en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Smör och vegan  -  Det här kan vara det perfekta

Smör och vegan - Det här kan vara det perfekta

IMG_2881-e1492892806491.jpg

Smör för veganer finns det? Eller måste man som vegan hålla till godo med det margarin som vi erbjuds ute i handeln. Jag är inte så förtjust i det margarin vi erbjuds. Vill man veganisera bakverk osv så blir det vissa begränsningar om man avstår från margarin.

Jag har inte på många, många år köpt hem margarin & vill inte börja göra det nu heller. Jag tänker inte gå in på varför, utan nöjer mig med att det är mitt personliga förhållningssätt. Alla får göra sina val & de som äter och tycker om margarin tänker inte jag försöka övertyga om något annat. Valfrihet!

Smör går att göra vegan

Jag surfade runt på nätet efter hur man kunde göra eget smör och hittade en blogg som heter 

blivegan.blogspot.se

, där utlovades ett perfekt smör & helt vegan.

Jo, det är helt klart ett grymt smör, det ska bli spännande att testa & hoppas det även fungerar när man bakar. Kanske någon som har testat, berätta gärna. Jag la till två extra moment & tycker  det blev perfekt.

IMG_2886
IMG_2886

VAD BEHÖVER MAN FÖR ATT GÖRA EGET SMÖR:

  •  75 gram kokosolja + 2msk
  • 1,25 dl havre grädde/ bas + 2msk
  • 1,25 dl rapsolja
  • 1/2 tsk salt

 OBS: kokosoljan ska vara utan smak & det är inte den med silverpapper som ligger i kyldisken i livsmedelsbutiken!

IMG_2885
IMG_2885

Blanda grädde & salt, smält kokosoljan på spisen. Kokosolja smälter på mycket låg temperatur. Blanda kokosolja & rapsolja. Mixa sen grädden medan man häller ner oljan i en stråle. Mitt smör var rinnigt när detta steg var avklarat. Jag tillsatte 2 msk fast kokosolja som jag mixade i smöret & ställde kallt i kylen några timmar.

När jag tog fram smöret var det hårt, nästa steg blev att jag tillsatte ca 2 msk grädde och mixade allt en gång till. Det fick stå över natten i kylen och konsistensen blev fantastiskt & påminner om Bregott. Gott är det ju också!

IMG_2881
IMG_2881

Nu återstår det att se hur det fungerar att baka med ( hoppas hoppas), jag återkommer med resultat.

Önskar er en fin dag// Tina

Lime & chokladbollar till tre fikat

Lime & chokladbollar till tre fikat

World Meat Free Day 15 juni 2015