Hållbar jul med Jennie

Idag så har Jennie ordet härinne. Hon kommer då och då att titta in för att dela med sig av hennes tankar kring en hållbar livstil. Denna text vänder sig till alla veganer, vegetarianer och flexitarianer. Ni hittar hennes tidigare inlägg här.

Jennie brinner för att inspirera andra till hållbar livstil

Jennie driver idag ett café i Hörby; Kafé fika at oddeco och pluggar 50 % Resilient entreprenörskap ( Hållbart / motståndskraftigt ) Hon är en riktig fika junkie som älskar att baka.

läs artikeln om Jennie från lokaltidningen i mellan Skåne

Hållbar jul med Jennie

 

Hållbar jul

Då har man återigen fått äran att gästblogga hos underbara Tina, den här gången kommer det handla om en hållbar jul på mitt sätt!

 

Det första jag tänkte på när Tina frågade om jag kunde slänga ihop ett inlägg om detta ämne så dök maten upp, all denna mat vi gör i mängder för att sedan inte orka eller ha lust till att äta upp (och stressen över att skapa allt).. Att det är tradition och ha en julskinka när det är just den biten som fallerar och folk slänger slutligen pga olust att äta upp samma rester i flera veckor efter Jul.

 

Köp en skinka men köp den minsta ni kan, om inte så finns det alternativ såsom rotselleri istället och JA detta vart urgott (vi hade det förra julen). 

Släng ihop roliga sallader med massor av kryddor, gör lagom mängd med köttbullar/göttbullar och finns där någon som kommer och tvunget vill ha sylta av något slag be dom då ta med själv och sen ta med hem igen. Detta svinn gör mig galen och jag vet att det finns så mycket man kan göra åt det utan att traditionen "bryts".

 

Bakningen, baka bara sådant som du verkligen vill ha eller äta. Baka inte kakor bara för att det är tradition, vi skapar våra egna traditioner och traditionerna har bytats ut successivt under årens lopp! Så var inte rädda, det viktigaste enligt mig med Julen är att vi fokuserar på familjen och att vi tänker på varandra om hur mycket vi älskar att vara tillsammans! 

Julklapparna, nu har vi inga barn i familjen så för vår del har det blivit julklapps spelet dom senaste åren. En ny regel nu är att det måste vara ätbara julklappar för att undvika den här onödiga konsumtionen där man får ett paket man inte vill ha. Då är ätbara klappar som gärna får vara lite udda och spännande superkul att få, du kanske får en superskum kaka som du aldrig någonsin skulle få för dig att köpa och nu visar det sig att det var något av det godaste du har ätit! En till sak som är bra med ätbara juklappar är att man kan dela med sig♥

Med barn i familjen har jag inte så himla bra koll på vad som är hållbart att köpa, jag tänker mig att man kan gå in på olika webshoppar såsom eko & flora, medvetna, lapland eco store, ecoliving.se osv för att finna roliga och hållbara klappar. Om man verkligen vill köpa en julklapp till någon men inte har en aning om vad så finns där urtrevliga boxar man kan beställa som tex veganbox eller healthybox och då får man en box i månaden beroende på hur många månader man betalar för (jul hela året kanske?). Naturligtsnygg har superfina boxar och en hel del vackert i sin webshop som man kan beställa hem och ge bort.

 

Ni ser det finns så många möjligheter och jag har säkert glömt massor av tips som en själv kanske inte följer full hjärtat men det kommer, vi alla gör så gott vi kan♥

 

Gästblogg - Jennie

Viktigast av allt, glöm inte att ta hand om er! Julen är stressig för många och det är då ni borde stanna upp och tänka efter om det verkligen ska krävas så mycket av en♥

Jennie bjuder på något gott också.

Recept:

 

RAW CHOKLAD/LAKRITS FUDGE ( V+ Raw)

 

  • 300 g cashewnötter
  • 1,5 dl kakao
  • 1,5 dl honung/agavesirap
  • 1 dl kokosolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 msk lakritspulver
  • Choklad till överdrag (  100 grams kaka 70 % kakao, Raw & vegan )

 

Mixa samman cashewnötterna, tillsätt resten av ingred och mixa ihop till en fin fudge deg. Platta ut på en plåt, in i kylen en stund. Smält chokladen, ringla över och skär sen upp i lagom bitar.

2016-12-22_154839_585d1094e087c3136823bd7e.jpg

Tack Jennie för denna gång.

