Grillsäsongen bjuder på burgare med morot och ros harissa - Vegan

Hej på dig, vilket fantastiskt väder vi får njuta av nu. Flera av oss har nog dammat av grillen och är redo för att matlagningen från och med nu sker utomhus. Aldrig förr har det funnits så mycket variation och alternativ att lägga på grillen.

Vare sig du är vegetarian eller inte så är det bara roligt att vara kreativ vid grillen med alla goda gröna möjligheter. 

Grillsäsongen -  burgare - morot och ros harissa-vegan- grontvarjedag-18.jpg

Substitut eller vegetabilier... ja alltså vad väljer man

Själv föredrar jag att laga min mat med så rena råvaror som möjligt. Jag väljer oftast bort substitut och ersättningsprodukter. Om man läser innehålls deklarationen så är det inte ovanligt att de innehåller någon form av socker i dem för att påverka smaken positivt.

Jag personligen anser att sockret är en av våra största hälsofaror. De smygs in överallt i vår mat för att förhöja smaken. Sammantaget så kan det bli ganska mycket socker man får i sig om kosten till största del är baserad på köttsubstitut och ersättningsprodukter. Sedan tycker jag att det är ok att äta substituten då och då. Alla har olika livspussel och måste göra det som är bäst för var och en. Substituten är smidiga och lättillgängliga, det finns för och nackdelar med allt och därför så förespråkar jag balans och måttlighet.   

Mina burgare är fast food på riktigt 

Helt klart en burgare du bara måste göra. Nu talar vi snabbmat som faktiskt är "Snabb" mat riktigt. De kräver minimalt med förberedelse och är fulla med smak. 

Harissa är stapelvara hos mig

Nu är det ju inte jag om det inte smyger sig in en liten udda ingrediens. Så för att göra så att dessa sticker ut lite extra så har jag adderat Ros harissa i dem. Vad är nu det tänker du? Det är harissa smaksatt med ros. Det är aromatiskt och en fin smaksensation.

Nu förstår jag att det inte finns hemma hos de flesta så här får man ta vanlig harissa pasta som finns på tex. ICA. Jag beställer min från Ottolenghi och är en otroligt populär chilipasta hos bl.a Jamie Oliver, Masterchef Australia och Ottolenghi för att nämna några.  

Harissa ingår som bas i mitt skafferi / kryddhylla sedan många år tillbaka. Den förhöjer smaken på det mesta. Jag är ju bortskämd med hemgjord och varvar den med den mer finmixade man kan köpa i butik. Det är inte bara konsistensen som skiljer dem åt utan även smakerna är lite olika. Det får bli ett  kommande inlägg om harissa framöver helt enkelt. 

Några ord innan du börjar 

Köp alltid hel spiskummin och mortla eller mal den när den ska användas. Då får du ut mest av smaken. Har du lite torkade rosblad kan du smula ner en nypa i färssmeten för att efterlikna min ros harissa. Jag har bakat glutenfria bröd till mina burgare och du avgör själv om du vill göra dressingen på ko yoghurt eller växtbaserad. Min Cashewyoghurt blir finfin om du har några dagar på dig.

Grillsäsongen bjuder på  burgare med morot och ros harissa-23.jpg

Burgare med morot och ros harissa

Ca 6 normalstora biffar eller 10 sliders

Sätt ugnen på 200°C

ingredienser

  • 230 gram morötter skuren i kuber 0,5 x 0,5 cm
  • 1 burk/ tetra kikärtor
  • 0,5  msk ros harissa
  • 0,5 msk lantbuljong
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 2 msk hackad färsk koriander
  • 60  gram banan charlottenlök
  • 1 vitlök solo
  • 1 tsk fiberhusk
  • 0,5 dl kikärtsmjöl eller rårismjöl
  • 1 dl cashewnötter
  • 1 - 2 msk aqufaba( vätskan som kikärtorna ligger i ) 
  • salt och peppar

 

instruktioner

Skölj skala och skär morötter i kuber. Hacka lök och riv vitlöken. Hetta upp en stekpanna och fräs morot och lök i lite kokosolja/ rapsolja. Tillsätt spiskummin och rör om i pannan, fortsätt med harissa, vitlök och lantbuljong.

