en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Möt vegoprofilen Julia frånTuvessonskan

Möt vegoprofilen Julia frånTuvessonskan

Idag har vi en trevlig pratstund med en av mat Sveriges färgstarkaste gröna matprofiler. Hennes mat är en härlig färgsymfoni. Inte bara Vego Sverige har fallit för henne utan genom enkelheten och glädjen i hennes mat fångar hon också upp alla blandkostare som vill få in mer grönt i vardagen. I år släpper hon dessutom sin 1:a kokbok. 

juliatuvesson.jpg

 

Vem är Julia/Tuvessonskan egentligen

-Jag heter Julia Tuvesson, är 28 år gammal och bor i Malmö med min man och våra två barn. Sedan lite mer än två är tillbaka driver jag det vegetariska matkontot Tuvessonskan på Instagram – och sedan 1,5 år tillbaka har jag även en blogg med samma namn. Där försöker jag inspirera kring den typen av matlagning som jag tycker allra bäst om – det vill säga prestigelös, okrånglig och göttig grön mat. Gärna innehållandes potatis och ett berg av sås. 

 

I grunden har jag en kandidatexamen i etnologi och har sedan läst till kurser i måltidskultur och digital kommunikation – så man kan säga att jag verkligen har lyckats få ett jobb där jag får användning av min utbildning varje dag. Idag driver jag Tuvessonskan som en del i min egna verksamhet där jag gör allt från fotouppdrag till receptskapande, kampanjer och konsultuppdrag inom digitala medier.

 Hur kom du in på det gröna köket

-Det var flera olika parallella skäl som gjorde att jag slutade laga kött. För 7 år sedan frågade en dåvarande klasskamrat mig varför jag åt kött och jag visste helt ärligt inte vad jag skulle svara på den frågan. Jag slutade inte äta kött helt och hållet den dagen men det var startskottet kan man säga. Tanken var från början att jag inte skulle förbjuda något helt, utan helt enkelt försöka laga godare mat än den jag lagat tidigare – genom att utesluta kött och laga roligare, mer kreativ grön vardagsmat.

Och det var ju inte så svårt eftersom jag på den tiden kunde micra köttfärs och koka sönder kyckling på grund av lathet. Jag var samtidigt livrädd för matlagning när jag fortfarande åt kött. Jag var alltid rädd för att gör fel, att köttet skulle ha fel temperatur eller inte vara genomlagat. När jag slutade laga kött försvann den rädslan helt – och jag började på något sätt känna mig mer fri i min matlagning.

Sen var det omöjligt för mig att börja äta kött igen. Jag tyckte det kändes överflödigt och onödigt. Idag är det såklart även andra skäl som gör att jag inte vill äta kött. Men från början handlade det alltså inte alls om djuretiska, miljömässiga eller andra hälsoskäl – utan var helt enkelt ett egoistisk skäl som grundade sig i en nyfikenhet på en godare, smidigare och mer kreativ vardag. 

 Vad som verkligen kännetecknas Julia är hennes färgstarka mat. Det blir liksom aldrig tråkigt.

Vad som verkligen kännetecknas Julia är hennes färgstarka mat. Det blir liksom aldrig tråkigt.

 

Hur mycket tid lägger du på matlagning - vardagsmaten till familjen

Även om jag älskar att laga mat vill jag precis som de flesta andra (småbarnsfamiljer) inte lägga allt för mycket tid i köket om vardagarna. Den vanliga vardagsmaten försöker jag begränsa till 30 minuter, helst 20 – gärna inklusive diskning också. Lägenheten vi bor i idag har ingen diskmaskin så jag har fått lära mig laga mat som inte kräver allt för mycket redskap och utrustning. Oftast äter vi någon typ av pastarätt eftersom det är något vi alla gillar. Annars wraps, plåtmat eller soppa. Det går fort att laga, är lätt att variera och kräver pyttelite disk. 

En stor del i mitt jobb är ju att laga mycket mat och ta fram nya rätter. Så egentligen hade jag kunnat göra det lätt för mig själv och enbart servera maten jag lagat på dagen till familjen om kvällarna. Men jag gillar verkligen att laga mat tillsammans med övriga familjemedlemmar – så den mat som eventuellt blir över från mitt jobb på dagen hamnar oftast i min mans lunchlåda istället. 

-Jag lagar framförallt väldigt mycket mat i perioder. När vi går in i en ny årstid eller säsong med massor av nya råvaror i butikerna vill jag bara stå och laga, testa och äta hela dagarna igenom. Aldrig lagar jag så mycket mat som på senvåren när det börjar dyka upp jordgubbar, färskpotatis och andra smakrika grönsaker i butikerna igen. Börja längta redan nu bara jag skriver några rader om det. 