Hoppas du får en riktigt god jul. <3

Höstmarknad på fotografiska

2017_Spendrups_Mellerud_RickardPaul_220917_Lightroom_280817_ColorBoost_150ppi_WEBB-11-of-36_NewEdit.jpg

Inför helgen vill jag tipsa om  Fotografiskas höstmarknad. Ta del av ett unikt samarbete med Zero waste i fokus; ett bröd blir till öl som sedan blir ny smaksättning i ny inspirerande mat. Paul Svensson har verkligen tagit täten när det gäller att arbeta hållbart och där varje liten yta på råvara ska komma till användning. Det känns spännande och fräscht. Idag är vi gäster så mycket mer kräsna och pålästa. Vi vill veta ursprung och vill helst att det är lokalproducerat. Det ställer nya krav på krögare och matkreatören. Vare sig vi går på ett restaurang besök eller ta del av en matmarknad så vill vi känna av det autentiska och äkta. Paul Svenssons gastronomiska och hållbara smaksamarbete med Melleruds Bryggeri är ett exempel på vad vi säkerligen kommer se mer av i framtiden. Där fler producenter kommer låta råvaror bidra till en cirkulär produktion för att undvika onödigt matsvinn.

Höstmarknad på Fotografiska

 

Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas matkreatör och Melleruds Bryggeri. Resultatet är ett limiterat hållbart öl skapat av färskt bröd som inte kommit till användning i restaurangen, för att motverka matsvinn.

Vi är så stolta över där ”zero waste” är vårt stora fokus för året.

Gastronomi ur ett hållbarhets perspektiv

Ett sätt att motverka matsvinn

Inför Fotografiska och Melleruds Höstmarknad har Fotografiskas matkreatör Paul Svensson och Melleruds Bryggmästare Richard Bengtsson gjort ett spännande och hållbart smaksamarbete. Richard Bengtsson har fått smakrikt fullkornsbröd på dinkel från Paul Svensson och hans team på Fotografiska, som inte kommit till användning i restaurangen. På detta vis omvandlar man resurser och motverkar matsvinn när brödet används av Bengtsson som en ingrediens i framtagandet av en helt unik och limiterad öl.

Karljohansvamp och gran  som smaksättare

Andra smaksättare i den limiterade ölen som Paul tagit med sig från Fotografiska är karljohansvamp och svensk gran från Pauls egen trädgård. Ölet, Melleruds cirkulära Brown Ale, är en brown ale med jordiga toner, gjord på ekologisk malt och humle, med en procenthalt på 6%.

 Cirkulära Brown Ale som smaksättare i ny inspirerande mat

Paul Svensson har sedan i sin tur använt Melleruds cirkulära Brown Ale som smaksättare i ny inspirerande mat, i detta fall som ingrediens till smörrebröd. Samarbetet resulterar i en cirkulär produktion, och Pauls nya bröd och den limiterade ölen, på 240 liter, går endast att smaka under Höstmarknaden 21-22 oktober.

Missa inte helgens mest spännande höstmarknad.

Här hittar du mer information om Fotografiskas höstmarknad.

Gram Sveriges första förpackningsfria butik - Gästblogginlägg

Idag har jag lämnat över ordet till Jennie som jobbar på Gram; Sveriges 1:a förpackningsfria butik. Här berättar hon om vad vi alla kan göra för att hjälpa till att skapa en hållbar framtid.........  

Gram gör vad alla butiker borde göra

Gram i malmö
Gram i malmö
 

Hej kära Grönt varje dag läsare!

Idag är det jag Jennie som har fått äran att  gästblogga åt denna fantastiska blogg med dess fantastiska bilder. Jag driver själv en

blogg

Om grön livsstil och likaså ett

instagramkonto

under samma namn. Utöver detta sköter jag om ett Café i den lilla byn Hörby mitt i Skåne där min tanke är att jag ska skapa en medvetenhet för byborna om vad vi måste göra för att få vår planet och mår bra igen. Det kommer hållas föreläsningar om bland annat plaster, vilket leder mig in på mitt andra yrke som butiksbiträde på Sveriges första

förpackningsfria butik i Malmö

vid namnet Gram. Det här inlägget ska handla om just Gram och vad ni kan göra för att bli mer medvetna kring det här med förpackningar och plaster. Vad kan vi själv göra om vi inte har ett Gram att gå till.

dsc03006_598062e4ddf2b313822a76d2-e1507231097214.jpg

En av Tinas frågor var hur plastbantar man?