Häll av kikärtorna i ett durkslag( spar vätskan) och skölj av dem snabbt. Häll ner dem i stekpannan och låt all blandas ordentligt.

Hacka koriander, både blad och stjälken. När blandningen svalnat något flytta den till en matberedare och pudra på mjöl, fiberhusk och vänd ner koriander. Sätt på maskinen och låt den gå några varv, stäng av och ta av locket. Vänd om färsen med en slickepott och tillsätt ca 2 msk kikärtsvatten / aquafaba. Sätt på locket igen och kör maskinen några vrav till.

Låt färsen vila 15 minuter och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Blöt händerna och förma jämnstora burgare. Det går bra att göra sliders eller större burgare. Ringla på lite olja och klappa in båda sidorna med oljan. In i ugnen och grädda i ca 30 minuter. Vänd efter jhalva tiden. 

 

Yoghurt dressing / harissa, citron & korinder

  • 2 dl grekisk yoghurt/ cashewyoghurt
  • 0,5 tsk ros harissa ( mer eller mindre du bestämmer )
  • Saften från halv citron + skal
  • 2 msk färsk koriander
  • salt och peppar
  • 0,5 msk olivolja

Rör samman alla ingredienser och ställ kallt

 

Lätt syrad bananchalottenlök

  • 1 bananchalottenlök
  • 1 - 1/2 citron

Skiva löken tunt, pressa på citronen och vänd om. Låt marinera fram till servering. 

Eller gör picklad rödlök 

Bästa snabba brödet om du vill ha glutenfritt

Detta bröd har jag tagit med mig från en kurs jag gick hos Cecilia Davidsson/ Curlyfood. Det är ett toppen bröd om man snabbt vill baka sitt eget glutenfria burgar bröd. Jag har gjort det flera gånger och tycker att det blir luftigast och bäst om man blandar degen i en hushållsmaskin/ bakmaskin. Det går absolut att röras ihop och knådas för hand men blir då mer kompakt i sin struktur. Brödet bör ätas dagsfärskt. Min interjuv med cecilia hittar du här.

Burgarbröd

ingredienser

  • 2 tsk torkad jäst
  • 2 tsk råsocker
  • 300 ml fingervarmt vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 140 g rårismjöl
  • 110 g potatismjöl
  • 70 g bovetemjöl
  • 1 1⁄2 msk fiberhusk
  • 1 tsk flingsalt
  • Olivolja och sesamfrön

instruktioner

Blanda torkad jäst och socker med vatten i en bunke. Täck den med en handduk och ställ åt sidan 5 minuter.

Tillsätt olivolja, äppelcidervinäger, de olika mjölsorterna, fiberhusk och salt. Blanda allt till en jämn deg. Täck med handduk och ställ åt sidan på ett varmt ställe i köket i 25 minuter. Sätt ugnen på 200°C

Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Dela degen i 8 bitar. Smörj in händerna med olivolja och forma dem runda. Platta ut dem och pensla med olivolja och strö över flingsalt och sesamfrön. Täck över med plastfilm och låt dem jäsa i 15 minuter.
Baka av i ugnen 20-25 minuter tills de fått en fin gyllene färg. Låt dem svalna på ett galler.

 Bättre fast food får man leta efter. Rena råvaror och lagat från grunden. Klart på ett ögonblick.

Annat alternativ till burgarbröd hittar du här

Sätt ihop din burgare:

Tillbehör

  • salladsblad
  • gurka
  • avokado
  • dressing
  • groddar
  • potatis klyftor + majo

Jag kokade ekologisk delikatess potatis i ca 5 minuter sedan häller jag  av vattnet och ringlar örtolja, salt och peppar på potatisen - in i ugnen i ca 20 minuter på 200°C

Örtolja

  • 1 dl olivolja, värm till 70 °C
  • en knippe bladpersilja
  • 1 dl valfria färska örter som du gillar
  • salt 
  • skal och saft från en citron 

Värm försiktigt oljan till 70°C och häll över i en hög mixerkanna. Tillsätt örter och stavmixa till örterna är finmixade. Smaksätt med lite salt, skal och saft från citron. 

