en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Jackfrukt  Thai crab cakes med het sås

Jackfrukt Thai crab cakes med het sås

Jackfrukt har jag använt en hel del här hemma. Jag skulle vilja påstå att det är en intressant råvara i det vegetabiliska köket. Den är allmänt känd som det gröna alternativet till pulled pork.... m.a.o Pulled jackfrukt, det finns en uppsjö av recept på nätet av det. Jag har även tidigare gjort en Asiatisk Pulled jackfrukt. Men idag blir den i ett lite annan utförande.

Jackfrukt är gott & mångsidigt

Fungerar utmärkt att göra dessa finfina crab cakes på.

Jackfrukt Thai crab cakes med het sås
Jackfrukt Thai crab cakes med het sås
Jackfrukt Thai crab cakes med het sås
Jackfrukt Thai crab cakes med het sås

Recept:

Jacktfrukt thai Crab Cake ( V + Gf)

 

"FISK"BULJONG

Spar buljongen & koka ner den. Använd sedan som smaksättning till andra "fisk" alternativ.

  • 1 liter vatten
  • 1 msk tamari
  • 2 msk amare
  • 1 msk lantbuljong
  •  1 burk jaktfrukt

Häll av jaktfrukt från vätskan i burken, skölj & låt rinna av i trådsil. Blanda buljongen & koka upp. lägg i de hela bitarna & låt dem få ett uppkok. Dra ner värmen & låt de koka i 15 minuter. När det kokat klart, häll av i en trådsil se till att spara buljongen. Låt vätskan vara i bunken & fiska upp jaktfrukt bitarna & algerna.

Kryddor

  • 1 stjälk citrongräs
  • 3-4 limeblad
  • 1 röd chili frukt
  • 1/2 msk sambal oelek
  • 1 nypa färsk koriander (stjälk & blad )
  • skal från 1 lime + saften från 1/2  pressad lim
  • 1/2 vitlöksolo eller ca 2 klyftor
  • 1 tsk färsk ingefära, saften så pressa ut saften genom tesil.
  • algerna från buljongen
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl rårismjöl
  • panko  ströbröd eller motsvarande glutenfritt
  • salt & peppar
  • panko ströbröd eller motsvarande glutenfritt*

Skär den tjocka stammen av jaktfrukt i bitar, resten av fruktköttet dra man i sär. Banka lätt i stjälken på citrongräs och hacka smått. Hacka & skär samtliga ingredienser smått. Lägg alla ingredienser i en matberedare & kör på puls knappen några varv. Låt färsen vila i 15 minuter.

Forma puckar eller biffar,  pensla med rapsolja & vänd i ströbröd. Lägg puckar / biffar på en plåt som är täckt med bakplåtspapper. Grädda på 180°C varmluft eller 200°C vanlig ugn i ca 25 - 30 minuter vänd några gånger. Tiden beror lite på olika ugnar. Ha koll på färgen.

* När jag var i new York så köpte jag glutenfritt panko ströbröd på Wholefoods.

Jackfrukt Thai crab cakes med het sås
Jackfrukt Thai crab cakes med het sås

Majonäs som smakar ljuvligt till vegan crab cake

Sriracha & lime majonäs ( v )

  • 3 msk kikärtsvatten ( vätskan som finns i  tetra eller burk med konserverade kikärtor)
  • 1 msk Sriracha
  • 1 tsk tamari
  • 1 msk lime
  • salladslök finhackad
  • chiliflingor
  • salt & peppar
  • 2 dl rapsolja

Lägg alla ingredienser förutom olja, salladslök, chiliflingor & salt/ peppar i en hög kanna.  Starta stav mixern & mixa runt allt häll sedan oljan i en tunn stråle. Vicka mixern lite fram & tillbaka medan majonäsen tjocknar. När all olja är i mixa runt några varv. KLART. smaka av med salt & peppar.

Toppa såsen vid servering med salladslök & chiliflingor.

Jackfrukt Thai crab cakes med het sås
Jackfrukt Thai crab cakes med het sås

Jag svarvade en sallad på gurka, rättika & morot.

Salladsdressing

  • risvinäger
  • sötning ( agave)
  • Sriracha
  • rapsolja
  • lime pressad +skal

Jag körde på fri hand & smakade av. Här får man anpassa efter mängden sallad man gör.

Jackfrukt Thai crab cakes med het sås
Jackfrukt Thai crab cakes med het sås

Ja nu är det 1:a maj, vi har glass & en härlig grillsäsong att se framemot <3

Kommande veckan så blir det en ny intervju, ett smakligt recept, en drink & jag presenterar mitt tema till Månadens gröna.

// Tina

Lemonad med mandel & mynta - Sommardrink

Lemonad med mandel & mynta - Sommardrink

Bli Vegan - En intervju med Ulrika Hoffer

Bli Vegan - En intervju med Ulrika Hoffer