Det första som kommer fram i huvudet är att ta bort all plast som blir uppvärmd, matlådor, teflonstekpannor, plastredskap osv. Allt detta utsöndrar gifter som idag anses vara en av orsakerna till en del sjukdomar. Köp istället gjutjärn, glas/aluminum matlådor och använd er av träredskap. Det mesta kan man hitta på loppisar, för hörrni det var ju faktiskt bättre förr på vissa områden. Ta alltid med er tygpåsaar till affären, särskilt nu när det har blivit lag på att påsar ska kosta i butiker och HURRA för det! Däremot har vi kvar problemet med plastpåsar i fruktdisken, man behöver inte ta påse till bananerna eller melonen. Ni kan köpa små tygpåsar eller hitta på något från hemmet som ni sedan använder till att köpa er lösvikt i (godis, nötter, frukt, grönsaker).

Vart kan man hitta dessa fantastiska tygpåsar till frukt/nötter/godis osv?

Man kan köpa tvättpåsar, man kan köpa nätpåsar från Keepjar, man kan köpa tygpåsar från @elasvardag som skapar av återbrukade tyger. Det är så enkelt och gör en enorm skillnad för naturen. Bara tänk efter vad en endaste plastpåse gör för vår stackars jord. Om vi kan anstränga oss en microansträning så betyder det enormt mycket för att vår planet ska må bra.

Jag har själv plastbantat till den punkten att jag har en diskborste i trä (iris hantverk), tandborste i trä (humblebrush), plastfolie gjort av återbrukat tyg med bivax (mårda), sopskyffel i trä (Ikea), glasbunkar (loppis), trä/aluminium redskap (loppis), fast tvål (maliniratan), disktrasa i bambu (netto), zinkbalja som kattlåda (loppis), aluminum sugrör (gram), kaffefilter i tyg (gram) och det tar tid men det byts ut saker lite då och då.

Varför finns det en butik utan förpackningar?

Gram Malmö är Sveriges första förpackningsfria butik, en butik som säger ifrån mot industrin där det ständigt skapas förpackningar (förpackningar åt förpackningar åt förpackningar) med MASSOR av energi som kräver en hel del resurser från naturen. Kan ni tänka er in i vilken väg den där plastförpackningen har gått? Att bli framställd, sen åka vidare, sen bli inpackad i något och sen åka vidare och sen bli inpackad ännu mera och åka vidare igen?

Det blir rätt sjukt när man väl sätter sig in i det hela.

Vad händer om vi inte gör något nu?

Om vi inte gör något åt den förpackade industrin så kommer det finnas mer plast i haven än fisk år 2050 (om ca 30 år).

Rowan Drury startade Gram som ett political statement. Det många tar för givet är att vi ska vara dyra (vår mango är billigare än urtekram), detta är en butik som vill göra skillnad för världen, få folket att vakna till och tänka efter vad är det vi håller på med?

Här är ett litet urklipp från Grams hemsida om varför det borde vara förpackningsfritt överallt

Why unpackaged? Gram is born out of a crucial need to reduce the waste we create on a daily basis. In Sweden, household trash amounts to c. 466 kgs per person per year. In a world where temperatures are rising, and our oceans and landscapes are filled with plastic debris, each of us can take small steps to be kinder to the planet and leave a lighter footprint. By buying your groceries without unnecessary packaging you can take one of those small steps.

En väninna till mig föreläser om just plaster, här är hennes förklaring till varför vi bör eliminera plasterna i våra liv:

"Plastbanta är ett stort begrepp. Jag personligen anser inte att man bör rensa hemmet på all plast på en gång men jag tycker absolut man ska plocka bort det där det gör mest skada, tex köket, badrummet och barnrummet. För en hållbar framtid vad gäller djuren och naturen och framtida generationer måste vi bli medvetna om att de plaster vi använder i vår vardag innehåller kemikalier som skadar dessa. Därför måste vi tänka om och tänka annat."
Ela @ekomupp

Vad kan man göra om man inte har en Gram i sin hemstad? Ta med er egen tygpåse till butiken, lägg inte bananer/melon/apelsiner i en plastpåse, ta med en mindre tygpåse till frukten, använd en tygpåse till lösgodiset, använd tygpåsar till alla varorna, välj förpackningsfria varor. Spara alla burkar och förvara sedan era bönor, nötter, te eller liknande som ni hittar på lösvikt för att förlänga hållbarheten. Gör er egna vegetabiliska mjölk, det är hur enkelt som helst och göra bl.a havremjölk med lite vaniljpulver till.

Gör ett statement i butiken om dom säljer något som är plastförpackat, öppna och be dom slänga skräpet. Ta en diskussion, alla butiker är öppna för förbättringar. Anordna "reko ringar" som är en ny trend över Sverige nu, lokala bönder/odlare träffas på en fast punkt i hemstaden där man kan köpa lokalt producerad mat och då kan man dessutom be producenterna att inte förpacka det alltför mycket (vilket det inte brukar bli så när det är småskaligt jordbruk).

