Raw food - Somrig blåbärscheesecake

Hej på dig, vad sägs om en fräsch och somrig raw food blåbärscheesecake! Den här bjuder jag gärna på som avslutning på en middag eller dylikt. Len chokladsmak, blåbär och en liten hint av citron. 

Lagom till syrenerna stod i blom dukade jag upp min blåbärscheesecake under det blommande äppelträdet. Mer ljuvligt än så blir det inte och att den sedan blev väl motagen av samtliga gjorde inte saken sämre.  

Blåbärscheesecake supergod på superbär.

Blåbär är packad med antioxidanter som gör så att cellerna inte oxiderar. Antioxidanter bekämpar de skadliga fria radikalerna och är en förutsättning för långt och hälsosamt liv. Blåbär är vårt eget  superbär som som ger kroppen  bra med fibrer och nyttiga mineraler som kalium, fosfor, kalcium och magnesium.

Raw food mitt personliga val

Personligen så väljer jag en raw food desserter framför en traditionell idag. Jag känner mig mer känslig för sötma numera och upplever att sötma inte alltid är så angenämt. Raw food desserter är inte helt sötningsfria men har absolut mindre sötma än traditionella bakverk. Med med rätt ingredienser, som dessutom kan bidra med en del nyttigheter, hjälper det till att stilla behovet av det lilla extra som vi alla kan känna behov av emellanåt.

Det finns ju självklart sämre val av ingredienser när det kommer till raw food också. All sötning som förekommer och benäms som raw är inte alltid vad den utgör sig för att vara. Jag använder flera olika sötningar och altenerar hela tiden. Sedan så begränsar jag mina tillfällen när jag äter mat som innehåller sötning. 

Man kan också sia om vad som får kallas raw food och vad som inte är raw. För att kallas raw så får inte tillagning överstiga 42°C. Vanligast är att använda en torkugn när man tillagar raw food. Det är självklart fantastisk hälsosamt för kroppen; optimalt för att bevara alla goda hälsofördelar i en råvara. När en råvara tillagas med högre värme så startar prosessen när alla näringsämnen börjar urlakas. Att så långt som möjligt bevara råvaran i sitt ursbrungliga skick är också något som man eftersträvar inom raw food.  Men det är ju inte praktiskt genomförbart för alla. Då tycker jag skonsam tillagning i ugn är ett bättre val än exempelvis hårt stek mat. 

Nu över till själva receptet på min Blåbärscheesecake

Mandel och dadlar till botten och cashewnötter, blåbär och kakaosmör till fyllningen.

Raw food passar dessutom extra bra på sommaren

Då vi gärna väljer lite lättare måltider med råa inslag. 

Somrig blabarscheesecake - grontvarjedag-11.jpg

Raw food somrig blåbärcheescake

ingredienser

         Botten

  • 2 dl  mandlar
  • 5 st dadlar
  • 1 msk kokosolja kallpressad
  • 2 msk mandelmjölk
  • en nypa fling salt

Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör till det är en massa som håller ihop. Olja in en form/ 15 cm med kokosolja och klipp ut ett bakplåtspapper som täcker botten. Tryck ut massan jämt i formen. Ställ kallt och gör fyllningen.

            Fyllning

  • 3 dl blötlagda cashewnötter
  • 30 gram kakaosmör ( smält i vattenbad på låg värme )
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1/2  pressad citron + skal
  • 0,5 - 0,75 dl agave / rissirap ( välj någon av dem som passar )
  • 2 msk kokosolja kallpressad
  • 3 dl blåbär
  • nypa flingsalt

 

Instruktioner

Lägg alla ingredienser förutom kakaosmör och kokoaoljan i en mixer. Mixa till en slät kräm.

Smält kakaosmöret i ett vattenbad på låg värme. Häll över kokosoljan i en bunke och blanda med kakaosmöret. Låt oljan  rinna ner i mixern i en tunn stråle och blanda ordentligt. 

Häll smeten över botten och slå formen i arbetsbänken några gånger. Det tar bort eventuella luftbubblor och smeten fördelar sig jämt i formen. 

Plasta in kakan och ställ in den i kylen i ca en timme för att kyla ner den. Flytta sedan formen till frysen och låt den stå över natten.

När det är dags att servera flytta kakan till kylen och låt den tina långsamt i några timmar. Ca 20 minuter innan servering ta fram tårtan från kylskåpet och dekorera den med blåbär.

Pudra toppen med lite blåbärspulver och strö på blåbär. Alternativt mixa ca 1 dl blåbär och sila i en trådsil, rör ihop med 1 msk pressad citron och 1 msk agave/ lönsirap. Häll på toppen och dekorera med blåbär.