Förvara oljan i en burk med lock i kylen. Jag använder örtolja som topping på soppa, droppar över ugnsrostade grönsaker, råa grönsaker, i såser och majonäs.

Grillsäsongen bjuder på  burgare med morot och ros harissa-20.jpg

Jag tycker att majonäs på aquafaba är den godaste majonäsen.

Majonäs

ingredienser

  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 dl aquafaba ( Vätskan från kikärtorna till burgarna )
  • 1 tsk dijon
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 1 - 2 msk örtolja

instruktioner

Lägg aquafaba, vinäger och dijon i en hög mixkanna, ställ ner stavmixern i botten  och starta. Mixa om och häll sakta ner oljan i en stråle. Vicka maskinen fram från sida till sida i bunke. När den tjocknar så arbeta runt stavmixern och stäng sedan av. Rör i örtoljan och smaka av med salt. 

Grillsäsongen bjuder på  burgare med morot och ros harissa-22.jpg

Insatgram / INSTA STORIES så körde jag en glass kalvadkad i går. Jag har en hel radda av läckra glassar som du hittar i en egen kategori här på bloggen.

Önskar dig en fin Torsdag / Tina

Koftas med myntasås från Mellanöstern

Idag blir det super smarriga koftas med myntasås - sååå gott! 

Mat från Mellanöstern vad gillar ni det?

Det äter jag både ofta och gärna. Dagens recept är sååå gott, ni måste verkligen göra dessa. Inte allt för mycket jobb eller ingredienser. Jag har verkligen tänkt genvägar för att det inte ska vara allt för krångligt. Men alltså smakmässigt blir de så Yummy och det blir dessutom bara godare av att stå till sig någon natt i kylen. Därför fungerar perfekt att förbereda innan.

Sju ( 7 ) kryddor

Visst några speciella kryddor ingår. Men idag så hittar man flera olika kryddor och kryddblandningar från bl.a  Mellanöstern i vanliga livsmedelsbutiker. ( 7 )Sju kryddor är en traditionell libanesisk krydda som är stapelvara i varje Libanesiskt hem. Den används dagligen och fungerar mer eller mindre till allt. Men här har jag använt ICA's egna 7 kryddor. Vi behöver med andra ord inte mala vår egen blandning. Sumac är ett sötsyrlig bär som mals ner till pulver. Den används flitigt i mellanöster köket.  Har man inte Sumac så kan man byta ut det mot lite citron- eller limeskal + lite juice och en gnutta salt.

Koftas med myntasås från Mellanöstern-4.jpg

Koftas med myntasås ( v+gf)

För 4 personer

instruktioner

koftas

Sätt ugnen på 175°C 

  • 250 gram ångad sötpotatis ( 1  - 2 st)
  • 250 gram kokta kikärtor / eller en 1 tetra konserverade kikärtor
  • 2 dl kokt svart quinoa
  • 1 vitlöksolo
  • 1 riven gul lök
  • 2 tsk hela spiskummin, mal eller mortla fint
  • 2 tsk 7 kryddor ( Libanesisk krydda )
  • 1 tsk harissa
  • 0,5 tsk Sumac
  • 1 mak lantbuljong
  • ca 1 dl hackad bladpersilja
  • 2 msk mynta
  • 1 tsk fiberHusk
  • 0,5 dl rårismjöl
  • ca 1 tsk Salt
  • Svartpeppar

 

Mynta yoghurt:

  • 1,5 - 2 dl valfri tjock yoghurt som liknar Grekisk.  
  • 2 msk hackad mynta
  • 1 msk citron juice + riv lite av skalet
  • 1 - 2 msk god kallpressad olivolja
  • eventuellt lite sumac
  • salt och peppar

 

instruktioner

Koftas: Skala och skär sötpotais i kuber. Ångkoka potatisen till den är precis mjuk rakt igenom men inte ett mos.  