Dessutom bjuder Jennie på ett recept

Recept gjort från råvaror inne på gram

PEANUT CUPS

  • 400 gram dadlar
  • 2,5 dl havregryn
  • 4 msk jordnötssmör ( gör eget )
  • vegansk choklad samt lite dekoration ( ska smältas )

Släng ner allt i matberedaren förutom chokladen, mixa till lagom konsistens. Smält över den mörka chokladen och dekorera,

 VOILA små mumsbitar att förvara i kyl eller frys♥

Skönhet kommer även inifrån utav maten vi äter.

Tack Jennie för du tittade in och delade med dig. Gå gärna in på hennes

blogg

, kanske har ni en fråga och vill veta mer om ekologisk hållbar livstil.

Hej så länge // Tina

Fotografiska utsedd till världens bästa Museirestaurang

img_3659.jpg

I dag var jag inbjuden på presslunch till Fotografiska och dess restaurang som drivs av Paul Svenssons med team.  De har precis mottagit pris för världens bästa museirestaurang. Självklart är de stolta och glada  

Fotografiska världens bästa museirestaurang

Vi är väldigt glada över att Fotografiskas restaurang blivit utsedd till världens bästa i klassen »Best Museum Restaurant of the Year 2017«, vid Leading Culture Destinations Awards. Nedan följer motiveringen till vinsten:

"Fotografiska offers a unique culinary experience to their cultural visitors with locally sourced products and a sustainable approach to food. And for travellers from abroad the spectacular view onto the city makes the restaurant of Fotografiska a stand out 'museum restaurant of the year."

– För oss innebär att bli utnämnda till världens bästa museirestaurang att vi får ännu ett bevis på att vår hållbara filosofi att sätta växtriket i fokus, och till det addera de absolut bästa råvarorna av fisk & kött, visar vägen framåt. Vår ambition är att vara med och rädda jorden genom till exempel no waste med cirkulära processer där alla restprodukter ses som ny råvara. Med detta pris kommer vi än mer fungera som inspiratör, så att fler kan bidra till det viktiga arbetet med att hushålla smart med jordens resurser, säger - Paul Svensson.

Förutom att vi fick smaka riktigt god mat så berättade Paul Svensson om matfilosofin bakom Fotografiskas nya höstmeny.

Paul Svensson är 42 år, har studerat matkonst i Italien, England och Frankrike och var länge kökschef på Mattias Dahlgrens Bon lloc. Paul är Fotografiskas prisvinnande matkreatör med målsättningen att restaurangen ska bli världens mest hållbara som skapar hälsa genomnjutning. Menyn är säsongsbaserad med fokus på närodlat från växtriket och med smaker adderade från djurriket, där No waste är i ständigt fokusPaul har skrivit fyra kokböcker varav tre vunnit priser som ”Årets bästa kokbok” i olika kategorier. Han är även en uppskattad föreläsare som väcker engagemang om viktiga frågor om planetens framtid.

Ny höstmeny

Idag fick vi ta del av den nya höstmenyn som bjöd på överraskning med roliga inslag som denna brysselkål som kom med en fantastisk röra.  Den serveras på sin stam och meningen är att man serverar sig själv med den tillhörande kniven. Röran går att få helt vegetabilisk eller med inslag av mussla i form av blåmusselemulsion.  Jag åt ju självklart den vegetabiliska och det var verkligen gott.

Fotografiska utsedd till världens bästa museirestaurang
Fotografiska utsedd till världens bästa museirestaurang

Sedan följde mjölksyrad gurka,

pannkaka med falsk Caviar och smetana.

Som vegetabiliskt alternativ fanns potatis och tapioka.

Vidare så serverades en "Rotselleri" pasta med svarta vinbär och bakad vild svamp.

För helt vegetabilisk så serverades det bakad spettskål, buljong och lingon.

 Finalen; Amarantväxter, avisade hallon, glass med sansho citruspeppar

På Fotografiska äter man mat från växriket som är tillagad med passion på de allra bästa råvarorna. Här utgår man från vad säsongen har att erbjuda, alltid med ansvarsfull hantering där NO WASTE  skapar kreativitet i köket. Det går givetvis att få kött och fisk, men det beställer man vid sidan av och mer som ett tillbehör.

Fotografiska har en fantastisk utsikt i en fin lokal som går hand i hand med deras filosofi.

Jag känner stor förhoppning om att restaurang Sverige mer och mer går mot detta håll. Det är en härlig känsla att äta "Grön mat" gjord av våra främsta kockar. Både ögat och gommen får sitt med fina upplägg & spännande smakkombinationer.

