Plastbanta ett nödvändigt ont

Hej på dig! Nu blev min frånvaro här lite längre än jag tänkt. Men när jag kom hem från min semester så var det så skönt att fortsätta med min skärmfria tid. Vi lever en stor del av vår tid med ögonen riktade mot både telefonen och datorskärmen. Men att våga släcka ner och avstå är viktigt och angeläget. Detta leder raskt över till ett annat ämne som jag tycker är viktigt och absolut nödvändigt. 

Plastbanta 

Själv har jag under de senaste åren börjat plastbanta här hemma. Plast förstör våra hav, skadar bl.a vår fisk och kan ta flera 100 år att brytas ner i naturen. Dessutom avger viss plast gift som är direkt hälsofarligt för oss. Vad ska vi göra med all denna plast som finns i ett överflöd globalt och lokalt?

Vi måste börja tacka nej till plast och ersätta det med alternativ som är hållbara. 

Det absolut 1:a vi kan göra är att avstå från att köpa engångsartiklar och plast som inte har någon lång livslängd. 

Djuren och plast

Fåglar, djur och fiskar är alla utsatta av all denna plast vi lämnar efter oss ute i naturen. Det skadas och i värsta fall dör de av vår oförstånd. 

Plast och nedbrytning

Bara en platspåse kan ta allt från 50 år till flera 100 år att bryta ner i naturen. PET - flaskor 450 - 1000 tals år. Att vårt sopberg växer går inte direkt att säga emot. Det är ett faktum. 

Var börjar man

Jag började i 1:a hand i köket när jag började se över mängden av plast vi hade här  hemma. Fövaringsburkar byttes ut mot burkar och formar i glas, köksredskap till trä och stål. teflonpannan ersattes mot gjutjärn. I första hand pga av risken med att få i sig hormonstörande ämnen eller giftiga ämnen. 

Jag tycker inte att man hux flux rensar ut och åker iväg till återvinningen med all plast som man har hemma. Det som jag skulle byta ut först och så snart det var möjligt är framförallt matlådor av plast som man sätter in i micron, köksredskap som kommer i kontakt med värme när man lagar mat och teflonpannan.

Om vi skulle föra anteckningar över en veckas förbrukning av den plast en vanlig familj förbrukar så inser man ganska snart att det blir en hel del. På grönsaksavdelningen så plockar vi grönsaker och frukt i lösvikt och lägger i påsar, sedan har vi all den frukt och grönsaker som så snyggt ligger förpackade i plastförpackningar. Mat som vi köper för avhämtning, godis, flaskor osv osv Det finns runt oss oavsett om vi vill eller inte vill det..

Det finns många anledningar till att  plastbanta.

Plastbanta_-9.jpg

Byt ut plastpåsen

Att avstå påsar i butik och ta med sig tygväska och tygpåsar när vi går och handlar är ett 1:a bra steg. 

Omom en påse för framtiden

Jag har  har själv hittat OMOM som rakt i genom har ett hållbart tänk och säljer superfina nätpåsar att både handla och förvara grönsaker i. Jag gillar dem stort eftersom de tar ansvar i hela ledet och kvaliten är den bästa. Deras produkter har GOTS certifiering.

Plastbanta_-6.jpg

Vad innebär GOTS certifiering?

GOTS står för Global Organic Textile Standard och är en internationell märkning som ställer sociala och miljömässiga krav. Gots är en märkning som ser till helheten, med hänsyn till både miljö och socialt ansvar. Odlingen ska vara utan bekämpningsmedel och konstgödsel och inga kemikalier får användas under tillverkningen. Det ställs krav på arbetsförhållandena, bland annat på att arbetsplatsen skall vara säker och hygienisk och att de anställda har veckovila och får levnadslön. Fabrikerna besöks också regelbundet.

TEXT : Från Omom's hemsida.

 

 

Plastbanta_-8.jpg

Jag kan nu erbjuda mina läsare 15% på hela sortimentet mellan den 18/4 - 25/4. Hur bra är inte det? Här finns påsarna.

plastbanta.jpg

Ange koden "gröntvarjedag" i kassan så får du 15 % rabatt på hela sortimentet. Gäller den 18/4 tom 25/4.  