Den här är så god och omtyckt.

Raw food - Somrig blabarscheesecake - 8.jpg

Receptet är glutenfritt - vegan - raw

Ha en fin fortsatt dag/Tina

Lakritsremmar med frukt och aktiverad kol

Hej! Hur har ni det? Känns det inte som veckan bara far iväg. Måndag och sen är det helt plötsligt helg igen. Idag tänket jag dela med mig av ett godis recept. 

Lakrits att älska eller inte

Ja det är frågan. Jag måste nog erkänna att jag är väldigt förtjust i lakrits, gärna salt. Det har nog slunkit ner en och annan hård salt lakrits karamell under åren. Nu händer det inte så ofta eftersom det är många år sedan jag slutade att äta smågodis. Det är därför extra roligt att jag har gjort det här lakritsremmarna som smakar mjuk salt söt salmiak. Bara på naturliga råvaror dessutom.

Jag tycker vi hoppar direkt till receptet. Men först lite om ingredienser och hur jag tänker när det kommer till det jag gör. Jag vet att mina ingredienser inte alltid är vanliga och lätta att "bara" köpa i en ICA eller COOP.  Mitt senaste inlägg var det någon som tycket att jag använde krångliga superfoods som är dyra och svåra att få tag på. Men alla är vi olika och min blogg har aldrig haft syfte att vara den som bara gör super enkel och super snabb vardagsmat.

Det finns 1000 sådan bloggar som gör den maten och det är inte riktigt vad jag vill med denna blogg.  Jag hoppas istället att när någon känner att det är krångliga ingredienser blir inspirerad och vill göra sin egen variant på det jag gör. Jag ger gärna alternativ och tipsar hur man kan ersätta vissa ingredienser när det går.

Även idag så har dagens recept en udda ingrediens och ligger i min torkugn i ca 24 timmar. Men jag ska även ge ett alternativ så alla kan göra den. 

 Jag älskar den svarta färgen.

Raw Lakritsremmar Med aktiverat kol

Ger 5 - 6 remmar på en torkbricka

ingredienser

  • 200 gram mjuka dadlar
  • 1 mindre eko banan
  • 1 skalat och urkärnat litet mjukt rött äpple eller 4 msk äpplemos osötad eko Urtekram
  • 2 tsk lakritspulver, finns på alla stora matkedjor
  • 1 tsk finriven ingefära
  • 1 tsk aktiverat kol* eller svart hushållsfärg
  • 2 krm  flingsalt

instruktioner

Mät upp och skölj 200 gram mjuka dadlar, Fontana färska eko eller motsvarande. Kärna ur och lägg i en mixer tillsammans med äpple och banan. Mixa detta till en slät kräm. Tillsätt kryddor, salt och ingefära och mixa klart.

Äpple: mos blir ju inte 100% raw men fungerar utmärkt i dessa.

Torkugn: 62°C första timmen och 42°C resterande tid.

Teknik: Bre ut så tjockt att du inte kan se igenom smeten. Den måste vara så tjock att den sedan ska gå att rulla upp när den är klar.

Har man en torkugn så brer man ut smeten på ungsbricka som är täckt med Teflex papper. Det ska inte täcka hela plåten ca 20 x 20 cm. Låt stå i ca 24 timmar. Efter 15 timmar vänder man den torra sidan på en bricka utan teflexpapper och drar sedan försiktigt av teflexpappret. Nu ska det stå färdigt tills lädret / lakritsremmen är mjuk men helt torr. Denna blir verkligen läderlik med mjuk glansig yta. Står den inne för kort tid så blir den dålig par av fukt. Men står den inne förlänga är det risk för att den torkar helt och blir hård. 

Eftersom den innehåller både banan och dadlar så bör det vara svårt att den blir allt för torr.

Vanlig ugn: Sätt ugnen på ca 100°C och bred ut smeten på en  silikonmatta annars ett bakplåtspapper. Låt dem stå inne i flera timmar beroende på vilken ugn du har är det svårt att säga . Ha hela tiden koll och känn efter hur de är i texturen och fukten.

 

Aktivt kol* går att köpa här Min köpte jag innan den fanns på Raw nice och är från  Sort of Coal där den är lite dyrare. Här får man ersätta med svart hushållsfärg om man inte har tillgång till aktiverat kol. Tillsätt den mängd som behövs för att göra remmarna svarta.

 Dessa blev grymt lyckade. 

Vad sägs om att det kommer upp en liten intervju med en grym grön mat person imorgon?

Ha en fin fortsatt helg // Tina

 

Raw - beet burgare till fredagsmiddag

JUICE--e1492857207200.jpg

Raw - betsburgare en middag värd att lägga lite tid på. Ja, nu har det blivit lite ljusare & då känns det genast mer angeläget med lite lättare mat.

