Turmeric Bliss balls - Mer gurkmeja

Hej på er! hoppas ni har en härlig helg. Det har jag, lugnt och skönt. Jag gjorde Turmeric Bliss Balls - gurkmeja / mango bollar i veckan som jag tänkte att jag skulle lägga ut recept på nu.

Turmeric Bliss Balls

Kan verkligen bli alldeles underbart gott. poängen är att det verkligen gäller att balansera rätt mängd  gurkmeja med resterande kryddor för att få bästa harmoni i smaken. Gurkmeja ska anas men absolut inte ta över.

Läs mer om gurkmeja här och här

Gurkmeja-grontvarjedag-bliss balls-8.jpg

Turmeric bliss balls (v+gf+raw)

ingredienser

  • 1 dl riven koko
  • 1,5 dl mandlar
  • 1 dl havregryn ( urtekram glutenfria )
  • 35 gram torkad mango
  • 1 msk kallpressad kokosolja
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 1 tsk gurkmeja pasta
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 2 krm kanel
  • 2 msk lönnsirap
  • 1 - 2 msk mandelmjölk
  • zest ”skal”  från en citron
  • en nypa salt

instruktioner

Pulsa sönder havre, mandlar och kokos i en matberedare. Hacka mangon smått. Tillsätt mango och resterande ingredienser i matberedaren, mixa klart.

Rulla bollar (ca  1 msk  ) ställ på en bricka och ställ kallt i någon timme innan servering. Förvara i kylen och njut till en kopp gott te.

Turmeric bliss balls - Mer gurkmeja

Har ni tröttnat på gurkmeja? Eller vill ni ha ytterligare ett eller två recept med gurkmeja, då kommer det upp under veckan.

För mer bollar och snacks sök i kategorin snacks och bollar.

 

Följ mig gärna på Facebook / Instagram

Önskar er en fin Söndag // Tina

Oatly gammaldags hafvre dryck och fräscha pepparkasbollar

Oatly det kaxiga företaget som utmanar Arla, har precis lanserat en Limited edition, som för tankarna till Sverige från förr. De är kända för sin rättfram och kontroversiella reklam som tar för givet att vi konsumenter är helt på det klara med vilka Oatly är. Och vid det här laget vet vi det.

Den senaste reklamen låter oss ta del av generation äldre som syr korstyng och dricker gammaldags havre dryck! De äldre utstrålar vitalitet och en glöd i blicken. Oatly har gjort det igen.

Oatly havre dryck, sol II eller i folkmun; solhavre

Här har man gått tillbaka till en havre som odlades för 50 år sedan, sol II även kallad solhavre!

Gammaldags Hafvredryck är resultatet av 2016-års Sol II skörd – odlad, omhändertagen och skördad av bonden Adam. Han bor och är verksam på Jannelunds gård i Mullhyttan. Adams farfar, Arne, odlade faktiskt också Sol II på samma gård, men på 60-talet. Den gammaldags hafvredrycken är KRAV-märkt och har gödslats med rötrester som i sin tur kommer från en biogas­produktion­sanläggning i Örebro, nära gården.

Källa: Oatlys hemsida

Mitt omdöme om mjölken!

Den är tjock, krämig och förhållandevis vit i färgen! Smaken är god och rund med avslutande toner av havre. - Stör havre smaken? - Nej det är ju en dryck gjord på havre, denna vill jag gärna ha i kylen! Den här använder jag till både bakning, matlagning och smoothie.  Vad är nackdelen, att den just bara är på tillfälligt besök!

Vad sägs om ett glas kallt gammaldags hafvre med crunchiga pepparkaksbollar?