Omom hittar du här.


Hoppas din vecka löper på bra? Jag njuter verkligen av ljuset som äntligen är tillbaka. Imorgon får jag besök av en kär vän " Diana/ Diadonna" och hennes dotter. Det kommer bli så mysigt och spännannde när nu äntligen våra döttrar får träffas. Min man är bortrest så helgen här hemma kommer vara tjejig.

Men planen är att lägga upp några till inlägg och ett av dem är en intervju med en inspirerande person. 

Ha det gott så länge/ Tina

MER ATT LÄSA:

 

 

Gott nytt 2018

Hej på er, hoppas ni har haft en riktigt god jul och gott nytt år. Jag är medveten om att att min frånvaro blev lite längre än jag planerat. Men jag tror vi alla måste våga koppla ner och koppla av. Mitt eget flöde svämmade över av en sinande ström av kola och knäck innan min dator släcktes ner. Jag funderade på hur all den där kolan skulle bytas ut mot gröna drinkar och back on track den 1:a Januari. Det kändes inte som jag ville vara med på det tåget. Helt ärligt åt jag varken kola eller knäck och det var inget jag heller saknade. 

Hur startar man det nya året på bästa sätter 

Behöver man ge massa löften och göra bokslut. Jag har inte svaret på det. Men har bestämt mig att i år så tar jag nog livet lite som det kommer. Alla år jag gett löften som inte infriats har jag känt mig så besviken på mig själv. 2017 var inte året då allt gick på ett rullande räls. En del bakslag och stundtals så kändes det mesta tungt. Det fanns absolut också glädje och utveckling. Därför så känner jag att jag tar detta år lite pö om pö. Jag vill definitivt ha nya mål för mig personligen och nya mål för bloggen. Men har ingen riktig plan hur det kommer se ut just nu.

Hur ser era mål ut?

Vill ni satsa på mer grönt, träna mer eller börja träna osv osv. För så gör vi vi alltid, året börjar med en nystart och vi känner att allt är möjligt. 

Men vill jag betona att om ni söker en grönare kost, lägg först till mer grönt och etablera nya vanor innan ni är redo att ta bort något ni är vana vid. Ta det i små steg som gör att en bestående förändring är möjlig. 

Träningen, kanske min egen största utmaning. Jag är verkligen ingen specialist på hur man lyckas få till regelbundet med träning, här har jag själv en del att jobba med. Jag kommer personligen försöka att ta det i små steg för att upprätthålla det regelbundet. Jag lägger störst fokus på yoga eftersom det är det jag verkligen tycker är roligt. Jag hoppas innerligt att lusten till varierad träning ska komma och att det ska blir en av mina dagliga rutiner. Men jag undviker att säga att det är ett löfte. Ett löfte som jag så många gånger har lovat och aldrig hållit fast vid.  

Jag har lite mer semester kvar innan det blir full aktivitet här på bloggen igen. Dagen efter nyår så äts det en hel del pizza och för er som fortfarande har lust att länga ihop en så bjuder jag på pizza från mitt arkiv. 

Ses snart <3 // Tina

 

 

Samlingsinlägg för Månadens gröna

Hej på er! Hoppas ni har haft en underbar morgon, firar mamma & njutit av  frukost. Jag hoppas ni  nu är redo att ta del av ett härligt samlingsinlägg från Månadens Gröna med sparris som huvudråvara!  

Sparris knoppar lagom till värmen gör entré

Nu hade vi lite tok med vädret inledande med både våren & försommaren. Sparrisskörden var hotad & visst undrade vi om det verkligen skulle bli någon sommar eller sol över huvudtaget. Men så helt plötsligt har  häcken knoppat & gräset växlat till grönt. Utemöblerna plockas fram & späda primörer byter plats med de grövre vintergrönsakerna på grönsaksavdelningen.

Med det sagt så vänder vi fokus till sparris & tar en titt på vad alla fina matvänner har bjudit på för gott denna månaden.

Först ut så bjuder Wilda från REAKTIONISTA på gratinerad sparris med fetaoströra & valnötsallad

Nästa bidrag kommer från vår nya månadsvärd  Sandra / sandras matkrypin.