Recept:

RAW - BETSBURGARE ( Raw-V+ Gf )

5 st

 

    • 2 rödbetor, ska bli ca 3 dl mixat till gryn.
    • 1,5 msk chiamjöl  ( Risenta har precis lanserat  Chiamjöl, finns på alla Ica)
    • 1 dl valnötter
    • 1 dl hackad persilja
    • 1 msk pressad citron
    • svartpeppar
    • Himalaya salt, tänk på att när man torkar så koncentreras smakerna

     

    Kör de skalade rödbetorna i matberedare till de är finfördelade till gryn. Tillsätt persilja, valnötter & citron, kör så att valnötterna blir finfördelade, tillsätt slutligen 1,5 msk Chiamjöl. Låt maskinen köra  några varv till. Det ska hålla ihop & vara lätt att forma till biffar.

    Smaka av med salt/ peppar och forma biffar. Lägg biffarna på torkbricka för torkugn eller på ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.

    Biffarna ska stå inne i ca 2 - 2,5 timmar i torkugn & i vanlig ugn på 50 grader med luckan på glänt i ca 1,5 - 2 timmar. Vänd på burgarna efter halva tiden.

 

MYNTADRESSING ( V+Raw )

 

  • 2 dl blötlagda cashewnötter minst 4 timmar
  • 2 msk skalade sesamfrön
  • saft från 1/2 citron + skal från hela
  • ca 1 dl vatten
  • himalaya salt
  • ett drag på peppar kvarn
  • en nypa mynta blad

 

Mixa alla ingredienser i en mixer ( gärna höghastighet ) smaka av med salt.

 

TILLBEHÖR:

rödkålsblad
syrad rödkål ( Tistelvind om man köper egen) 
grönkål, repa av bladen från stjälken
tunt skivad päron
krasse

 

Lägg ett rödkålsblad på ett fat & grunda med syrad rödkål & grönkål ( bladen minus stjälk )fortsätt med päron, burgaren, dressing & krasse.
Burgaren förvaras i kylen & går att värma lite i torkung ( 42°C)  eller vanlig ugn (50°C ) i ca 30 minuter innan man äter.
Ni måste helt enkelt testa detta! Man behöver absolut inte vara 100 % raw food för att njuta av detta!
Ha en fin fortsatt kväll// Tina

Taco måndag - varför inte liksom

Taco Måndag fungerar det med & denna i synnerhet. Men om sanningen ska fram så är det inte riktigt vad jag ätit idag. Dessutom så måste jag nog ursäkta mig lite för att jag inte har uppdaterat som jag planerat.

Det blev lite mycket på schemat helt enkelt. På det så däckade jag i feber & frossa, på det startade jag upp nytt jobb på mitt arbete!

Idag har jag varit på medborgarskolan & hängt med ett gäng blivande vegan kockar! Det är en Diplomutbildning / Vegansk grundutbildning som Ulrika Hoffer håller i! Hon bjöd in mig för att dela med mig av vad jag kan när det gäller just biffar & burgare. Så roligt & dessutom att se mina egna biffar tolkas av andra. Hur kul som helst.

Taco måndag - Ja varför inte

Nu är detta en raw food taco men lika fullt en taco. Faktiskt så tycker jag att en färs på valnötter är grymt gott & speciellt i ett  salladsblad med lite goda tillbehör.

Taco måndag - varför inte liksom
Taco måndag - varför inte liksom

Recept:

2 - 3 portioner eller 6 förrätter

VALNÖTSFÄRS ( Raw + V + GF )

  • 2,5 dl valnötter
  • 1 - 2 tsk tamari
  • eventuellt 1/2 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta

TACOKRYDDA!

  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk hel spiskummin ( mortla )
  • Torkad koriander ( mortla )
  • 1/2 tsk kakaopulver
  • 1/2 tsk chili/ cayanne pulver ( Minska något om du är känslig för hetta )
  • 1/2 tsk havsalt

Mortla/ mixa alla kryddor till ett pulver.

Lägg samtliga ingredienser i en matberedare och mixa/ pulsa  till det ser ut som färs. Överarbeta inte, det ska vara som färs/ gryn.

PICKLAD RÖDLÖK

  • 1 rödlök
  • 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 2 - 3 msk rissirap eller honung

Skiva löken tunt & vispa ihop lagen. Börja med 2 msk sötning och öka eventuellt med en matsked sötning.

