en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Vegansk pastej på Shiitake och solrosfrön

Vegansk pastej på Shiitake och solrosfrön

Pastej är det perfekta pålägget för en vegan! Därför tänkte jag bjuda på min goda pastej om man vill ha lite variation till avokado och hummus som pålägg till macka. Alla är inte förtjusta i de veganska ostar eller kallskuret som finns  att tillgå i dagligvaruhandeln. Därför så fixar jag mitt eget pålägg.

Pastej är mer hållbart än avokado

Förvisso har inte jag några problem att varje dag resten av livet äta avokado, både på macka eller i min sallad. Men om man ska tänka lite hållbarhet så kräver avokado enorma mängder vatten för att produceras. Så att minska lite på avokado kan var en god idé. Då får man helt enkelt bli lite påhittig och göra alternativ. Men med den här pastejen i kylen så har man variation och att den är  god gör ju inget.

IMG_5831-e1445522039325-2.jpg

 

Vegansk pastej och saltgurka

Ja den är perfekt i kombination med saltgurka. Tar mig lätt tillbaka till barndomens favorit smörgos.

 

PASTEJ ( V+ GF )

  • 2 dl solrosfrön
  • 5 dl hackad shiitake svamp
  • 1 msk tamari
  • 1,5 msk lantbuljong
  • 1 liten gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk worcestersås ( vegan biona )
  • ca 1 dl vatten
  • 1 - 2 msk näringsjäst
  • 1 msk solroslecitin ( går att utesluta)
  • 1 +1 msk kokosolja
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk tomatpuré
  • 0,5 tsk tsk Herb de provence
  • knivsudd Curry

Stek svampen i 1 msk kokosolja, tillsätt lök, vitlök och ta några varv med pepparkvarn. Låt den mjukna utan att ta färg.

Häll på tamari och lantbuljong. Rör runt och tillsätt  herb de provence och curry.

Häll svamp, frön, näringsjäst och solroslecitin i en blender med en 0,5 dl vatten och börja mixa. Häll i resten av vattnet lite i taget. Mixas krämigt och fluffigt. Gärna så slät som möjligt.

Tillsätt raps och kokoolja och låt maskinen gå på låga varv till det är en fin pastej. Smaka av med salt.

God till en smörgås eller knäckebröd, glöm inte att toppa med hackad smörgåsgurka.

Förvara i kylen ca 6 - 7 dagar.

Hej så länge // Tina

 

                          

   

Föreläsning & fantastiskt glutenfritt bröd

Parmesan -  perfekt med cashewnötter

Parmesan - perfekt med cashewnötter