Vegansk ostbricka - Del 1

Hej på er! En finfin ostbricka är inte fel till julbordet, eller vad säger ni? Ett helt igenom vegansk dessutom. Därför bjuder jag på några fina recept i tid så ni hinner göra er egen ost inför jul. 

Vegansk ost kan vara himla gott - jag lovar

Visst kan och borde den som väljer att äta helt vego få njuta av en god ost eller ostbricka i goda vänners lag. Dessa är relativt enkla att göra. Den här gången blir det både fermenterade och icke fermenterade ostar. Det olika smaksättningarna lyfter verkligen i osten. Tveka inte att testa egna smakvarianter på själva bas - osten. Ta gärna fram ostarna en liten stund innan servering. Addera din ostbricka med frukt, kex, marmelad och god dryck. Ostarna håller ca 1 vecka i kylen. 

Det är lite att tänka på som jag staplar upp innan vi går på själva recepten.

DU BEHÖVER I STEG ETT

För att få rätt smak i osten behöver man fermentera den innan man tillsätter smaksättning. Nötterna blötläggs över natten, mixas med vatten och probiotika. För att sedan fermenteras i minst 24 h. 

 

Idag får ni ta del av två recept.

Vegansk ostbricka till jul - ost special-1314.jpg

Recept:

 

FERMENTERAD OST

Räcker till 2 ostar

  • 4 dl naturella cashewnötter
  • 1 kapsel probiotika
  • 1 + 0,5 dl vatten

Blötlägg cashewnötter i minst 6 timmar eller över natten. Skölj sedan ordentligt i rinnande kallt vatten.  Lägg nötter och 0,5 dl vatten i en mixer och mixa slät. Tillsätt eventuellt 0,5 dl vatten extra, om det behövs. En höghastighets maskin behöver mindre vätska. Nu är det dags för probiotika. Ta isär kapseln och häll i innehållet i maskinen.. Mixa några varv till. Lägg en ostduk i en trådsil som ligger över en passande bunke. Lägg ostmassan på ostduken och dra ihop duken och forma osten. Se till att förslut ordentligt och lägg en tyngd ( glasburk med lock fylld med ljummet vatten ) över så att överflödig vätska kan rinna ner i bunken. Ställ anordningen på en dragfri och varm plats i ca 24 timmar upp till 48 h.

Har du en torkugn så ställ in den där på 42°C i 24 h

Med torkugn så ökar syran och smaken upplevs mer intensiv. Här behöver man smaka av mer när man smaksätter. 

Smaksättning nr: 1

TRESORTERS PEPPAROST ( V+Gf + Raw )

0,5 batch cashew bas ost

  • 0,5 tsk hel svart, grön och rosépeppar, hälften i osten och resten att toppa med.
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vit misopasta
  • 1 msk näringsjäst ( Bjäst )
  • 0,5 äppelcidervinäger
  • 0,5 msk citronjuice
  • 0,5 tsk salt

Lägg samtliga ingredienser i en bunke och blanda ordentligt. Lägg i en bit plastfolie  i en form som mäter ca 5 cm och lägg mortlad  peppar ( alla tre ) i botten. Lägg i osten och strö på resterande peppar. Förslut osten och forma till toppen av osten lite. Ställ i kylen att mogna i smaken minst 6 timmar.

Vegansk ostbricka till jul - ost special-1304.jpg

Smaksättning nr: 2

FERMENTERAD SPOLFORMAD  OST MED ÖRTER (V+Gf+Raw )

 

Ta nu andra hälften av bas - osten och smaksätt med ingredienserna nedan.

 

  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1,5 tsk vitmisopasta
  • 0,5  msk citron
  • 1/2 tsk salt
  • 1 - 2 msk torkade örter* att rulla osten i ( tex. oregano, gräslök, timjan, persilja, rosmarin ) 

Blanda alla ingredienser ordentligt med osten. Lägg sedan ett smörpapper plant och strö på hackade torkade örter. Forma ostmassan så den blir spolformad och rulla i örterna. Förslut smörpappret runt om och lägg osten att mogna minst 6  timmar i kylen. 

 

*TORKADE ÖRTER: Här väljer man fritt efter smak och tycke.  

Vegansk ostbricka till jul - ost special-1308-2.jpg
 

Ha en fin kväll / Tina