TIPS: På bl.a ICA, Clas ohlsson, Åhlens  och Asiatiska livsmedelsbutiker finns ångkorgar i bambu. Jag har några olika storlekar och använder dem nästan varje dag. 

Koka quinoa enligt anvisningarna på förpackningen. Jag brukar koka ca 3 - 4 dl quinoa i torrvikt och sedan spara resten för att ha i en sallad eller i biffar under veckan. 

Skala löken och riv den med ett rivjärn på den grova sidan. Skala och finhacka/ riv vitlök. 

Lägg  kokta kikärtor i en bunke och fortsätt med riven lök, vitlök, harissa pasta, sumac, lantbuljong, spiskummin och sju kryddor. Rör om allt och ta en potatisstöt och mosa grovt. Det ska fortfarande vara hela kikärtor kvar, ca 50/50 mosade och hela. Fortsätt med att tillsätta mynta, persilja och quinoa. Nu är det dags att arbeta in sötpotatisen. Detta görs för hand, arbeta med två händer och se till att det blandas om ordentligt med det resterande ingredienserna. Slutligen pudra på mjöl och fiberhusk. De måste blandas om noga  så den sprids jämt i färsen. Smaka av med salt och svartpeppar. Är du osäker på saltet gör ett stekprov. Låt nu färsen vila i 15 - 20 minuter.

Olja in ett bakplåtspapper som ligger på en ugnsplåt med olivolja. Forma järpar med händerna och rulla dem på plåten så de täcks med olja. 

Ställ in plåten och grädda i ca 25 minuter. Vänd efter halva tiden.

Servera koftas med mynta yoghurt, liba bröd och sallad. 

Mynta yoghurt: Rör i alla ingredienser och ställ kallt till servering.

Koftas med myntasås från Mellanöstern-3.jpg
Koftas med myntasås från Mellanöstern-5.jpg

Ok, det var allt just nu. Men jag kommer tillbaka under helgen. 

Jag är så nyfiken på dig som besöker min blogg. Varför inte lämna en liten kommentar och säga hej. Kanske har du ett önskemål om ett inlägg, recept eller ämne. Du är så välkommen och jag skulle bli så glad över att höra något från dig.

Ha det gott så länge / Tina

Grekiska vegobollar med mustig tomatragu

Hej, hoppas din vecka så här långt har varit bra? Vad sägs om Grekiska bollar med mustig tomatragu som ett gott middagstips. Hos oss så gillar vi mat med både smak och styrka. Vi snålar inte direkt med chilin. Många av våra favoriträtter innehåller Harissa som är en het chilipasta från Nordafrika. Jag har blivit bortskämd med att alltid ha hemmagjord Harissa hemma. Den skiljer sig lite mot den som finns att köpa i våra vanligaste livsmedelsbutiker. Den som är hemmagjord är lite rökigare i smaken och lite mer grov i konsistensen medans den man köper är helt slät. Idagens recept så ingår bl.a Harissa.

Grekiska bollar med mustig tomatragu

Vilken fullträff dessa blev. Jag har ägnat en hel del tid åt att testa nya biffar, burgare och bollar den senaste tiden. De här kvalar in bland de bästa jag gjort. Det är några saker man ska tänka på när man ska göra vegobiffar eller bollar. 

Personligen gillar jag hantverket att laga från grunden med rena råvaror. Att använda olika råvaror för att skapa rätt textur och konsistens. Smaken är verkligen A och O. Våga krydda ( och krydda mer ) och smaka hela tiden av. Även sältan har betydelse för helheten.

plastbanta.jpg

 

Dessa kan göras på två sätt

Som jag skrev tidigare så har jag ändrat lite på våra matvanor här hemma. Det var önskvärt med liberalare vego från övriga familjemedlemmar. Därför har jag gjort så att jag försöker göra mat/ recept som fungerar på båda vegnskt och lakto ovo.

