en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Rotfruktsgratäng till middag - Vegan

Rotfruktsgratäng till middag - Vegan

IMG_6551-1.jpg

Rotfruktsgratäng blev det i matväg & för den som vill utesluta mejerier, så är det här något för den. Alla vill inte äta det ostar som finns för veganer. Jag är inte stormförtjust i alla som finns på marknaden...försöker komma på andra sätt att få det krämigt i lasagne, gratänger & till pizza.

Rotfruktsgratäng krämig & god!

I dagens gratäng så gör jag en modifierad Ostsås från Maximilian Lundin, ni vet han som är tv1´s Gokväll kock & snart öppnar upp sin 1:a  fastfood vegan restaurang här i Sthlm. Den är perfekt för alla sorters gratänger & har man bara  någon dl solrosfrön, Oatlys imat & fraîche hemma så mixas den ihop på ett kick!

IMG_6546

Recept:

OSTIG GRATÄNGSÅS! ( V+ GF )

  •  2,5 dl imat Oatly
  • 2,5 dl fraiche Oatly
  • 1 msk kapris
  • 1 msk pressad citron
  • 1 dl solrosfrön

Lägg allt i en mixer ( en stark med fördel) & mixa slät & fluffig. KLAR! Beroende på vad man ska ha den till så smaka av med salt & peppar. Dagens ostsås skulle jag ha till en rotfruktsgratäng & uteslöt salt & peppar. Smakerna fanns redan i rotfrukterna.

 

GRATÄNG ( V+ GF )

  • 2 morötter i skivor 1/2 cm
  • 2 palsternackor i skivor 1/2 cm
  • 1 liten kålrot i bitar 2x 2 cm
  • 1 liten rotselleri i bitar 2 x 2 cm
  • 1 msk lantbuljong biofood
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk ajvar stark
  • en sats ostsås

Börja med att skala och skär alla grönsaker i bitar & skivor, täck med vatten och rör i 1 msk lantbuljong. Koka upp & dra ner värmen låt koka i ca 15 minuter. De ska ha tuggmotstånd kvar. Häll av grönsakerna och behåll  vätskan till en soppa. Blanda grönsakerna med vitlök, ajvar & smaka av med salt & peppar. Olja en ugnsform, lägg i grönsakerna & häll på ostsåsen. Grädda gratängen på 225 grader i ca 30 - 35 minuter.

IMG_6551 IMG_6559

Ytan blir helt fantastisk!

Tillbehör kan man variera med sallad, bönsallad & quinoa eller hirs för extra mättnad!

Detta måste ni bara testa!

Om ni är nyfikna på ytterligare en variant av ost som är perfekt till pizza, gratäng & även varm toast så måste ni prova detta recept

 

Önskar er en fin fortsättning på helgen // Tina

 

 

VECKAN BJUDER PÅ RECEPT MED SAFFRAN!

HET BÖNGRYTA TILL MIDDAG, VEGAN!