Vi hoppar raskt vidare till nästa sparris kreation som är ett litet konstverk bara att titta på. Annelie från Blomster & bakverk och förra månadens värd på MG.

Från Vasa i Finland så hittar vi Malin som bjuder på bakad potatis fylld med Sparris toppad  med hemlagad hollandaise.

Från vår värd Lovisa/ Polichinelle så bjöds det på krämig pasta med sparris.

Vår egen månadsvärd Nellie  från Min vardagshälsa lagade till en sparrisrisotto med krisp.

Från Instagram så kom det också in bidrag.

Isabel bakade fina veganska matmuffins.

 Karin från Karinskakbak levererade en pasta med sparris & halloumi.

(Chick)peas and understanding bjöd på krämig vegansk paj med sparris.

Scandinavian Wellness lät oss ta del av hennes sparrissallad med chevré.

Från Millas hälsoblogg så kom det en sparrislåda

Ännu en värd; Julia från Tuvessonsakan som bjuder på flatbreads pizza med sparris.

Isabel från Tastebycelebration.com har gjort en förrätt med nypotatis, sparris & schalottensås.

Nicklas kokbok / Åsa är också en av oss värdar. Hon bjöd på en mjölk & glutenfri sparrispaj.

Marias matblogg bidrar med grillad med sparris med Chèvre.

Slutligen, nästa månad i Juni tarAnnie över & kommer presentera sitt tema den 5:e juni.  Håll er uppdaterade hos henne!

Här kommer hennes lata tempura med sparris & det får avrunda mitt värdskap för månad Maj.

Härliga bidrag

Jag vill tacka för alla fantastisk fina bidrag & nu hoppas jag att många läsare hittar till alla inspirerande rätter & recept.

Själv så bjöd jag på en rimmad & rökt morot som ni hittar här.

Vi firar även 1 år denna månad & i Juni förra året bjöd jag på mitt 1:a bidrag som hade jordgubbar som tema.

Det var denna raw food skapelse;Mjölkchokladganache med lime marinerade jordgubbar.

Därför kommer jag bjuda på ett jordgubb - relaterat inlägg inom en snar framtid.

Nu tänkte jag avrunda & gå ut i det härliga vädret. Låta mig firas för att jag är en fantastisk mamma till mina barn.

Så titta in snart för då bjuder jag bl.a på något gott med  jordgubbe.

Ha en jättefin Söndag// Tina

Workshop med Diadonna

Hej, äntligen fredag & nu har vi en hel helg framför oss! Igår var jag på en work shop på Mercedes pop up store i Stockholm. Det var  Diana aka diadonna som höll i ett food - styling event med fokus på Instagram kontra matbilder.

Workshop, mat & bilder för Instagram

Diana arbetar på heltid som food stylist, receptkreatör & fotograf. En flitigt anlitad profil med allt från stora kunder till mindre företag på uppgång! Hon är även bloggare på livsstilsmagasinet Femina! Allt startade på Instagram för si så där 4 år sedan! Självlärd med fingertoppskänsla förtrollar hon med sina bilder! Att hon dessutom var en fantastisk föreläsare med självdistans & humor, hade helt gått mig förbi!

Ett fullsatt mercedes

Dianas work shop hade lockat till sig ett fullsatt Mercedes i deras pop up store i Stockholm. Efter föreläsningen var det dags att praktiskt öva på komposition, styling & att fota bilder till Instagram med mobilen.

SOJABOWL STYLAT FÖR INSTAGRAM!

Vi fick göra vår egen tolkning med hjälp av den rekvisita hon dukat upp.

MIN SOJABOWL

En planti " soja" yoghurt  med smak av blåbär! Blåbär, drakfrukt, kokoschips, nigellafrön, chiafrön....ja å en och annan ätlig blomma också!

En servett mjukar upp, ger en känsla av liv & döljer skavanker i underlaget. Använd alltid udda tal med föremål som skålar & fat! Frön, nötter, blommor fyller ut & bidrar med struktur. Skrynkligt smörpapper mellan två udda fat .......

Dianas ord & vill du se mer av hennes tips så rekommenderar jag hennes matstyling på Söndagar!