 Der är alltid stor variation på hennes mat.

Der är alltid stor variation på hennes mat.

 

Hur stor betydelse har ditt val av mat för miljö, hållbarhet och djur

Mitt val av råvaror i min matlagning är en blandning av de aspekter du tar upp – tillsammans med en ekonomisk aspekt också. Det är viktigt för mig att min mat är prisvärd samtidigt som att den ska smaka mycket. Jag köper nästan alltid grönsaker som är i säsong – både för smakens och prisets skull. Med åren har jag blivit mer medveten om vad mina val som konsument har för inverkan på miljön och jag försöker hela tiden ta små gröna steg mot en mer hållbar vardag. Som att köpa ekologiskt så ofta som möjligt. Minska på mejeriprodukter som egentligen inte behövs. Köpa närproducerat.

När jag började laga mat för några år sedan hade jag knappt någon kunskap alls om matens påverkan på miljö eller djurhållning. Det är det fina med sociala medier, man lär sig nytt hela tiden och gör det lättare att göra smartare val i vardagen. Men det är också viktigt att man får känna att man kan ta allt i sin egen takt och inte sätta för mycket press på sig själv. Gör så gott du kan och så mycket du orkar. Så tänker i alla fall jag. 

 När kände du att Tuvessonskan blev mer än bara en blogg

-Jag startade Tuvessonskan som en slags portfolio med en förhoppning om att ett livsmedelsföretag eller reklambyrå skulle upptäcka mig och erbjuda mig ett jobb. Jag var mammaledig under den tiden och hade panik att ingen skulle vilja anställa mig när min föräldraledighet var slut efter att ha varit hemma i 3 år. Nu var ju den oron helt obefogad, precis som det oftast är med oro. Totalt onödigt alltså. Redan efter några månader efter att jag startade Tuvessonskan började jag bli erbjuden olika typer frilansuppdrag. Och kort därpå kände jag att kanske skulle kunna livnära mig på detta så småningom.

Nu i höst tog jag steget och startade ett eget bolag som jag nu satsar heltid på. Förhoppningen är att mitt bolag så småningom kommer att resultera i en kommunikationsbyrå med fokus på mat och dryck där jag kan använda mig av min expertis och erfarenhet från att ha arbetat som kreatör inom sociala medier själv. 

 På bloggen finns ett gediget register för både veganer och vegetarianer.

På bloggen finns ett gediget register för både veganer och vegetarianer.

 

Du har så naturlig och trevlig framtoning när du presenterar din mat i dina kanaler. Är det storheten med dig & det som gör att du når fram till din publik?

-Jag tycker väldigt mycket om att prata om mat, spendera tid på Instagram och är genuint intresserad av människor. Jag svarar på alla kommentarer, direktmeddelanden och mail jag får genom bloggen och övriga sociala kanaler. Jag blir glad för varje kommentar. Jag älskar sättet vi pratar om mat på, alla tips vi delar med oss av och framförallt tonen vi har mot varandra. 

-Jag hoppas att det är det som gör att jag når ut till min publik. Jag är mig själv, gör vanlig mat som alla kan relatera till, med vanliga råvaror som de flesta känner till och har hemma. Lagar mat utan pekpinnar och med lust som drivkraft. Mat ska vara gott. Det ska vara enkelt, tillgängligt för alla och inte vara skitdyrt.

Nu är vi ju inne i Januari

Kanske den månad på året som är tuffast ekonomiskt för många människor. Vad är din räddare när både frysen och kylen gapar tom?

 

-Jag älskar ”skåpmat” som jag kallar det, det vill säga mat som förvaras i skafferiet med en evighets hållbarhet. Jag har alltid tomatkross hemma. Pasta och röda linser. Så, en  pastasås går alltid att trolla fram på ingenting. Heja tomatsås! Jag har faktiskt skrivit ett helt inlägg om just skåpmat som man kan läsa om här eller gå in på mitt inlägg som handlar om just billig januarimat med mina bästa tips plus en massa recept från andra vegobloggare. Här hittar du inlägget.

Annars vill jag verkligen slå ett slag för hitte-på-mat. Lägg allt du älskar på en plåt och rosta i ugnen, servera med någon sås och kanske lite solrosfrön! Blir alltid gott! 

Vilken baljväxt är Januaris absolut bästa och mest mångsidig 

I vår familj äter vi väldigt mycket baljväxter eftersom det 1. är lätt att variera och 2. är billigt. De baljväxter som vi äter mest är röda linser, kikärtor och stora vita bönor. Jag tycker att alla baljväxter är mångsidiga men kikärtan är nog den vi äter på flesta olika sätt. Rosta den i ugnen tillsammans med en massa kryddor och ät på soppan, i pastan eller i salladen. Mosa ihop den med crème fraiche, majonnäs, rödlök och curry och fyll en bakpotatis. Mixa den len till en hummus och ät på mackan eller som en helt egen rätt med massa goda toppings.

