en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Fredagsgott - Pulled jackfrukt Asian

Fredagsgott - Pulled jackfrukt Asian

IMG_0537-kopia-e1448456773296.jpg
Fredagsgott, ja då förväntas det något extra gott.
Det behöver ju inte innebära något sött, utan det kan ju också vara plockmat med fina smaker.

Fredagsgott är ett sätt att påbörja helgen

 

Hur är er fredag, gör ni något gott, äter ute eller köper mat med er hem? Här står bl.a Jackfrukt på menyn,

men jag har idag provat att göra den med lite nya smaker.

 

Jag gör ju som alla andra, Jackfrukt med BBQ sås, men kände att det kunde vara kul med någon ny smak!

 

IMG_0539 (kopia)

Det är ju inte färsk Jacktfrukt vi använder när vi gör den så kallade Pulled Jacktfrukt. Utan konserverad i saltlake. Det är inte alla matkedjor som har den hemma i sitt sortiment, utan vanligast är att hitta den i en en butik som säljer Asiatiska livsmedel, Men om man har tur så kan den numera finnas i en Ica nära dig. När jag köpte Jackfrukt 1:a gången fick jag köpa den i min närmsta Asiatiska livs, men idag finns den i min Ica butik.

JackFrukt tillhör en art i mullbärssläktet och familjen mullbärsväxter. Arten växer vilt i regnskogarna i västra Ghats, Indien & i Filippinerna. Den odlas också på många håll i Tropikerna.

 Image 2015-11-25 at 13.56Ung grön jackfrukt i saltlake 

 Recept:

 PULLED ASIAN JACKFRUIT ( V+ GF )

 
Skölj noga jackfrukten under rinnande vatten i en sil.
Skär bort den hårda mittbiten och hacka den i bitar, den mjuka delen skär man inte i bitar.
Hetta upp en panna med kokosolja och fräs köttet och pressa i 2 vitlöksklyftor.
Häll sen på vatten så det täcker bitarna och ha i en 1/2 msk lantbuljong.

Låt det koka upp och dra ner värmen, låt det puttra i ca 1 timme under lock.

 

IMG_0530 (kopia) (kopia)

 MARINAD ( V+ GF )

 
  • 1 msk miso
  • 1 tsk kokossocker
  • 2 tsk shoyu
  • 1 tsk sesamolja
  • 1/2 tsk mirini
  • 1 cm riven färsk ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk vatten
  • 1 msk rapsolja
Vispa ihop marinaden & när köttet kokat klart, häll av kokspadet och täck bitarna med marinad.
Detta ska nu ligga och marinera några timmar.
Sätt ugnen på 225 grader & lägg den marinerade Jackfrukten i en  bakplåtsklädd ugnsform.
Låt formen stå inne i ugnen 15 - 20 minuter.
 IMG_0532 (kopia)
 CHILIPICKLAD RÖDLÖK MED INGEFÄRA
  • 1 stor rödlök eller 2 mindre tunt skivad
  • 4 cm färsk ingefära, tunt skivad
  • 1,5 dl risvinäger ( jag har brun risvinäger )
  • 4 msk björksocker ( eller vanlig)
  • En nypa salt
  • 1/2 färsk röd chili,  skivad
Koka upp lagen med den skivade chilin.
Häll lagen över rödlök Och ingefäran.
Låt stå i kylen över natten minst.

Picklat med sting!

 

IMG_0526

OATLY IMAT FRAICHE MAJJO

  • 1 burk Oatly
  • 1 tsk risvinäger
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 tsk koreanska chiliflingor
  • citron zest
  • flingsalt
 IMG_0537 (kopia)
Vispa ihop allt till en majjo liknande konsistens & ställ kallt.

 

Ytterligare behövs skivad syrad gurka, hjärtsallat & rostade skalade sesamfrön.
Lägg upp jackfrukt på sallatsbladen & sen picklad rödlök, syrad gurka och toppa med sesamfrön.
Låt den kalla majjon/ såsen stå bredvid.
Inspiration till denna super goda rätt fick jag från Mästerkocken Jennie Walldén,
hennes recept är gjort för kött och innehöll ägg.
Jag gjorde om det så det passade mig, den är helt vegansk & glutenfritt.
Detta kommer lagas många gånger här hemma.
perfekt plockmat och trevligt att bjuda på.
Detta recept är för en burk, ta marinaden gånger så många burkar man lagar.
Trevlig fortsättning på kvällen // Tina

Banankaka som är himmelskt god & raw!

Kikärtsbröd och gjutjärnspanna