Fröknäcke hembakat och glutenfritt

Fröknäcke är stapelvara här hemma alltid hembakat & glutenfritt. Det ska vara sprött, krispigt och lagom tunt.

Det som kan vara svårt när man bakar fröknäcke eller glutenfritt rättare sagt är förvirringen med alla olika husk/ fiberhusk som benämns i ett recept.

Fiberhusk är egentligen små loppfrön/ Psylliumfrön som mals ner till fint eller grovmalt pulver. Det är lätt att förvirra sig.

I det här receptet har jag använt både hela och malda frön

  • psylliumfrön eller loppfrön som det också heter ger konsistens och binder fukt i en glutenfri deg.
  • psylliumfröskal har ett högt fiberinnehåll, dess skal består till 85 % av kostfiber och binder mycket vätska
  • Fiberhusk är mycket mer finmalet än psylliumskal och därför tar man mindre mängd av det

Fröknäcke glutenfritt

Sätt ugnen på 130°C varmluft / 150 grader vanlig

ingredienser

  • 3 dl solrosfrön
  • 1 dl skalade sesamfrön
  • 1 dl bruna linfrön
  • 1,5 msk chiafrön
  • 1/2 dl psylliumfrön
  • 1/2 dl psylliumhusk
  • 1,5 tsk flingsalt
  • 4 dl vatten

instruktioner

Blanda alla ingredienser i en skål och låt det svälla i ca 10 - 15 minuter. Av denna sats får man ut två plåtar knäcke.

Dela degen i två bitar. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och arbeta lite med händerna för att klappa ut och jämna till plattan med fröknäcke.

Om man har varmluftsugn så kan man grädda båda plåtarna samtidigt.

I annatfall så tar man ta det i två omgångar.

Grädda i ca 40 - 45 minuter,  ta ut plåtaran och skär i bitar.

Jag är inte så noga med att de ska vara perfekt formade.

Ställ tillbaka plåt/arna och låt gå ytterligare 20 -25 minuter.

Stäng av ugnen och öppna luckan på glänt, låt nu knäcket stå inne för att eftertorka medan ugnen svalnar.

Ha en fin fortsatt dag / Tina

Black bean brownie och lite rödbeta

Black bean brownie eller en Choklad kaka med svarta bönor till månadens gröna. Annie på Vegokäk valde baljväxter som tema denna månad och jag kan bara göra hurra rop för det. Baljväxter är topp 5 favorit råvara i mitt kök.

Black bean brownie med lite rödbeta

Ja, det blir inte så dumt måste jag säga. Den ska gräddas, kylas och täckas med chokladganache. Avslutade med att toppa med lite koksflingor som jag vände i rödbetspulver, för fin färg kontrast.

Black bean brownie ( v+gf )

Form ca 18 x 18 cm/  sätt ugn på 175 °C

ingredienser

  • 450 gram kokta svarta bönor ( passerade ca 300 gram)
  • 150 gram kokt rödbeta
  • 70 gram max 70 % choklad, vegan
  • 6 msk rissirap
  • 3 msk kokosolja
  • flingsalt
  • 3 msk rårismjöl eller bovetmjöl
  • 3 msk kakaopulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • flingsalt

instruktioner

Börja med att passera svarta kokta bönor i en trådsil. Arbeta ordentligt för att separera bönorna från skalet. Det blir ca 300 gram och skalet kan man använda i en biffsmet. Koka rödbeta mjuk.

Lägg alla ingredienser i en matberedare men i detta 1 :a steg väntar man med att tillsätta den smälta chokladen.

Låt maskinen arbeta och när allt har blandats om tillsätter man smältchoklad och ser till att smeten blir väl blandad. 

Smörj formen med kokosolja och sätt i ett bakplåtspapper. Fyll formen med smeten.

Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Täck sedan med folie och grädda ytterligare ca 40 minuter. Låt kakan svalna.

Ställ i kylen i några timmar

Chokladganache

  • 1 dl växtgrädde
  • 100 gram 70 % vegan choklad
  • 1 msk rapsolja
  • en nypa flingsalt

Sjud upp grädden och tillsätt hackad choklad. Dra av kastrullen från värmen. Rör om ordentligt och rör i olja och flingsalt. Låt svalna.

