en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Vegetarisk jul del 2 -Julbollar och en frestelse

Vegetarisk jul del 2 -Julbollar och en frestelse

Julbollar och frestelse, fortsättning på mitt julbord för en. Det är roligt att göra klassiska rätter gröna men det är ingen regel utan undantag. Jag kan lika gärna göra  något helt nytt, som sedan kommer tillbaka varje år.

Julbollar helt enkelt ett måste

Jag måste säga att dessa blev helt perfekta, jag har nu gjort dem flera gånger och det har gått åt lika fort varje gång. Jag finner en tjusning i att göra "vego" biffar och bollar, eftersom det är en konst att lyckas med både smak, konsistens och form.

I dagens bollar har jag använt durra korn som utfyllnad, helt perfekt i både biffar och bollar. För mig är detta ett hantverk, allt är gjort för hand.

JULIGA BOLLAR ( V + GF )

CA 12 st

  • 1/2 gullök
  • 100 g champinjoner
  • 1 tsk råsocker
  • 5 st kryddpepparkorn
  • 2 krm ingefära
  • 2 nejlikor
  • 1 tsk grönsaksfond
  • 1 tsk sojasås kikoman
  • 1 dl valnötter ( mortla till ströbröd men låt det vara lite grova bitar kvar)
  • 2 dl kokt durra
  • 1 msk Grey Poupon Grovkornig
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 chia ägg ( 1 msk chiamjöl + 3 msk vatten )
  • nymalen vitpeppar/ svart peppar
  • smaka av med salt

Koka durra enligt instruktionen på förpackningen. När det kokat klart häll av i en trådsil och låt dem ligga kvar i silen tills de har svalnat.

Fortsätt med att  vispa ihop Chiamjöl *  och vatten, ställ åt sidan. Hacka champinjon och lök smått, stek i kokosfett eller valfritt fett. Mortla kryddor och tillsätt valnötter som ska bli som grovt ströbröd. Tillsätt soja och grönsaksfond rör om, fortsätt med valnötter/ kryddor rör om, slutligen ha i senap och kokt durra. Rör om och lyft av pannan från spisen.

Pudra på 1 tsk fiberhusk, 2 nypor ny mortlad vitpeppar och rör om ordentligt.  Arbeta in chiaägget i färsen för hand. Man känner hur färsen tar form medan man arbetar med den. Ställ att svälla 15 - 30 minuter.

Rulla bollar ca 12 st och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt. Ringla på ordentligt med en god och nötig rapsolja. Rulla runt bollarna med lätt hand på plåten så de täcks med ett tunt lager olja. Grädda på 200°C, ha uppsikt och vänd dem försiktigt några gånger. Om de tar mycket färg så sänk till 175°C . Låt dem stå inne i ca 25 minuter. Ta ut plåten och låt bollarna svalna och sätta sig innan servering.

* Chifrön mixa i en kryddkvarn/ mixer till mjöl eller använd färdigt chiamjöl. Detta recept ska vara med chiamjöl.

OBS: Har du inte tillgång till Durra, ersätt det med motsvarande mängd kokt Quinoa.

Frestelse och Kryddor som hör Julen till

Ja, Janssons frestelse är en klassiker som många gärna vill ha på sitt julbord! Jansson är byggt på ansjovis och i en vegetarisk Jansson finns ingen ansjovis... Jag tycker att man kan våga göra något helt annat istället.

Min låda är en frestelse med juliga kryddor och den blev fantastiskt god.

Rotfrukterna väger tillsammans 300 gram.

JULROTSLÅDA ( V+ GF )

  • 1 normala morot
  • 1palsternacka
  • 1/4 kålrot ( en mindre kålrot)
  • 1/2 gullök
  • 1 tsk dijon
  • 5 kapris +1,5 msk spad
  • 1,5  dl Oatly havre grädde
  •  kokosolja

KRYDDOR ( mortla ihop alla kryddor först)

  • 1 krm malen ingefära
  • 2 krm kanel
  • 1/2 krm kardemumma
  • 5 hela nejlikor
  • 1 krm malen muskot
  • 1 nypa oregano
  • 2 krm nymalen vitpeppar
  • 2 krm nymalen svartpeppar

TOPPING

Gör glutenfritt ströbröd genom att mixa knäckebröd och rör i polenta ströbröd

Grönkålschips:

 Repa 1 - 2 stjälkar grönkål, skölj  och torka av. Lägg repad grönkål på en plåt ( gärna en med småhål för småkakor) Rosta på 150°C tills det är torra och krispiga. Ha koll så de inte bränns.

Skölj och skala rotfrukter. Strimla* rotfrukterna i smala stavar ( som Janssons potatis ) Fräs skivad lök i fett och tillsätt de strimlade rotsakerna rör om. Blanda ner de torra kryddorna och rör hela tiden. Hacka kapris smått, häll på grädde, dijon, kapris och spad från kapris. Rör om några varv och låt puttra på låg värme i ca 5 minuter.

Smörj en liten form ( 10 x10 cm ) och stjälp över allt i formen. Toppa med ströbröd och gratinera i ugnen på 200 °C i ca 25 - 30 minuter, höj till 225°C det sista 5 minuterna. Ha koll på färgen, den är klar när grönsakerna är mjuka. Vid servering toppa med grönkåls krisp.

Ja det här blev mitt  JULBORD FÖR EN. Hoppas ni finner lite inspiration och att det hjälper någon som vill ha ett lite mindre julbord, nu när det nalkas jul.

Missa inte del 1 av min jul - för en här.

Ha en fin fortsatt vecka// Tina

Glutenfria frukostfrallor - julklappstips

Glutenfria frukostfrallor - julklappstips

Vegetarisk Jul för en och hur fixar man det

Vegetarisk Jul för en och hur fixar man det