MER FRUKOST...

Frukost är för vissa dagens viktigaste mål! För mig är frukost både trevligt & viktigt. Men i perioder när jag är stressad,  hoppar jag över frukost & förlägger dagens 1:a mål lite senare under dagen! Allt för att undvika den negativa effekt stress i kombination med att äta mat har på mig!

Hur är det med frukost, äter ni frukost & är det ett viktigt mål för er?

Här kommer några goda förslag på frukost som jag gärna äter!

  1. GRÖTFRUKOST
  2. BOVETEGRANOLA
  3. CASHEWYOGHURT
  4. YOCONUT, KOKOSYOGHURT

Följ mig gärna på Instagram & Facebook.

Hej så länge// Tina

ÅRSKRÖNIKA, EN SUMERING AV 2016

Årskrönika har jag inte gjort tidigare, men nu är det dags! Att sumers lite året som gått, vad har jag gjort, lärt mig nytt & hur går jag vidare! Jag vill att ni ska veta att jag uppskattar så att ni tittar in & läser min blogg! några saker först! Jag precis som de flesta andra mår dåligt över det rådande läget i världen! Syrien, vad kommer att hända med alla flyktingar, kriget, barnen & sedan känns det skrämmande med president skiftet i USA! I min värld så känns det nästan helt overkligt! Ja, detta inlägg kunde bli hur långt som helst om hur läget är i världen.... en årskrönika om världen, men nu kommer vi fokusera på mat istället! Mat kan var vara väldigt brobyggande & förena, så vi måste våga tro på hoppet!

ÅRSKRÖNIKA MED MAT I FOKUS!

I Januari så ville mina läsare baka glutenfri baguette, för dessa fick mycket bra respons & jag tror det tål att lyftas en gång till!

I Februari reste jag med familjen till Dubai & i mat väg så lockade min hummus!

Mars kom & gick men i april så måste jag erkänna att matcha nog har tagit över mitt liv! Det har blivit några recept med matcha vid det här laget! Ps sök på bollar, glass & tårta i arkivet!

I Maj så gjorde jag egen Kombucha för 1:a gången, det är fortfarande min stora favorit dryck, gärna denna! Vidare i Maj så lanserade Vigårda en vegan burgare, en burgare som har  bönor som bas! Självklart känns det extra roligt att de föll sig så att de valde att ha min burgare på sin meny! I juli berättade jag lite om det!

Vid skolstart så gick jag på matprat & där stod vego verkligen i fokus! Mina kanelbullar blev riktigt poppis här på bloggen!

I Oktober gick jag på spännande vegansk dessertkurs! I matväg gjorde jag kanon goda morotsbiffar!

I November var jag värd för månadens gröna & det var verkligen roligt att göra samlingsinlägget med alla fantastiska bidrag som strömmat in! Vi hade även ett grymt jubileumsinlägg för oss värdar. Dessutom gick  matbloggspriset  av stapeln. Hör & häpna, månadens gröna var nominerade till hederspriset! Dock blev det ingen vinst! Var ju vinst bara att bli nominerad!

I December tipsade jag om denna bok som julklappstips & avslutade inlägget med en fråga! Ni får fortfarande jätte gärna lämna en kommentar om önskningar på bloggen för 2017!

ÅRSKRÖNIKAN FÅR AVRUNDAS MED NYA UTMANINGAR!

Som en avrundning så vill jag påminna er om den fina utmaning som finns framför oss i Januari! Hänger ni på?

Detta är ett axplock vad som hänt här på bloggen!

Jag har träffat massor av fina bloggare under året, besökt event, gått en och anna kurs!

Hur ser framtiden ut för grönt varje dag & mig personligen!

Jag vill utveckla min matlagning under det kommande året, bredda bloggen genom att få in mer hälsa & träning!

Jag ser framemot detta år! Jag kommer att presentera mina tankar & några förändringar de kommande dagarna!

Så här inför det kommande 12 slagen, vill jag tacka för att ni besökt min blogg, önska er alla ett riktigt GOTT SLUT &  GOTT NYTT ÅR!

Kram så syns vi nästa år<3

Tina