en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Gratäng på  aubergine -  Vegan & glutenfri

Gratäng på aubergine - Vegan & glutenfri

Idag har jag lagat en underbar gratäng med få ingredienser men med mycket smak. Huvudgrödan är en trevlig  & mycket omtyckt råvara hos mig. Aubergine, antingen så älskar man aubergine eller så gillar man det inte alls.

Aubergine finns alltid här hemma hos oss

Ja när den är i säsong och tillgänglig alltså. Jag har den på min topp 5 lista över favorit råvara. Bäst gör den sig i en gratäng eller på grillen.

IMG_2359
IMG_2359
IMG_2362
IMG_2362
IMG_2360
IMG_2360

Receptet innehåller mozzarella & jag gjorde en mozzarella med cashewnötter!

En smältbar ost & dessutom vegan!

Ja och den är supergod också!

För att göra smältbar ost så behöver man :

MOZZARELLA ( V+GF )

4 mskblötlagda cashewnötter ( 4 till 8 timmar ) 240 ml varmt vatten 2 1/2 msk tapioka stärkelse 1/2 tsk näringsjäst ( marigold ) 3/4 tsk salt 1 tsk pressad citron

Lägg alla ingredienser i en mixer ( ju starkare maskin ju bättre). Det ska mixas ( viktigt ) till en helt slät sås.

Sen häller man i såsen i en liten kastrull, koka på medium värme medan man vispar/ rör hela tiden till det tjocknar.

Resultatet ska vara en tjock ostsås, låt den sen stå & svalna något. Här hittade jag

mozzarellan

!

IMG_2368 (kopia)
IMG_2368 (kopia)

Övriga ingredienser till gratängen

 2 auberginer, salt & olivolja

1 gul lök 1 vitlöksolo 2 frp krossade tomater 1 msk tomatpure färsk basilika 1 msk lantbuljong cayannepeppar paprika pulver 2 tsk äppelcidervinäger någon tsk sötning ( agave eller honung) olivolja salt & svartpeppar

Nu börjar vi:

Sätt ugnen på 200°C

Skiva aubergine i 0,5 cm skivor. Pensla dem med olja,  salta & lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper.  Stek & vänd på dem tills båda sidorna tagit färg.

Tomatsås ( V+GF )

Stek lök & vitlök i olja tills de mjuknat & tillsätt tomatpuré, rör runt, häll i tomatkross & resterande ingredienser.

Låt såsen puttra i hop på spisen.

Varva allt i en ugnsform, skivor av aubergine, tomatsås & repad basilikablad. Avsluta med ett lager aubergine & toppa med ostsåsen. Gratinera i 30 - 35 minuter på 200°C. Det går med fördel att höja till 225 grader de sista minuterna. Servera med sallad, oliver, bröd. Vad man nu önskar & vill ha till!

IMG_2370
IMG_2370

Denna sås är super enkel att göra och passar till pizza, grillade mackor, gratänger osv. Godaste och bästa smält ost jag testat! För instruktioner till ostsåsen; besök

 den här sidan

!

Hoppas ni testar denna kanon gratäng!

Önskar en  fin kväll // Tina

Falafel hemmagjord -  Glutenfri & vegan

Falafel hemmagjord - Glutenfri & vegan

Macarons på Kikärtsvatten - Auqafaba

Macarons på Kikärtsvatten - Auqafaba