Tapas bollar med dipp - Vegan

Jaha då var det redan Fredag igen. Idag kavlade jag upp armarna och började rensa ordentligt här hemma. Ett projekt jag har skjutit på allt för länge. Men nu är jag igång och jag kommer inte sluta förens jag har ordning på allt. Både en del Porslin, kläder och böcker kommer jag bära i väg till myrorna. Det finns inget bättre än när man har skapat space med vetskap om att inte varje utrymme svämmar över av saker man varken behöver eller vill ha.

Hos mig finns det forfarande kvar kläder och prylar från tiden när mina barn var små. Min yngsta är idag 15 år.... Så nog är det hög tid att rensa. Nu bor jag i villa och har både en stor källare och vind så det har liksom varit en ursäkt för att gömma undan sådan man inte längre behöver. 

Goda bönbollar serverade med vitlöksdipp

Jag hade tänkt lägga ut detta inlägg tidigare idag men det hanns inte med. Men för den som tänker servera plock och smårätter i helgen borde också göra dessa. Det är så värda att tillaga

Tapas Fredag - grontvarjedag.jpg

Bönbollar med vitlöksdipp

ca 20 st

ingredienser

  • en burk stora vita bönor à 400 gram
  • 2 skivor dagsgammalt bröd ( ljust surdeg / glutenfritt )
  • 1,5 dl växtmjölk
  • 1 dl rostade mandlar
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk chiliflingor
  • 1/2 citron - skal & saft
  • 0,5 msk grönsaksfond eller 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • smaka av med svartpeppar

instruktioner

Sätt ugnen på 175°C.

Rosta mandlar med en nypa flingsalt i het panna. rör hela tiden.

Repa sönder brödet och lägg ner i växtmjölk i ca 10 minuter. Häll av spadet från bönor ( behåll spadet till vitlöksås) och lägg ner bönorna i en matberedare. Mixa några varv så bönorna hackas sönder. Krama ur brödet och lägg ner de och resterande ingredienser i matberedare och mixa till en färs.

Smaka av med salt och peppar. Låt smeten vila i ca 10 minuter. Forma små bollar och placera på en ugnsplåt med bakplåtspapper penslad med olivolja.

Skaka lätt på plåten fram och tillbaka så bollarna täcks med olja. Sätt in plåten i ugnen och grädda på 175°C i ca 20 minuter. Vänd runt på bollarna några gånger medan de gräddas.

Vitlöksdipp: 

ca 2 dl

  • 3 st vitlöksklyftor med skal
  • 1/2 dl bönspad ( från vita bönor )
  • 1/2 citron rivet skal och saft
  • 0,5 tsk dijonsenap
  • 0,5 tsk torkad timjan, mal fint
  • 1,5 - 2 dl rapsolja
  • salt och svartpeppar

koka upp vatten i en liten kastrull och lägg ner vitlöksklyftorna. Låt sjuda i ca 5 minuter. häll av vattnet, låt klyftorna svalna och pilla bort skalet. Mosa vitlöken med en gaffel. Blanda ihop bönspad, vitlök, dijon, citronskal, citronsaft och fin mortlad torkad timjan i högbunke.

Häll oljan i en tunnstråle ner i bunken medan stavmixen arbetar. Börja med att vicka stavmixen fram och tillbaka till majonäsen börjar tjockna. låt stavmixen jobba till majonäsen är tjock och fyllig.

Tapas Fredag - grontvarjedag-3.jpg

 

Dessa med flera andra smårätter gjorde jag till Vego Magasinets special numer VIN & VEGO i höstas. Jag tänker dela med mig av några fler av dessa smårätter den närmsta tiden. 

 

Trevlig start på helgen // Tina