en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Adukiböna - Asiatiska biffar & mangosalsa

Adukiböna - Asiatiska biffar & mangosalsa

IMG_8046-e1493451565233.jpg

Adukiböna är basen i dagens recept, en böna som kanske inte är så känd för alla, därför blir det först en liten presentation av dagens böna.  

 Adukiböna

7 gram protein per 100 gram. Hälsofördelar; förbättrar matsmältningen, stabiliserar kolesterolvärdet & minskar risken för bröstcancer.

 

Azukiböna, adzukiböna eller adukiböna...........

Adukibönor tillhör släkte ärtväxter och är en underart till vignabönan. Det är små, röda, blanka & njurformade bönor, som används ofta i det japanska och kinesiska köket, inte sällan serverad tillsammans med ris. Den används också mald i bakverk & glass i dessa länder!

Adukibönor har  mild lätt sötaktig smak, de är tacksamma att krydda & smaksätta på flera sätt. En annan fördel är att de är lättsmälta & lämplig för den med känslig mage. Bönorna mosar sig lätt & fungerar därför mycket bra till vegetariska biffar och pajer. Den Passar också  i grytor och soppor och att  grodda!

Blötlägg i  8-10 tim, byt vatten & koka i rikligt med vatten i 20  minuter.

 

Små biffar med asiatiska smaker & frisk mangosalsa

IMG_8046

Recept:

AUDIKIBIFFAR ( V+GF )

2 - 3 portioner

 

  • 300 gram kokta adukibönor
  • 1 vitlöksolo
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1 gullök riv i rivjärn
  • 3 tsk rostad sesamolja
  • 2 tsk rårisvinäger ( går bra med äppelcidervinäger )
  • 1/2  pressad limejuice
  • 1 rödchili frukt
  • 2 tsk tamari
  • 1/2 tsk sötning ( kokossocker)
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 dl rårismjöl
  • 2 - 3 msk färsk hackad koriander
  • salt & svartpeppar

Mixa ihop alla ingredienser till en färs, smaka av med salt & svartpeppar, låt sen stå & svälla lite. Forma biffar modell lite mindre & vänd i sesamfrön. De ska sen stekas på varje sida i kokosolja så de får stekyta. Efterstek i ugnen på 175 °C i ca 25 minuter, vänd på dem en gång. Låt sen biffarna svalna något för att sätta sig.

 

IMG_8024

MANGOSALSA ( V + GF )

  •  2 tomater
  • 1/2 rödlök
  • 1 avokado
  • 1/2 röd chilifrukt
  • 1 färsk mango eller motsvarande fryst
  • 1 msk rapsolja
  • saften från 1/2 lime + riv skal med ett zest järn

Börja med  mango & tomat, ta först bort innanmätet på tomaterna & skär i kuber. Hacka rödlöken fint & tärna avokado. Skiva chilin tunt & vänd ihop allt.  Droppa på oljan, limesaften, rivet limeskal & smaka av med salt & peppar.  Blanda allt & ställ kallt.

IMG_8023

 

GRÖNKÅLS SALLAD (V+GF+RAW)

 

  • Några stammar grönkål
  • 1 morot strimlad med grönsakssvarv eller osthyvel
  • 1 msk sesamfrön
  • 1/2 msk tahini
  • 1 msk rapsolja
  • lite pressad citrosaft
  • salt & peppar

 

Skölj grönkål, repa av den från stammen & slunga gärna i en sallads slunga. Se till att få bort vattnet från bladen. Strimla moroten & vispa ihop dressingen. Massera in dressingen i

grönkålen, vänd ner strimlor av morot & smaka av med salt & peppar. sist strö 1 msk sesamfrön på toppen.

IMG_8036

Blev riktigt gott & fräscht! Senare i dag kommer ett litet bonus recept gjort på adukibönan, så titta gärna in en sväng igen!

 

Detta recept är Glutenfritt & vegan.

 

 

 

Ha en fin start på veckan // Tina

 

 

 

Chokladbollar på bönor är grymt gott!

Chokladbollar på bönor är grymt gott!

Mangopaj som Söndagsfika - Raw vegan

Mangopaj som Söndagsfika - Raw vegan