I dessa bollar gömmer sig fetaost men de är lika goda när man utesluter fetan. Win win för man kan dela upp satsen och ha fyllning i hälften och hälften utan. Det blev så eftertraktade att jag har lagat dessa 4 gånger på en vecka :)) Men vi har varierat med olika tillbehör och vissa dagar har vi haft två olika biffar till middag, resultat av mitt testlagande. Så räkna med ett annat gott biff recept som kommer upp innan veckan är slut.


namnlöst.jpg

Grekiska bollar med mustig tomatragu

Grekiska bollar med mustig tomatragu

För 4 portioner / 175°C ugn

ingredienser

Grekiska bollar

  • 3 dl  Belugalinser ( kokt )
  • 3 dl durra ( blötlägg 2 - 3 timmar och koka i 20 minuter ) 
  • 150 gram zucchini
  • 1  st stjälkselleri stjälk
  • 8-10 ( 1 dl ) soltorkad tomat,  lägg dessa i blöt någon timme
  • 1 vitlök
  • 1/2 msk harissa
  • tomatpuré
  • 1 msk tamari / eller 0,5 msk sojasås
  • 0,5 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk lantbuljong
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk malen spiskummin
  • Salt och peppar
  • 1 dl Pecannötter
  • 2 tsk fiberHusk
  • 1/2 dl rårismjöl
  • 2 msk hackad persilja
  • fetaost

 

Tomat sås

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksoli
  • 1 burk krossade tomater + ca 1 dl vatten
  • 1 tsk harissa
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk sötning ( går att utesluta ) 
  • 5 - 6 bitar soltorkad tomat, blötlägg i någon timme
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1 dl vitt eko matlagningvin ( eller valfritt vin)
  • 0,5 msk Pressad citron
  • Svart peppar, gärna från en kvarn
  • smaka av med Salt
  • 1 msk Lantbuljong
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 tsk färsk hackad mynta

 

instruktioner

Bollar: börja med att koka linser och durra enligt förpackningen. Skölj och skär zucchini och stjälkselleri i små kuber, hacka lök och vitlök. Värm upp pannan på spisen och tillsätt olja. Stek lök, vitlök, stjälkselleri och zucchini på medium värme. Tillsätt hackad soltorkad tomat och fortsätt med tamari, äppelcidervinäger, tomatpuré och harissa. Rör runt i pannan och pudra på lantbuljong ( går att ersätta med 1 tärning eller 1 msk grönsaksfond), spiskummin och oregano. Rör runt och låt de steka klart i någon minut.

 

Koka linser: Jag brukar koka en lite större mängd så att det räcker under veckan.  Skölj linserna i en trådsil och lägg i en kastrull och fyll på generöst med vatten. Linserna behöver gott om plats i kastrullen. När vattnet kokar dra ner värmen och skumma av. Låt linserna koka ca 18 minuter*. När ca 10 minuter återstår tillsätt salt och låt koka klart. Ta kastrullen från spisen och häll av vattnet precis så de täcker linserna och låt dem sakta svala i sitt spad. 

*Linser och bönor kan ha olika koktider beroende på hur långt tid de lagrats. Testa linserna efter 18 minuter. De ska ha en kärna kvar, de får inte koka sönder. Jag mäter aldrig vattenmängden när jag kokar baljväxter. Istället ser jag till att de får koka i rikligt med vatten, saltar när 10 minuter återstår och låter dem svalan i sitt eget kokspad.

Göra bollar: Blanda linser, durra, lök och grönsaksblandningen. Häll över allt i en matberedare. 

Pudra på fiberhusk och rårismjöl. Ta en degskarapa och vänd om allt.

NU NÅGRA SAKER: 

Invistera i fiberhusk om du vill ha riktigt bra biffar. Genomgående i mina recept med biffar så hittar man fibrhusk. Den både binder och bevara fukt. Allt det vi vill ha i en god vegobiff eller burgare. 

Personligen så tycker jag att både maizena och potatismjöl ger en lätt bismak. Biffar gjorda på dessa stärkelser blir sällan varken goda eller bra när man vill värma upp dem igen. De flyter ut och tappar form. 

MASKIN + TEKNIK :
När vi gör vegobiffar vill vi att de håller ihop men också har en viss konsistens, textur och form. När man mixar färsen så är det mest optimala att använda en matberedare. En stavmixer gör fina smoothies, men vi vill ha en färs som har struktur och en stavmixer purerar hela färsen. 