OSTSÅS ( Raw + V )

  • 1,5 dl blötlagda cashewnötter ( minst 4 timmar eller över natten)
  • 1 dl vatten
  • 1/2  citron,  saften
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk näringsjäst ( finns på Ica eller hälsokost )
  • 1 krm gurkmeja
  • 1/2 tsk havsalt

Skölj de blötlagda nötterna i kallt vatten & låt rinna av. Lägg samtliga ingredienser i en mixer & mixa såsen slät.

TOMATSALSA ( Raw + V )

  • 8 st körsbärstomater
  • 1 röd chilifrukt
  • 1,5 msk lime saften + rivet skal från hela
  • 1/2 dl hackad koriander
  • 1/4 del hackad silverlök
  • 1/2 tsk havsalt

Hacka tomat, chili & lök smått. Riv skal & pressa saften från en lime över salsan. Hacka en knippe koriander & blanda i. Smaka av med salt.

TILLBEHÖR

  • 1 - 2 gemsallad
  • 1 avokado
  • 1/2  hackad gurka
  • 1dl tinad mango i kuber

Plocka bladen av gemsallad & skölj varje blad. Torka varje blad försiktigt. Lägg de största bladen på ett fat. Hacka de andra bladen i strimlor & lägg på bladen. Skeda på valnötsfärs, lägg på  gurka & mango. Sedan på med på skivad avokado & en sked salsa. Ringla ostsåsen över salladen & toppa med picklade rödlök.

Hoppas ni mår bra & om ni är med i Vegan i 21 dagar så är vi nu inne i sista veckan! Fantastiskt, hur känner ni er & vad är största fördelen! Berätta gärna!

Ha en fin fortsatt kväll // Tina

Cupcakes med fin frosting - Raw food

Cupcakes med saffran toppad med härlig frosting. Något att bryta av med istället för lussebullar i dess juliga tider. Kryddor hör ju julen till. Varma omslutande kryddor som fungerar om och om igen, både i maten som serveras och de söta som kommer som avslutning.

Cupcakes i raw version

Ja det blir hur gott som helst. Jag är tokig i saffran, plockar gärna fram saffranets fina smak med söta element men lika gärna med lite hetta.

Månadens gröna har nu fått ett nytt tema och en ny värd. Just kryddornas magi handlar detta månadens tema om. In till Nellie på Min vardagshälsa och läs mer.

Tillbaka till mina cupcakes och recept.

CUPCAKES MED SAFFRAN & FIN FROSTING ( RAW+GF +V )

9 st

  • 2 dl mandelmjöl* ( färdig är ej raw )
  • 1 dl cashewnötter
  • 1 dl glutenfria havregryn ( Urtekram grova havregryn)
  • 3 msk rissirap
  • 1 msk kallpressad kokosolja
  • 1 fpk saffran + 1 msk varmt vatten
  • 1 msk mandelmjölk eller vatten
  • 1- 2  msk kokospalmsocker
  • en nypa flingsalt

Blanda saffran med 1 msk varmt vatten & ställ åt sidan. Mal cashewnötter & havregryn fint i en kaffekvarn eller liknande. Lägg mandelmjöl tillsammans med havre & cashewmjöl i en matberedare. Tillsätt resterande ingredienser  låt maskinen arbeta tills det är en deg som håller ihop. Flytta över degen på ett bakplåtspapper & arbeta degen lite för hand. Rulla en spole & skär 9 jämna bitar av degen. Forma alla bitarna till Cupcakes & sätt i mini cupcakes formar.

Lägg bullarna på en torkbricka eller på ett bakplåt som är täckt med bakplåtspapper. Ställ in plåten med bullarna i vanlig ugn på lägsta ( 50°C) med luckan på glänt eller i torkugn på 42 °C i ett par timmar.

*Mandelmjöl går bra att köpa färdig, men är ej raw. Väljer man att mala/ mixa mandelmjöl själv så ska den vara finalen & sedan siktad.

FROSTING TILL CUPECAKES ( RAW - V-GF )

  • 1 dl cashew
  • 1 dl vatten
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 2 tsk ros vatten
  • 1/2  tsk vaniljextrakt
  • 1,5 msk kokosolja
  • 1,5 msk kokossmör
  • 2 msk rissirap
  • nypa flingsalt

Mixa cashewnötter, vatten, sötning & kryddor helt slät ( den är ringning) Smält kokosolja & kokossmör i ett vattenbad på låg värme. Häll ner olja/ smör i mixern & mixa klart. flytta över i en frystålig form och ställ in i frysen i ca 1,5 timmar. Ta fram och rör runt några varv. Flytta formen till kylskåp i ca 8 - 10 timmar.

Fyll fyllningen i en spritspåse med stjärntyll & spritsa alla cupecakes. Dekorera med lingon. granatäpple eller vinbär.

Gör nu dessa till 3:e advent!

Hoppas ni alla har en bra start på veckan // Tina