 Crunchiga pepparkaksbollar (Raw)

ingredienser

  • 1,5 dl mandlar
  • 1 dl gula sultan russin Ica eko
  • 1,5 dl bovetecrunch med smak av pepparkaka*
  • 1 msk kallpressade kokosolja
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 1 msk vatten
  • nypa flingsalt
  • Mullbär att rulla bollarna i, byt till valfritt

instruktioner

Mixa mandlar till ett mjöl, tillsätt russin och mixa till russin är finfördelat. Lägg i kryddor, kokosolja och 1 msk vatten. Fortsätt att mixa till det börja bli en sammanhängande deg. Nu tillsätter man 1,5 dl granola och trycker på pulsknappen max 3 gånger med en liten paus mellan varje gång. Rulla bollar av degen. Mixa mullbär till smulor och rulla bollarna i smulat. Ställ kallt i några timmar.

* Har man ingen färdig granola så går det bra att byta ut till motsvarande mängd nötter och frön, tillsätt  pepparkakskrydda ca 2 tsk.

Vill man förenkla det ytterligare så byt till färdigköpt pepparkakskrydda.

Goda bollar som passar till 2:a advent!

Idag ska jag träffa min syskonskara och äta julbord....

Jag har fortfarande ett ex kvar av Fyra årstider i vegoköket

En av vinnarna har ej hört av sig därför så är det roligt att berätta att @bananabloomblog är vår 2:a vinnare i tävlingen! Grattis!

Önskar er en fin Fredag// Tina

Min recension på Oatlys havredryck är min egen och jag har köpt min mjölk på ICA i Ringens centrum vid Skanstull!

Jordnötter och dadlar fixar Fredagsgott

Jordnötter kvällens godsak...macarons, gömma eller klämma jag vet inte riktigt vad man ska kalla dem. Super enkla och super goda. Hade faktiskt dem klara tidigare i veckan, men någon här hemma tyckte de var lite för goda för att bara låta dem stå.......  

Jordnöts-klämma--e1493075676902.jpg

 Jordnötter i en  klämma med bara några få ingredienser

Ja det är bara några få ingredienser och de är super enkla att göra. Dadlar,  jordnötter och jordnötssmör är basen i dem här.

Jag har alltid jordnötssmör hemma, användbar till mycket, gott till både sött och salt. Min favorit i storpack är perfekt för dessa kakor.

Nu går vi över på recept


Jordnötsklämmor ( v+gf )

Ca 12 st

 

ingredienser

FYLLNING

  • 1 dl dadlar blötlägg i 1 timma
  • 3 msk jordnötssmör
  • 4 msk vatten
  • Flingsalt

 

KAKDEG

  • 3 dl rostade, naturella & osaltade jordnötter
  • 10 dadlar
  • 1 msk  jordnötssmör
  • 2 msk kanaonibbs
  • 1msk kokosolja
  • 1 - 1/2 msk vatten
  • nypa flingsalt

instruktioner

Mixa alla ingredienser till fyllningen till en slät kräm. Fyll gärna upp en spritspåse och förslut.

Kakdeg: Rosta jordnötterna i en torr stekpanna. Rör hela tiden så det inte bränns. Häll över dem på ett fat och låt svalna. Mixa jordnötterna till ett grovt crunch, tillsätt resterande ingredienser,  mixa tills det håller ihop och är formbart.

Forma och gör en spole, linda in spolen i bakplåtspapper och ställ kallt i några timmar. Det går även att ställa spolen i frysen i 30 minuter om man har bråttom.

Ta fram spolen och skär med en vass kniv i 1/2 cm skivor/ kakor.

Spritsa kräm på hälften av kakorna. Lägg på den andra på toppen.

TOPPING

Ca 50 gram 70 %  mörk choklad och veganvänlig.

Smält chokladen i ett vattenbad och ringla på toppen av kakorna.

Ställ gärna kallt en liten stund.

Servera och njut!

Gott och enkelt. 

Jag vill också påminna om att ni måste kika in här i morgon när jag presenterar tema till Månadens Gröna. Jag är nämligen värd nu i November.