Middag; De rekommenderar 4 rätter varav  en är en söt. varje rätt kostar 135 kr.

Eller ät alla rätter för 725 kr  per person. Minst två personer för detta alternativ.

Självklart får man hjälp med passande drycker.

 Här finns mer att

läsa 

Presbilder Från Fotografiska

Soja - Vad har jag att säga om det?

Soja - Vad har jag att säga om det?
Soja - Vad har jag att säga om det?

Soja är idag ett omdiskuterat ämne som är delat i två läger. Det som gillar & tror på soja eller de som säger att det är farligt & hormonstörande. I takt med att allt fler väljer en vegetabilisk kost & går över till växtbaserat protein så kommer nog detta ämne diskuteras om och om igen.

Soja är det ok att äta?

Ja säger jag. Problemet med soja är hur det odlas & skövlar våra marker. Allt för att bli djurfoder så människan kan fortsätta att äta sitt kött i fred.

På Världsnaturfonden går det att läsa mer om just odling & framställning av soja.

På Läkare för framtiden så har Pia Berg skrivit om soja som livsmedel.

Varför tar jag upp detta

Jag fick en läsarfråga ( gärna fler frågor ) som jag ville lyfta här på bloggen.

Hej! Jag är lite nyfiken på vad du har att säga om soja. Jag är nybliven vegetarian/vegan (är i övergången och håller på att byta ut allt i skafferiet hemma). Jag tränar en del crossfit (2-3 timmar om dagen) och behöver därför få i mig ordentligt med protein. Diskuterade det (bönor, proteinpulver, tofu, dryck osv) med lite vänner på gymmet som är PTs, kostrådgivare osv. Alla hade samma åsikt, att det är farligt, det ska man inte äta osv. Jag själv är inte rädd för soja utan äter det med måtta, precis som allt annat, tror på en varierad och balanserad kost. Men vad har du att säga om soja som proteinkälla?

 Vegan & protein

Jag är varken kostrådgivare eller någon specialist på ämnet. Jag utgår här från min personliga uppfattning & erfarenhet när jag ger mitt svar.

Jag tror på en varierad kost där man äter lite av allt. Jag tycker  att soja är en bra källa till protein, precis som andra baljväxter. Skillnaden mellan sojabönor ( 36 % protein & 17 % fett ) & andra bönor är att den innehåller alla aminosyror & är en komplett proteinkälla. Väljer man andra baljväxter som proteinkälla så måste man kombinera dem med andra livsmedel så som grönsaker, rotfrukter, spannmål, sädesslag, nötter & frön. Det för att täcka upp det som saknas & göra dem kompletta.

Sojabönan innehåller vitaminer och mineraler, dessutom lättlösliga fibrer som hjälper till att hålla blodsocker och blodfetter på en jämn nivå. Dess fett, långsamma kolhydrater och protein gör dem nyttiga i en annars balanserad & varierad kost.

Vi i väst har nog ganska svårt att få protein brist. Som vegan så måste man planera sina måltider, men då får man i regel i sig den protein som man behöver. Det är också viktigt att äta ordentliga portioner & regelbundet.

Träning

Tränar man mycket så ställer det högre krav på att maten tillförs regelbundet & väl sammansatt. Därför tycket jag absolut att sojan både borde & kan ingå i en kost för den som tränar.

Mina egna favoriter är temphe, tamari & miso som anses lite bättre för det är fermenterade. Annars så väljer jag Plantis naturella osötade sojayoghurt framför havre  när jag köper hem yoghurt. Det för att jag tycker den är godast. Jag gör ofta min egen yoghurt & varvar med den jag köper. Tofu är både gott & mättande. Rätt tillagad så är den riktigt användbar i ett grönt kök. Jag tycker att man alltid ska välja ekologisk & kravmärkt soja, då behöver man inte oroa sig för att det skulle vara GMO framställd. Soja är ett utmärkt livsmedel när man lever på vegansk kost & dessutom tränar mycket.

Proteinpulver finns det idag av flera olika fabrikat. Både ärt, hampa & ris proteinpulver är bra alternativ till sojan om man vill variera sig.

Olika processade produkter av soja som ska efterlikna det animaliska är inte det jag i första hand väljer, men jag tycker absolut att det är ett alternativ till den som vill ha det. Välj då främst de som innehåller få ingredienser & tillsatser.

Läs gärna min artikel om Eva som är vegan & tävlar inom fitness. Vidare så kan nog denna intervju ge en del bra information.

Hoppas du fick svar på några av dina funderingar Ella.

Som du märker så har både du & jag ganska så lik åsikt om soja.