Vegan Mozzarella och Fredagspizza

Hej, hoppas påsken har varit bra? Jag har några dagar kvar på min semester och tänkte att jag måste ju passa på att bjuda på mina pizzor med Vegansk mozzarella. Så vad sägs om en Fredags pizza? Den veganska mozzarellan hade jag med i förra numret av Vego Magasinet.

I dagarna landade det senaste numret och där hittar ni Lebneh bollar - Ett riktigt kanon recept om ni frågar mig. Du kanske har märkt att jag återkommande bjuder på olika ost recept i Sveriges bästa Vego - tidning. Har du missat det och eventuellt att vi faktiskt har en jätte bra tidning tillgänglig i Sverige som är 100% växtbaserad. Då måste du bums kollar upp det. 

 

Mozzarella och Lactic acid

Denna Mozzarella kommer ge pizzan en helt ny smakupplevelse. Med hjälp av Lactic acid eller mjölksyra som inte på något sätt har med mejerier att göra.

OST- VEGO - grontvarjedag- jpg

Lactic acid

Utvinns från rörsocker och ger syra till veganska ”mejerier”  Den fungerar utmärkt i både kall och varm vätska. Den ersätter citron och blir enastående tillsammans med en mindre mängd näringsjäst.

Lactic acid köper man för under 100 kr både i butik och via webb. Det fantastiska med denna produkt är att den verkligen tillför veganska ostar det lilla extra. 

Ricotta, Cream fraîche, ostsås och mozzarella för att nämna några av allt gott man kan göra med det.


OST- VEGO - 18-1665.jpg

Mozzarella 100% vegan

Till Mozzarella behöver man en trådsil, näringsjäst, lactic acid, ostduk och en hushålls termometer.

instruktioner

Ca 2 dl ost

  • 2,5 dl naturella cashewnötter
  • 2,5 dl vatten
  • 0,5 tsk lactic acid
  • 2 tsk näringsjäst
  • 3/4 tsk salt

 

instruktioner

Blötlägg cashewnötter över natten. Skölj ordentlig, dag 2 lägg i en mixer. Tillsätt vatten och mixa helt slät. Här behöver man ha tålamod, stanna maskinen och skarpa ner från kanterna. Ju starkare maskin ju bättre. 

Häll över cashew mixen i en tjockbottnad mindre kastrull. Sätt spisen på medium värme och med en hand håller man i en hushålls termometer och den andra handen vispar man cashewkrämen med en visp så den inte bränner vid i botten av kastrullen. Cashewkrämen tjocknar medan den värms upp och det hela går väldigt fort, passa hela tiden. När temperaturen visar 90°C  lyft av kastrullen från spisen och häll över allt i en ren bunke.

Vispa i lactic acid, näringsjäst och salt. Låt det vila i ca 20 minuter. Lägg en ostduk i en trådsil som är placerad över en bunke. Skopa över osten till ostduken och förslut ändarna. Lägg ett fat över ostknytet med en tyngd över och ställ in i kylen i 2 dygn. 

Efter två dygn ta av ostduken från mozzarellan och placera den i en tätslutande glasburk med lock. Mozzarellan håller i upp till en vecka i kylen rätt förvarad. 

 

Pizza med vegansk Mozzarella

Jag använde osten denna gång till en enkel pizza. 

1 förpackning glutenfri pizza botten ( använd valfri köpt eller egengjord ) 

 

Några msk tomatsås, mixa förslagsvis lite krossade tomater med vitlök, lökpulver, oregano och en msk god olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Rosta några körsbärstomater på 200°C till det har fått färg och mjuknat något. Ringla lite olja på tomaterna, salta och peppar. In i ugnen ca 20 minuter.

Kavla den färdiga botten lite så att man får ut 4 st bottnar. Pensla kanterna runt om med olivolja och bre på lite tomatsås på varje botten.  Kicka på 3 - 4 bitar av mozzarellan på varje pizza. Strö sedan på några goda oliver och ställ in plåten i ugnen på 210°C i ca 10 minuter. 

Ta ut plåten när pizzorna har fått fin färg och botten är genom gräddad. 

Lägg på tomaterna och färsk basilika - Servera och njut.

Mozzarella - Grontvarjedag

 

Köp Lactic acid på KitchenLab. Både i deras fysiska butik och i nätbutiken.

 

Hoppas ni får en fin fin helg.

Nästa vecka så bjuds det på ett och annat gott / Tina