När färsen ligger omrörd med alla ingredienser i matberedaren, starta pulsknappen och pulsa igång maskinen. Gör det ca tre gånger, stäng av maskinen och ta bort locket. Vänd om färsen en gång med degskrapan och sätt på locket. Starta maskinen och pulsa några varv till. DONE. Mer än så vill vi inte att färsen mixas. Häll över färsen i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Låt färsen vila 10 minuter. Nu vänder du om färsen med båda händerna några gånger. Du borde nu känna att färsen har fått en fin struktur.

Alltid stekprov 

Gör alltid ett stekprov innan du formar alla biffar, bollar eller burgare. Då har du möjlighet att smaka av och eventuellt tillsätta mer smak.

FORMA BOLLAR:

Mosa fetaosten med en gaffel.

Forma lite slarvigt lika stora bollar av färsen. Gör en liten grop i bollen och lägg en tsk fetaost i mitten, förslut. 

Nu måste man sakta med säker hand trycka ut luften ur bollen. Den ska bli tät och rund. Att arbeta metodiskt och noga lönar sig för slutresultatet. Tryck med lätt hand och rulla bollen. 

Slarvar man med detta så tappar bollen form och fetaosten kan dela på bollen och rinna ut. 

När alla bollarna är klara, lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och häll på lite olja i ett tunt lager. Rulla bollarna i oljan så de täcks runt om. 

Grädda bollarna i ugnen på 175°C i ca 25 minuter. Vänd på dem ca två gånger medans de gräddas. 

175°C är optimal gräddningstid för vego bollar/ biffar. Med högre värme så dunstar för mycket fukt från biffarna / bollarna så de bli torra och tråkiga. Låt dem hellre stå inne lite längre i ugnen.

Vill man att bollarna ska vara helt vegan uteslut bara fetaosten men rulla bollarna med samma teknik. 

 

TOMAT SÅS: skala och dela löken på mitten, skala vitlöken och hacka med kniv. Hetta upp olja i en panna och lägg ner lök och vitlök. Fortsätt med tomatpuré och harissa. Rör runt och häll på tomatkross, vatten, matlagningsvin, lantbuljong, eventuell sötning, spiskummin och oregano. Rör om och låt detta få ett uppkok och sjuda på låg värme. Har du tid så låt detta få småputtra en lite längre stund men tillsätt lite mer vatten emellanåt om det tjockna för mycket.

Smakerna kommer fram mer om en tomatsås få stå och småkoka.

Vid slutet av kokningen så tillsätt persilja, mynta, citronsaft och smaka av med salt och peppar.

Servera bollarna med sallad och ugnsrostad klyftpotatis, quinoa eller ris. 


grekiska bollar - grontvarjedag

Hej så länge/ Tina

Sliders - Vegan och glutenfria miniburgare

Sliders är allt gott en originalburgare har, men i en enda tugga... Ja  iallafall nästan, kan kanske bli lite svårt att få i sig allt i en tugga!  Nu är det allt hög tid att tända grillen. förbereda massa gott, lägga på både stora & små burgare.

Sliders som går åt i ett nafs

De är alltid ett uppskattat och trevligt inslag på en middag eller bjudning. Ska man grilla, då tycker jag dessa mindre är kanon om man vill ha flera matiga tillbehör att komplettera med.

Det har nog aldrig funnits så många och varierande gröna burgare som nu.  Det går mer eller mindre att få sig en burgare på de flesta restaurang idag. Vi kan köpa hem från frysdisken eller halvfabrikat, som vi blandar och steker själv.

Det är helt enkelt de gröna burgarnas tid. Det här har jag gjort själv från grunden och de är varken svåra eller knepiga att få till.

