlupin, så jag ser fram emot att se mer från dem.

Din egen favorit av baljväxter

Då vill jag välja två, kulturgrödan gråärt och vackra isvedel som växer vilt i fjällen

Äter du någon form av baljväxter varje dag?

Ja det gör jag nog: oftast groddade, hela, någon pastej, hummus eller som del av något halvfabrikat.

Kokar du alltid själv eller köper du färdiga på burk / tetra också?

Gör både och, vissa går inte att köpa på tetra så då kokar jag själv. Kokar inte alltid mina bönor och linser utan jag gillar att grodda, då kan de såklart inte komma från tetra. Ibland har jag inte planerat i förväg och om en då vill göra hummus till söndagsfrukosten så jag har alltid hemma färdigkokta.

Vad är största hälsofördelen med att äta baljväxter?

Baljväxter är en bra källa till många näringsämnen, både makro och mikro. Bland annat protein, komplexa kolhydrater, resistent stärkelse som är bra för våra mikroorganismer i tarmen, järn och andra mineraler och dessutom innehåller baljväxter olika fytokemikalier med positiva hälsoeffekter. Livsmedelsverket rekommenderar att äta mindre rött kött och charkprodukter till förmån för mer baljväxter och grönsaker.

Tål alla baljväxter?

Det går att vänja sig och sin mikrobiota så att en får mindre problem med tiden, groddning av baljväxterna kan också hjälpa.

De som säger att de inte tål bönor pga av gaser & uppsvälld mage, vad säger man till dem eller finns det de som verkligen inte tål baljväxter?

Ja det finns människor som är allergiska mot baljväxter. Vanligaste är att vara allergisk mot soja, jordnötter eller lupin. Sen kan en ha favism som gör att en blir väldigt sjuk av att äta favabönor/bondbönor. Alla baljväxter är heller inte ätbara utan en del är giftiga. Det är dock viktigt att skilja på allergi och att bli uppblåst i magen, att det bildas gas efter att ha ätit baljväxter betyder att mikroorganismerna i tarmen äter fibrerna som finns i fröna som inte vi kan tillgodogöra oss. Det är något positivt och tarmhälsan är väldigt viktig för att vi ska må bra. Det går att vänja sig och sin mikrobiota så att en får mindre problem med tiden, groddning av baljväxterna kan också hjälpa. Om en faktiskt är allergisk och blir sjuk så ska en naturligtvis undvika det som framkallar allergi, det är dock sällsynt att vara allergisk mot alla ätbara baljväxter samtidigt.

Odla själv....

Ok jag vill prova att odla en liten plätt baljväxt, kan jag lyckas & vilken böna eller lins ska jag testa att odla?

Det beror lite på vars i landet du bor, alla arter kan inte växa överallt, men en klassisk sockerärt är fin nybörjarsort!

Närmast kommer man kunna ta del av Cecilia Meyer Labba på Vegomässan där hon kommer föreläsa om just baljväxter.

Av Tina Mejri

Cold Brew kaffe för varma dagar - Smaksatt

Cold Brew kaffe för varma dagar - Smaksatt

Samlingsinlägg för Månadens gröna