Häll ganache över kakan och toppa med kokosflingor. Jag blandade rödbetspulver  och kokosflingor för en härlig färg på toppingen. Ställ sedan kakan kallt i ytterligare några timmar. Bjud på kakan tillsammans med stark kaffe, Så gott.

Ja detta blev mitt bidrag till Månadens gröna. Det blev ett väldigt lyckat slutresultat. Det är viktigt att den blir helt kyld innan servering.

Nu ser jag framemot helgen och det stundande lovet. En efterlängtad semester finns runt hörnet.

Hoppas ni får en jättefin helg // Tina

Glutenfria frukostfrallor - julklappstips

Glutenfria frukostfrallor som går snabbt att göra och passar perfekt så här i jul. Ett boktips och ett julklappstips. Jag älskar böcker och uppskattar verkligen den som ger mig böcker i present eller gåva. Därför tänkte jag att ett julklappstips på en bok är på sin plats. Dagens bok kommer från en av mina "food" favoriter  Nilla Gunnarsson som arbetar som kost, näringsrådgivare och matkonsult. Hon är kanske mest känd för den uppmärksammade bloggen Nilla’s Kitchen. Här har hon gjort en utmärkta bok,  SJU STEG TILL ETT FRISKARE JAG  som är mitt bästa julklappstips till er.  

Glutenfria frukostfrallor + så mycket annat gott

Jag är framförallt en stor fan av hennes bröd och bakverk som alltid är helt naturligt glutenfria. Den genomgående tråden är alltid hälsosamt och nyttigt.

Denna bok är inget undantag, den innehåller recept på mat och det man bakar. Det är ingen renodlad vegetarisk bok. Den är heltäckande och passar alla, från vegan till blandkostare.

Bokens syftes är att med sju enkla steg få ett mer hälsosamt liv. Att införa mer grönt och näringstät föda skulle vi alla må så mycket bättre av.

Maten du äter kan förändra ditt liv och välbefinnande. En kost utan gluten, mjölk och socker är en väg. Det kan låta svårt, men här får du verktygen till hur du kan tänka kring, välja och laga hälsosam mat som passar just dig.

Detta är egentligen två böcker i en – den första delen är en inspirerande handbok som berättar varför du bör förändra din kost. Här får du veta hur du, steg för steg, går till väga. Den andra delen är en kokbok som innehåller över hundra lockande recept på enkelt tillagade rätter – helt utan gluten, mjölk och vitt socker.

Quick fix fungerar inte nu och inte sen heller

Jag är inte någon som rekommenderar några Quick fix eller dieter. Men vi kan alla göra lite mer för en bättre hälsan. Den här boken tycker jag är en utmärkt julklapp. Den är utan pekpinnar och fylld med fantastiska recept, som i 1:a hand är goda och inbjudande. Att det gynnar hälsan är liksom mer en extra bonus.

Vill du läsa mer om Nillas Kitchen så hittar du det här.

Glutenfria frukostfrallor ( glutenfria +Vegan )

ingredienser

  • 3 dl vatten
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk rissirap ( honung för den som inte är vegan)
  • 2 msk kokosolja
  • 1 dl Hirs eller glutenfria rena havregryn
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 2 tsk fiberhusk
  • 2 dl ljus eller mörk teffmjöl* ( kan ersättas med durra)
  • 1 msk nyponskalmjöl ( går att utesluta)
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt

instruktioner

Sätt ugnen på 225°C. Förbered en plåt med bakplåtspapper. Vispa ihop alla blöta ingredienser i en bunke och blanda alla torra ingredienser för sig. Tillsätt de torra ingredienserna till bunken med vätskan och rör snabbt ihop till en jämn men kladdig smet. Låt degen vila i 5 - 10 minuter. Forma ca  5 - 6 frallor med fuktiga händer. Pudra med lite mjöl och havre/ hirs flingor. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Glutenfria bröd ska med fördel svalna helt innan man skär i dem eller äter dem.