Sliders-vid-grillen-1728-3.jpg

Sliders - vegan och glutenfria

Recept:

( V+Gf )

  • 250 gram kastanjechampinjoner ( eller välj valfria champinjoner )
  • 3 dl blötlagd & kokt durra ( byt till grov bulgur om du inte har tillgång till durra)
  • 2 dl rostade & krossade valnötter
  • 1 msk tamari ( kan bytas till 1/2 msk soja )
  • 1 msk lantbuljong
  • 1/2 msk tomatpuré
  • 1 msk lökpulver
  • 1 / 2 tsk  chipotle pulver ( öka om du vill ha mer styrka )
  • 1/2 msk herb de Provence
  • 1 msk olivolja + 1 msk olivolja
  • 1 chiaägg *
  • 1,5 tsk fiberhusk
  • 1/2 dl rårismjöl ( kan bytas till  valfritt mjöl )
  • salt & peppar

1) Rengör, skiva champinjoner & lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda olivolja & tamari som masseras in i champinjonerna. Rosta allt på 200 °C  i ca 20 minuter.

2) Lägg de rostade champinjonerna i en matberedare & tillsätt alla ingredienser men uteslut chia ägg & olivolja i detta skede.

3) Mixa några varv till det är en grov färs. Flytta över färsen i en bunke & arbeta in med händerna chia ägg & slutligen 1 msk olivolja, blanda allt ordentligt. Smaka av med salt & peppar.

*Chia ägg = 1 msk chiamjöl + 3 msk vatten

Låt färsen vila & sätta sig i 30 minuter.

Marinad att pensla på burgarna:

  • 1 msk lönnsirap
  • 1 msk tamari eller 1/2 msk soja
  • 1,5 msk olivolja
  • svartpeppar

Vispa ihop allt & ställ åt sidan.

Forma sliders & pensla dem med marinaden på båda sidorna.

Välj hur du vill tillaga dem.

  1. Stek dem några minuter på båda sidorna & efterstek i ugnen i 10 minuter på 175°C
  2. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper & stek i ca 25 min i ugnen, vänd efter halva tiden.

Jag gjorde även en super god Ketchup och ett glutenfritt bröd som jag lägger upp recept på under helgen.

Tillbehör som passar:

Tips på hur man gör en burgare

Cheddarsås

Stekt lök

Dressing på röda linser

Avokado, sötpotatis chips, vegan majo & salladsblad mer behövs inte.

Sliders - vegan & glutenfria miniburgare
Sliders - vegan & glutenfria miniburgare

Böcker som gör "GRÖNA" burgare

  1. BBQ vegan  av Mattias Kristiansson
  2. BBQ Jävligt god av Gustav Johansson
  3. Gröna av Martin av Martin Nordin

Det kommer upp ett inlägg med olika tillbehör för burgare.

Fortsättning följer m.a.o

Nu önskar jag er alla en riktigt fin start på helgen // Tina

Biff med balsamicosås och karamelliserad lök - Vegan

Biff med balsamicosås låter ju gott bara det, men lägg till lite karamelliserad lök och picklade gurka så blir det JÄTTEGOTT. Det här är dessutom biffar som görs enkelt med hjälp av en mix.

Biff på överbliven linsotto från risenta

Risenta jobbar stenhårt med att förenkla tillvaron för oss med nya tidens "halvfabrikat". Risenta har funnits sedan 1940 på marknaden. De är nog mest kända för de gula påsarna som lanserades på 70- talet.  Med all sannolikhet har de flesta någon förpackning eller gul påse hemma i sitt skafferi idag.

De är också väldigt snabba att fånga upp nya trender och får snabbt ut "nyheter" så det blir tillgängliga för alla på marknaden.

Biff med balsamicosky & karamelliserad lök – Vegan
Biff med balsamicosky & karamelliserad lök – Vegan

Halvfabrikat behöver inte vara dåligt

Halvfabrikat har ju ett dåligt rycket och i många fall så är det ju en hel del tillsatser, socker och fett som är huvudingrediensen i de halv/ helfabrikat vi har till vårt förfogande.

Men i takt med att vi konsumenter har blivit mer pålästa och kräsna så kommer det bättre produkter i handeln.

Risenta lanserade först veganbiffar i mix, bara tillsätta vatten, forma och tillaga. Numera finns bl.a  fröknäcke, musli och bröd som färdigblandad mixer i sortimentet.

