en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Vegetarisk Jul för en och hur fixar man det

Vegetarisk Jul för en och hur fixar man det

Jul är bara runt hörnet, både på nätet, i tidningar och på TV bjuds det på massor av jul inspiration. Inget år tidigare har det varit så mycket gröna alternativ att välja på. Många fira jul borta eller kanske åker hem till sitt föräldrahem.

Vegetarisk jul för en eller två personer

Ja, vad gör man då? Jag kände att där hade jag något att bidra med. Jul för en, mat som går att laga skapligt fort och inte varar ända fram till påsk. För den som ska åka iväg och behöver ta med sig några rätter men inte vill laga för mycket mat med recept gjorda för  4 eller fler....

Jag har inte gjort det överdrivet stort eller med flera olika rätter. Jag har gjort några säkra kort som man sedan kan komplettera med det som finns på det vanliga julbordet.

Jag har valt att göra mitt julbord; Glutenfritt*, vegan och sojafritt. OBS IMAT OATLY är inte glutenfritt, det innehåller havre som inte är garanterat rent havre. Byt då ut till cashewkräm istället.

Det innehåller dock valnötter som går att ersätta med solrosfrön. Men i det stora hela är det gjort för att passa för de flesta.

Först ut är inlagd aubergine eller "sill" som mer eller mindre är obligatorisk på ett Vego julbord.

Detta är grundrecept som förslagsvis görs en dag i förväg!

AUBERGINESILL ( V+ GF )

  • 1 aubergine
  • 1 tsk miso
  • 1 dl björksocker eller råsocker
  • 1/2 dl ättika
  • 1,5 dl vatten
  • 1 morot
  • 2 lagerblad
  • 6 kryddpepparkorn
  • knippe dill
  • charlottenlök 2 små
  • salt

Börja med att skölja och skala auberginen. Skär den så den påminner om sillbitar. Koka upp vatten, 1 tsk miso och salt. Låt aubergine bitarna/ strimlor koka i 4 minuter. Häll av i ett durkslag. Låt de rinna av ordentligt och lägg dem sedan mellan två hushållspapper och klappa torrt med lätt hand.

Gör lagen:

  • 1 dl björksocker eller råsocker
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl ättika 12%

Koka upp lagen och låt den svalna något. Lägg "sill" bitarna i en ren glasburk tillsammans med skivad morot, charlottenlök, dill, lagerblad och kryddpepparkorn. När lagen är kall sätt på lock och ställ kallt över natten.

Gör majonäs

Den behövs för både "sill"aubergine och rödbetsallad

MAJONÄS ( V+ GF )

  • 3 msk kikärtsvatten
  • 1 tsk dijon
  • 1 tsk vinäger
  • Ca 1,5 - 2 dl rapsolja
  • salt

Lägg alla ingredienser i en hög mixerkanna, uteslut salt och olja, mixa några varv så allt blandas.  Starta stavmixen igen och häll ner oljan i en tunn stråle. Majonäsen tjocknar fort och avsluta när den fluffar upp. Salta och rör runt med en sked. Ställ kallt.

Nu är det dags att smaksätta auberginen.

För helt glutenfritt.

Blötlägg 2 dl cashewnötter i 4 timmar. Mixa med 0,75 dl vatten, 1 msk kokosolja, salt och 1.5 msk pressad citron. Mixa helt slät. Detta ersätter imat fraîche.

SENAPSSILL ( V + GF )

  • 2 msk majonäs
  • 4 msk imat fraiche
  • 2 msk hackad dill
  • 1 msk hacka gräslök
  • 1 msk grovsenap, Grey Poupon Grovkornig
  • 1/2 msk söt skånsk
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1/2 tsk rissirap
  • salt / vitpeppar

Blanda alla ingredienser, ta hälften av aubergine bitarna och vänd ner i senapsåsen. Sätt på lock och ställ i kylen för att mogna i smaken under natten.