För den som tycker att teff har en för kraftig smak så rekommenderar jag durra mjölet istället.

Nu är det som sagt inte många dagar kvar till jul och sedan nyår. Jag har några inlägg kvar, något julklappstips och några recept att bjuda på innan detta år är slut. Jag kommer även att göra ett litet bokslut här på bloggen lagom till nyår.

Ha en fin fortsatt dag // Tina

Kladdkakans dag - Måste ju firas

Ja då var det dags för Kladdkakans dag! Måste man fira alla olika mat och dessert dagar? Nej inte nödvändigtvis, men hallå - kladdkakan har verkligen en speciell plats hos oss här i Sverige. Har jag rätt eller fel?

Det fina med en kladdkaka är att den går fort att göra,  kräver få ingredienser och även den mest ovana kan klara av att baka en kladdkaka.

Kladdkakans resa började på 70 talet!

Mia Öhrn som får anses vara vår nutida proffs på kladdkaka har sagt i en tidigare interjuv i ICA Buffé

Vem kom på receptet till kladdkakan? 

− Den mest troliga förklaringen är att matskribenten Margareta Wickman som jobbade på Veckojournalen åt en väldigt god och kladdig chokladkaka på en restaurang i anslutning till en loppis i Paris. Hon lyckades få receptet och genomslaget blev enormt när det publicerades i tidningen i slutet av 1970-talet. Det hade knappt funnits en sådan kladdig och god kaka tidigare!

Kladdkakan är en klassiker i de flesta hem. Nog har den gjorts om ett dussin gånger men lika fullt en klassiker.

Kladdkaka måste alltid vara kladdig och någon minut förlänge är förödande för en lyckad kladdkaka.

Går det att göra en kladdkaka utan vetemjöl, socker och ägg?

YES det går och här kommer mitt recept.

 

kladdkaka ( vegan+glutenfri )

15 cm rund springform/ 175°C ugn

ingredienser

  • 1,5 dl kokossocker
  • 1 dl smält kokosolja ( biofood utan smak)
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1/2 dl kakao
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 2 chia ägg ( 2 msk chiamjöl och 6 msk vatten)*
  • 4 msk Oatlys imat fraiche
  • nypa flingsalt
  • 3 msk vatten
  • 25 gram hackad 70 % choklad ( vegan)

Börja med att vispa ihop 2 msk chiamjöl och 6 msk vatten, ställ åt sidan för att svälla i ca 10 minuter.  Tillsätt socker, smält kokosolja, äppelcidervinäger och  imat fraîche, vispa ihop allt med en ballongvisp. Blanda alla torra ingredienser.

Rör samman det torra ingredienserna med de blöta. Rör sist i vatten och rör till en tjock och jämn smet. Hacka chokladen och vänd ner i smeten.  Olja en form som mäter ca 15 cm och lägg ett bakplåtspapper i botten. Häll i smeten och grädda i ca 20 – 25 minuter på 175°C längst ner i ugnen.

När kakan är klar låt den svalna för att sätta sig och servera med valfri växtgrädde.

Chiamjöl är perfekt när man gör Chiaägg. Vanligtvis så brukar man blanda frön med vatten. Jag hade en burk Chiamjöl som jag fått i en NU3 box och som jag helt glömt av. Men jag ville testa hur det fungerar och det blev verkligen bra resultat.

Det går givetvis att mala/ mixa fröna till mjöl (det är lite svåra att mala) eller bara blanda frön med vatten för att göra kakan.

Det var allt för idag!

Godkväll // Tina

Glutenfritt chiabröd - gott och enkelt

Glutenfritt Chiabröd som gjorde succé här hemma. Receptet kommer från boken Glutenfritt - gott och enkelt av Margareta Elding - Pontén -  som precis har gästbloggat hos mig. Ett riktigt gott bröd som faktiskt är lite svårt att sluta äta....

Min dotters spontana utrop var - fett gott, nog det godaste glutenfria du bakat. Mannen min gick några vändor till köket och tyckte brödet var kanon.