Går det att leva lyxigt med små enkla medel

Det går absolut. Lyx handlar om så mycket mer än dyra råvaror. Lyx för mig kan vara att äta middag tillsammans med vänner mitt i veckan. Det behöver inte vara något fancy, utan en soppmiddag på en tisdag tillsammans med ett gott bröd kan vara det mest lyxiga som finns. Sedan kan man göra vilken måltid som helst lyxig genom att servera en massa tillbehör till, som rostade frön, goda röror och såser. 

Många säger att de tycker att det är tråkigt att laga mat till sig själv och att det känns onödigt att göra maten fin eller att laga en massa tillbehör till sin soppa om det bara är en själv som ska äta. Men att laga mat till sig själv, bara för sin egen skull med enbart sådant som man själv tycker måste ju vara något av det vardagslyxigaste som finns. 

 En färgstark och karismatisk tjej som har tagit mat Sverige med storm. 

En färgstark och karismatisk tjej som har tagit mat Sverige med storm. 

Hur ser 2018 ut för dig jobbmässigt och den personliga utvecklingen

 Målsättning för att ta dig vidare i karriären med bloggen osv

Än så länge har allt med Tuvessonskan gått så snabbt. Så under 2018 är mitt huvudsakliga mål att fortsätta att göra det jag gör – på samma sätt som jag har gjort hitintills. Förhoppningsvis kommer jag starta en youtube-kanal, göra en del förändringar på bloggen och göra nya roliga samarbeten som mina följare kommer att uppskatta.

Lära känna fler människor och förhoppningsvis träffa fler bloggkollegor utanför sociala medier. 2017 var ju verkligen ett sådant fantastiskt år på så många sätt för Tuvessonskan med kokbokskontrakt, nominering och därefter vinst av Allt om Mat’s nyinstiftade Matinstagram-pris, plåtning av omslag till Vegomagasinet, laga mat på scen på Sthlm Food&Wine, vara med i p4 Malmöhus matpanel, skapandet av ett nytt bolag. Ja, det var så mycket nytt att jag hoppas att jag kommer kunna landa lite nu under 2018. Vila lite mer, laga mer mat enbart för min egen skull och stressa mindre. 

Hur tror du 2018 ser ut för vego

2018 blir året när det dyker upp ännu fler spännande, roliga produkter på marknaden som gör det lättare för folk att byta ut råvaror och måltider mot grönare alternativ. Jag tror, och hoppas, att det kommer bli en vegonorm till vardags. Vardagsmat utan kött går snabbt, är prisvärt och har lång hållbarhet. Jag har redan nu sett att flera stora svenska mediaprofiler har sagt att de vill äta mer grönt, eller till och med helt veganskt med start under 2018 – så förhoppningsvis gör det att fler väljer att äta mer vego när de ser hur enkelt det kan vara. Jag tror också att det vegetariska och veganska restaurangutbudet kommer att bli betydligt större.

När kommer kokboken

Kokboken kommer hösten 2018 – och jag ser SÅ mycket fram emot att få visa upp den för alla. Det här är något jag har arbetat på länge och något jag redan är så stolt över. Verkligen en dröm som blir sann att få ge ut den här boken. Jag är så tacksam för att jag har fått möjligheten att få uppleva allt vad det innebär att få skapa en egen kokbok. Att planera och skriva den här boken har utan tvekan varit det roligaste jag någonsin har gjort och hoppas redan nu att det här blir som jag kommer att få fortsätta att göra även i framtiden. 

Slutligen hur kopplar Julia av och vilar, njuter av all framgång och softar med familjen.

Mina barn är fortfarande väldigt små så vi försöker att ta tillvara på den tid som är nu. Så mycket vi orkar då såklart, för det är trots allt ganska intensivt att ha en 4-åring och en 2-åring. Annars är det mycket hygge – vi spenderar mycket tid med våra vänner, vi äter ihop både hemma och ute, går på museum, bio och pysslar. Mitt liv är väldigt centrerat kring mat överlag. Och det är något jag är väldigt glad över. 

Här hittar ni Tuvessonskan på Instagram.

Tack  Juli för din medverkan. Nu ser vi framemot din bok<3

Mer läsvärda intervjuer:

Värmande gryta med havets smaker

Värmande gryta med havets smaker

Lakritsremmar med frukt & aktiverad kol

Lakritsremmar med frukt & aktiverad kol