Smak nr 2

SAFFRAN & DILL ( V + GF )

  • 2 msk majonäs
  • 2 msk imat fraiche
  • 1/2 pkt saffran lös upp i 1 msk varmt vatten
  • 1/4 del söt syrligt äpple i små cm kuber
  • 1/2  schalottenlök  hacka smått
  • 1 vitlöksklyftor + 2 tsk olivolja ( riv vitlök & blanda med oljan)
  • cayannepepar
  • svartpeppar & salt efter smak
  • 1 msk dill

Blanda samtliga ingredienser och vänd ner resterande aubergine.

RÖDBETSSALLAD ( V+GF )

  • 3 msk majo
  • 3 msk imat fraiche
  • 1/2 sött äpple
  • 1 kokt & skalad rödbeta 70 gram
  • 1 mindre picklad rödbeta
  • 1/2 halv finhackad mindre rödlök
  • 1 tsk dijon
  • salt/ svartpeppar

Tärna rödbeta och äpple fint. Hacka rödlök smått och blanda med övriga ingredienser. Vänd ner rödbetor och äpple, smaka av med salt och peppar.

Sist ut i det 1:a inlägget om julbord är bakad & griljerad rotselleri.

Jag valde en liten som ryms i en kupad hand!

UNGSBAKAD ROTSELLERI ( V +GF )

  • 1 rotselleri
  • 2 - 3 dl vatten
  • 1 msk grönsaksfond
  • 2 - 3 vitlöksklyftor
  • 1 mindre gullök tunt skivad
  • 2 - 3 msk god nötig rapsolja.

Skrubba rotselleri och skär av  lite av botten så det blir ett jämnt underlag. Salta och peppra.  Blanda ca 2-3 dl vatten med 1 msk grönsaksfond. Skiva en lök tunt, banka till på mitten på 2 - 3 vitlöksklyftor. Lägg vitlök runt om rotsellerin i en mindre ugnsform, häll på buljongen och 1 - 2 msk nötig rapsolja. Täck hela formen med ugnsfolie. Ställ in formen över natten på 70°C i ugnen. Höj temperaturen på morgonen till 100°C  det sista 20 - 30 minuterna.

Den är klar när det går lätt att skära igenom men fortfarande är fast och fin. Man kan också baka den på 150°C i ca en eller två timmar. Jag föredrar att låta den gå långsamt under natten. förkorta tiden om du har bråttom. Detta kan man göra i förväg. Låt sedan svalna. Plasta in den när den är kall och förvara i kylskåp tills det är dags att griljera.

Ströbröd:

  • ett glutenfritt och mjölkfritt knäckebröd
  • 2 msk polenta ströbröd ( glutenfritt ströbröd)

Mixa till ströbröd.

Det går också använda vanligt ströbröd om man inte vill ha glutenfritt.

GRILJERING:

  • 1 msk skånsk söt senap
  • 1 msk stark grovkorning senap
  • 1/2 tsk herb de Provence
  • 2 krm tsk malen ingefära
  • salt & vit/ svart peppar
  • 2 - 3 msk  ca ströbröd

Skala rotsellerin med en skalkniv och blanda senap med kryddor, täck rotsellerin och strö på ströbröd runt om. Ställ in i ugnen på 220 - 225°C i ca 10 - 15  minuter.

Det här är mat som räcker till 1 - 2 personer, beroende på hur mycket man äter. Jag tänker att detta är mängder som är lätta att ta med och hantera. Förhoppningsvis så väcker ditt gröna "julbord" nyfikenhet för den som ännu inte har bekanta sig med några gröna inslag på julbordet.

I nästa inlägg blir det bl.a grymma grönsaksbollar och en frestelse som båda fick högsta betyg här hemma!

Jag har gjort helt nytt recept på bollar som jag är så nöjd med!

Glad Lucia på er // Tina

Följ mig på bloglovin eller Facebook så missar ni inte nya inlägg!

Vegetarisk jul del 2 -Julbollar och en frestelse

Vegetarisk jul del 2 -Julbollar och en frestelse

Pepparkakans dag - 9/12 och en saffrans pannacotta

Pepparkakans dag - 9/12 och en saffrans pannacotta