Läs Margaretas gästtblogg inlägg här

grontvarjedagvegan-glutenfri-baka-boktips

Glutenfritt bröd som passar veganer

Bokens 1:a del innehåller mycket matnyttig information om Celiaki, val av mjöl, redskap och allmänna baktips. Hennes främsta val av mjöl är ett basmjöl från Finax, som innehåller mjölk. Jag har valt att göra brödet vegan och valde basmjölet som heter lågprotein. Här väljer man val utifrån sin kosthållning.

Mjölmix utan mjölk ger inte riktigt samma färg på brödet, men fungerar ändå utmärkt och det påverkar inte smaken.

Brödet har jättefin struktur, varken för kompakt eller för fluffigt. Det känns helt enkelt som ett bröd ska smaka. Svårt att känna att  det är glutenfritt.

Chia är bl.a  basen i detta bröd.

Chiafrön är fiberrika, fungerar som bindemedel samtidigt som det gör brödet saftigt.

Glutenfria chiafrallor ( vegan+glutenfritt)

ingredienser

  • 25 gram jäst
  • 2 dl växtmjölk, jag tog mandelmjölk ( mejeri mjölk )
  • 5 dl vatten
  • 1 msk fiberhusk ( 10 gram )
  • 1 dl chiafrön ( 70 g)
  • 2 dl pumpafrön (150 g)
  • 1 dl krossat bovete ( 60 g)
  • 2 tsk malen pomeransskal
  • 1 msk kokosnectar ( honung)
  • ca 750 gram glutenfritt lågprotein mjölmix från Finax ( glutenfritt basmjöl
  • 2 tsk salt

instruktioner

Smula ner jästen i degbunken. Värm mjölk & vatten till 37°C. Häll vätskan över jästen och rör till  jästen har löst upp sig. Vispa ner fiberhusk och blanda ner bovete, pumpakärnor och chiafrön. Låt blandningen stå att svälla i 10 minuter.

Tillsätt malen Pomeransskal, sötning och det mesta av allt mjöl. Arbeta degen ( gärna i en köksassistent ) ordentligt. Tillsätt resterande mjöl och salt, låt maskinen fortsätta att arbeta tills det är en dallrig deg som håller ihop. Den är klibbig och smetig.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timma till dubbel storlek.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och skär upp 20 - 25 bitar. Rulla med mjöliga händer bullar och lägg bullarna på en plåt som är bakplåtsklädd.

Bullarna ska jäsa i ytterligare 45 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 °C varmluft eller 250°C vanlig.

Original recept i boken: med basmjölet är ugnen på 200°C varmluftsugn. 

Pensla bullarna med vatten, strö på lite pumpafrön och chiafrön. Ställ in plåten i ugnen och spreja gärna vatten rakt in i ugnen med en blomspruta. Detta för att få en fin skorpa.

Original recept: pensla med ett uppvispat ägg och strö chia / pumpa frön på toppen.

Grädda bullarna i ca 8 minuter, dra ner värmen efter en stund om brödet tar för mycket färg.

Låt brödet svalna på galler utan bakduk om man vill ha skorpa på brödet. För mjuk skorpa så lägg en bakduk över.

Kanon gott bröd som jag varmt kan rekommendera.

Färdig mjölmix

Att använda sig av färdig mjölmix tycker jag är jätte smidigt och för den som inte är så van att baka glutenfritt förenklar det avsevärt.

Boken innehåller ett rikt receptregister och inget saknas. Här hittar man en fralla som är smaksatt med kaffe och kardemumma. Genomgående så är bröden smaksatta på ett spännande sätt och pomeransskal i dagens frallor gav en fantastisk fräsch smak.

Klassiker som korvbröd, pita, paj, pizza, surdegsbröd, fikabröd, småkakor och dessert har alla fått sin plats i boken.

Den skiljer sig från andra böcker eftersom Margareta har lagt ner arbete på att förklara celiaki, jäsningsprosses, fiberhalt och näringsvärden i glutenfria varor. En del i boken förklarar hur man bäst förvarar och hållbarhet för bröd.

Titta gärna in för mer information och recept hos Margareta.

Detta recept är Vegan och Glutenfritt

Hej så länge // Tina