Fin kväll// Tina

Aduki och chokladbollar till mellanmål

Aduki och chokladbollar till mellanmål, som går på ett kick att göra. Chokladbollar och bönor gör sig alldeles utmärkt ihop. Jag lovade ju ett bonus recept på bönbollar.

I går var det fullt upp, det blev ingen tid till att lägga upp recept. Det var också 1:a dagen för mig med näringslära på Medborgarskolan med fantastiska Ulrika Hoffer ( Råsmart, Smarta sötsaker osv osv ) Jag gick ju på Raw food kursen hos henne i höstas, så det känns extra roligt att få ta del av hennes kunskapa igen.

Aduki och chokladbollar ( v+gf)

ca 16 stycken

instruktioner

  • 2 dl havregryn ( urtekram glutenfria)
  • 2 dl kokta adukibönor
  • 1 msk kallpressad kokosolja
  • 2  msk kokossocker
  • 8 - 10 dadlar
  • nypa flingsalt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 msk kakaopulver
  • eventuellt 1 msk växtmjölk

Lägg alla ingredienser i matberedaren och mixa tills allt går ihop. Skopa upp smet med en matsked och rulla till en boll. Rulla i kokosflingor så det täcker runt om.

Förvara i kylskåp.

Dessa är glutenfria, vegan och utan vitt raffinerat socker.

Fin fortsättning på dagen// Tina

Chokladbollar på bönor är grymt gott

Chokladbollar på bönor är verkligen gott och laddat med extra protein och fiber. Dessa på adukibönor är grymma att ha till hands. Som jag tidigare lovade så kommer det ett till recept på adukibönan. Denna gång i form av ett gott mellanmål. Dessa blir så goda och det finns ingen bismak av bönor. Jag tycker att lucuma bidrar till den goda smaken.  

Chokladbollar finns i oändliga varianter

Bönor har seglat upp som en riktigt fin kompis till olika sorters bollar. Det tillför saftighet och konsistens. Det ger ingen bismak utan är helt enkelt en perfekt ingrediens.

Lite Historia om Lucuma

Lucumaträdet växer i subtropiska områden i Anderna på mellan 1000 och 2400 meters höjd, främst i länderna Peru, Chile och Ecuador. De näringsrika gulgröna frukterna har använts av ursprungsbefolkningen i historisk tid. Man har hittat avbildningar av lucumafrukter på gravfynd i Peru från förcolombiansk tid.

Efterfrågan på lucuma är stor och numera odlas lucumaträdet på många platser i Sydamerika och USA.

Smaken påminner om kola, pulvret  gör sig ypperligt i en hemgjord glass, desserter, bakverk och egengjort godis. Tillsätt i smoothie, morgongröten eller müslin. Bara pudra på och njut.

Fast den är söt så slipper man sockrets negativa effekter. Den tillför vitaminer, mineraler och  erbjuder flera hälsofördelar.

Chokladbollar på bönor (v+gf )

ca 10 - 12 bollar

ingredienser

  • 150 g kokta adukibönor
  • 2,5 dl cashewnötter
  • 1/2 dl kokosflingor
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 msk raw kakaopulver
  • nypa flingsalt
  • 9 - 10 mjuka dadlar
  • 1 msk kokosnektar
  • 1 msk Lucuma pulver ( så värt för smaken )
  • 1 msk kallpressad kokosolja

instruktioner

Börja med att mixa kokosflingor och cashewnötter grovt, tillsätt bönor och mixa ytterligare några varv. Tillsätt resterande ingredienser och mixa till allt går ihop. Ställ med fördel in bunken med smeten i kylen en liten stund. Hacka några msk cashewnötter och forma bollar av smeten. Rulla bollarna i nöthacket. Ställ kallt och njut som gott mellanmål.

Smakar som den lenaste chokladtryffeln och här hemma  tar den slut i ett nafs.

Just bollar blir så lena och fina när man tillsätter bönor i smeten. Att det ökar på fiber och protein blir ett extra plus.

Hej så länge // Tina