en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Vegansk Frittata med zucchini

Vegansk Frittata med zucchini

Hej på dig! Så blev det lov igen. Veckorna bara stack i väg och helt plötsligt var påsklovet ett faktum. befinner mig just nu i Tunisien och mår inte direkt dåligt av lite sol och värme. Hoppas du njuter och har det fint med familj och vänner. Veckan innan påsk var jag på ett roligt och intressant sötpotatis event/ workshop. Jag tänker berätta mer om det i ett kommande inlägg. Vem älskar inte sötpotatis och hur användbar är inte den knölen. Så självklart vill jag berätta mer om sötpotatisen från North Carolina. Men idag ska vi ägna oss åt en frittata istället, långt borta från all söt choklad och påskgodis. 

Frittata är egentlige baserad på ägg  

Men här har jag gjort den på kikärtsmjöl istället. Smeten har fermenterats i 48 timmar ovanför mitt kylskåp. När jag tog fram den idag så  bubblade den som en surdeg och luktade lätt syrligt. Ok, nu kanske ni tänker, vem har tålamod att fermentera smeten innan man vill ha en enkel bondomelett/ frittata. Men den blir iallafall lite godare och djupare i smaken och är därför värt besväret. Eller varför inte förbered under veckan för att äta en lite lättare middag någon dag senare. 

Servera denna med bröd och sallad som en komplett måltid eller skiva upp den och servera på en buffé eller som en del i en tapas.  


Vegansk Frittata med zucchini - grontvarjedag

Vegansk Frittata med zucchini

GLUTENFRI

Recept:

2 portioner eller tillbehör till 4

  • 100 gram kikärtsmjöl
  • 150 ml vatten

Sterilisera en burk genom att koka den i vatten i ca 5 minuter. Det måste vara en glasburk som tål att kokas. Eftersom smeten kommer att fermenteras så måste allt vara ordentligt rent. 

Alternnativ: Ställ in burken i en uppvärmd ugn på 125°C. Låt de stå inne ca 10 minuter och lyft ut den ur ugnen.  OBS det måste vara en burk som tål värme.

Blanda mjöl och vatten och täck toppen med en liten kökshandduk / ost duk.

Ställ den på en varm plats, kanske du har varmast i skåpet ovanför kylen precis som hos mig.

Efter 48 timmar:

GRÖNSAKER: Förbered, skölj och skär i bitar

  • 1 zucchini
  • 5 - 6 cocktailtomter

Värm ugnen till 175 °C 

Skär zucchinin i skivor och halvera tomaterna. Ringla på lite olivolja, salt och peppar. Ställ in i ugnen ca 20 - 25 minuter. 

NÄSTA STEG: Stek lök och vitlök

  • en mindre gul lök
  • 2 - 3 vitlöksklyftor

Hetta upp en stekpanna med kokosolja/ valfri olja och stek löken utan att den tar färg på mellan värme. Hacka vitlöken smått med en kniv och rör ner i löken. När löken är klar så dra pannan från spisen.

GÖR FRITTATA:

Värm upp en stekpanna som mäter ca 15 - 18 cm ( Ja 20 cm går bra det med) Lägg i löken och vitlöken, fortsätt att lägga i zucchinin och tomathalvor omlott så det täcker hela pannan. salta och peppra lätt. Rör om i smeten och häll i den jämt över alla grönsaker i pannan. För att du ska kunna vända på frittattan så är det viktigt att värmen är på medium mot lågt och låt smeten helt stanna och bli fast. Vicka lätt på smeten och låt smeten hela tiden rinna ned mot kanterna. När den har satt sig så lägg ett fat som täcker pannan och smörj fatet lätt med olja för att frittatan ska glida lätt ner i stekpannan igen.  När den är helt fast så ställ in hela pannan i ugnen ( stekpannan måste tåla ugnsvärme ) och efterstek på 150 °C i ca 5 - 10 minuter. 

Servera med rostat bröd, oliver, rödlök, ruccola och en olja/ vinäger vinägrett.  

FETA - VEGO-4.jpg
FETA - VEGO-2.jpg

Om ni ska göra en dessert denna påsk så gör min PAVLOVA.

Ha en superfin Lördag! 

 Allt gott / Tina

Vegan Mozzarella och Fredagspizza

Vegan Mozzarella och Fredagspizza

 Koftas med myntasås från Mellanöstern

Koftas med myntasås från Mellanöstern