Biff med balsamicosky & karamelliserad lök – Vegan
Biff med balsamicosky & karamelliserad lök – Vegan

Nu till dagens recept

Biffarna gjorde jag m.a.o med hjälp av mixen med linsotto. Den är tänkt att vara som tillbehör till protein i en måltid. Men jag tänkte till och insåg att den även kunde vara toppen som bas i en biff eller varför inte burgare. Den är redan kryddad och ska kokas i 10 minuter i 5 dl vatten. Men med lite stekt svamp, tamari/ soja, lök och vitlök så mäckar man lätt i hop dagens biff.

BIFF ( V)

  • ca 6-7 dl av färdigkokt linsotto mix
  • 150 gram skogschampinjoner hackade i småbitar
  • 1 gullök
  • 1 vitlöksolo
  • 1/2 msk tamari eller soja
  • mortla torkad timjan
  • salt & peppar
  • 1/2 dl rårismjöl eller havremjöl
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 chiaägg

Stek svamp, lök och vitlök i olja på medium värme på plattan. Tillsätt tamari och torkad timjan. Rör om och låt allt svettas i pannan. Smaka av med salt och peppar. Låt det svalan något när det stekt färdigt.

Lägg stekt svamp/ löken i en matberedare, tillsätt 6 dl av linsotto mixen, fiberhusk och mjöl. Mixa några varv, skarpa ner från kanterna och mixa något varv till.

CHIA ÄGG: vispa ihop 1 msk chiamjöl med 3 msk vatten. Låt vila och svälla i ca 15 minuter

Arbeta slutligen in det i färsen och låt det stå till sig i ca 15 - 30 minuter.

Forma biffar och stek i olja på båda sidor så de får stekyta. Grädda klart i ugnen i ca 20 minuter på 175°C .

Låt biffarna svalna något innan servering.

 

Tillbehör måste man ju ha

Här kommer några tillbehör jag gjorde till.

Balsamicosås ( V+ Gf )

  • 1,5 dl balsamvinäger
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk sötning
  • 1/2 msk maizena stärkelse
  • mortla timjan
  • 1 msk lantbuljong
  • salt & peppar

Mät upp & vispa ihop vatten, balsamvinäger och sötning i en kastrull.  Koka upp på medium värme och vispa i lantbuljong och timjan. Detta ska nu koka ner till ca hälften. Red av med maizena,  smaka av såsen med salt och peppar.

Blomkåls och smörbönsmos ( V + Gf )

  • ett mindre blomkålshuvud
  • 1 fp stora vita bönor ( smörböna )
  • 1 vitlöksklyfta
  • kallpressade rapsolja
  • 0,5 tsk salt och peppar

Koka upp småbuketter av blomkål, hackad vitlöksklyfta och vita bönor. Salta och koka till blomkålen är mjuk.

Häll av vattnet och mixa moset i en matberedare. Smaka av med salt, peppar och vispa i oljan.

Mos är gott och här hittar du ett annat recept.

Snabbpicklad gurka

  • 1/2 del gurka skiva tunt med mandolin eller hyvel
  • 1 dl vatten
  • 2 msk ättika 12%
  • 2 msk sötning
  • dill
  • en nypa salt

Vispa ihop lagen och blanda med skivad gurka. vid servering vänd i färsk dill.

Karamilliserad Lök 

  • 2 st lökar
  • 1 msk tamari
  • 1 msk sötning
  • salt & peppar
  • timjan
  • ca 1 dl vatten
  • rapsolja,  kallpressade för nötig smak

Skiva löken tunt och hetta upp oljan i en stekpanna. Låt löken svettas i pannan och rör hela tidens några minuter. Dra ner värmen, tillsätt tamari, timjan och sötning. Slå på vatten och låt det puttra på spisen och sakta karamelliseras i ca 20 till 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Detta blev verkligen toppen och att använda mixen som bas i biffarna kan jag verkligen rekommendera. Man kan krydda efter tycke och smak. Bara testa med olika färska örter, vitlök och chili för att nämna några.

Nu har jag närmast en liten vända till Göteborg att se framemot.

 

Hej så länge // Tina