en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Bönköket bjuder på bönsalsa & crunchig topping

Bönköket bjuder på bönsalsa & crunchig topping

IMG_9045-e1492980288860.jpg

Bönköket, en bok om bönor & massa fina råvaror kom hem till mig i slutet av förra veckan.  Jag älskar ju bönor, kikärtor & linser, så att  jag blev glad är ingen överdrift. IMG_9013

Bönköket

Bönköket är en liten bok som vill inspirera oss till att byta ut ( eller iallafall delar av det)  animaliskt protein till förmån för baljväxter, de är rika på protein, fiber & nyttiga näringsämnen såsom zink, magnesium & kalium. Det är också fettsnåla & kolhydraterna är komplexa så det tar tid att bryta ner.

Som vegetarian så kombinerar man spannmål med baljväxter för få i sig alla essentiella aminosyror kroppen behöver.

Med andra ord så är det inga problem att leva utan animaliskt protein. Vi måste bara veta hur vi kombinerar olika sorters råvaror för att få i oss alla nödvändiga näringsämnen.

Kanske den främsta anledningen till att välja växtprotein är MILJÖN: Baljväxter belastar miljön minst & eftersom man torkar dem så är hållbarheten oslagbar, det betyder också att svinnet är försvinnande lite. VÄLJ BÖNOR m.a.o!

Så med de orden så fixade jag till lite gott av alla råvaror som kom med det fina budet.

Jag gjorde en liten bönsalsa som jag toppade med smulade majschips! Det blev perfekt!

IMG_9050

Bönsalsa med crunchig topping

Detta passar utmärkt att ha som mingel eller buffémat. Enkelt, gott & ingen större arbetsinsats!

BÖNSALSA ( V+ Gf )

  • ca 1,5 dl kokta svarta bönor
  • ca 1 - 1 1/2 dl vita små bönor
  • 1 avokado
  • 1 fast tomat
  • en liten vitlöksklyfta
  • 1 röd chilifrukt
  • en bunt koriander + lite extra till dekoration.
  • 2 lime
  • 1- 2 msk stark chilisås ( byt ut till tabasco eller liknande, minska mängden)
  • olivolja
  • salt & peppar

 

Skär grönsaker i lika stora bitar, riv vitlök & hacka chili fint. Repa koriandern & lägg allt tillsammans med bönorna i en bunke. Vispa ihop marinaden, vänd runt i bönor & grönsaker. salta & peppra.

Låt gärna salsan stå och gotta till sig i några timmar i kylen.

 

Vid servering så fyll små glas med salsan & häll på lite extra marinad,  toppa med koriander & lite röd chili. De krossade majschipsen strös på i anslutning till att man äter.

IMG_9019

IMG_9014-2

IMG_9023

IMG_9045

IMG_9036

Så att äta mer bönor är helt rätt, baljväxter har verkligen, med all rätt,  fått ett rejält uppsving! det märks inte minst ute i dagligvaruhandeln.

Det går givetvis att använda sig av bönor på tetra/ burk, men om man vill vara extra smart för både miljö & plånboken så väljer man att koka själv!

Hej så länge // Tina

Popsicle läskande gott

Popsicle läskande gott

Probiotika - bag in box & vegan yoghurt

Probiotika - bag in box & vegan yoghurt