en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Tabbouleh på blomkål - Gott och fräscht

Tabbouleh på blomkål - Gott och fräscht

Tabbouleh som jag gör med blomkål istället för burgul är en stor favorit hos mig. Mättande, krispigt och fräscht. Det gör sig både som tillbehör och som en huvudrätt. Den serveras titt som tätt här hos oss. Jag hade med den till skolan som matlåda under veckan och jag tyckte det var så gott att jag faktiskt slängde ihop en till, till lördagens middag.

Blomkåls tabbouleh behöver ingen bulgur

Det är min åsikt, men vad man måste tänka på när man gör på blomkål är att den inte drar till sig vätskan så som bulgur gör. Jag är ganska sparsam med dressing och låter sumak får träda in istället för att få upp syran. Persilja tycker jag inte heller man ska överdosera. Andra ingredienser som ingår är tomat, gurka, rödlök och mynta. Granatäpple är grymt att bryta av med. Lägg till hummus och chili rökta kikärtor så blir det grymt gott. Idag så stekte jag även zucchini i skivor till.

Recept:

BLOMKÅLS TABBOULEH ( Raw + V + GF )

  • 1/2 huvud blomkål
  • 3 tomater
  • halv gurka
  • 1/2 rödlök
  • 1 1/2 dl hackad storbladig persilja
  • 1 msk hackad mynta

DRESSING ( V )

  • 1/2 citron + rivet skal från
  • 1 msk olivolja
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • flingsalt

Utöver det ca 1/2 granatäpple, mynta & sumak.

Börja med att göra tabbouleh. Mixa / pulsa blomkålsbuketter i en matberedare tills det är som gryn. Här får det verkligen inte gå för fort, så det blir mos istället. Lägg grynen i en kökshandduk och pressa ur så mycket vätska som det går. Flytta över grynen till en bunke. Skölj och slunga persiljan i en sallads slunga. Hacka den smått. Skär bort kärnhuset i både tomaterna och gurkan. Skär dem i småbitar, hacka rödlök och blanda ner allt i blomkålsgrynen. Krydda med peppar, örtsalt och flingsalt. Riv skalet från citronen, pressa på citronsaft, häll på olivolja. Blanda allt. Toppa med sumak, granatäpple och extra mynta.

KIKÄRTOR:

  • en tetra kikärtor, skölj och torka av med hushållspapper
  • ca 1 tsk  rökig paprika chipotle
  • 1 tsk äppelcidervinäger eller tamari
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 - 3 krm cayanne peppar
  • flingsalt
  • peppar
  • 1 msk kokosolja
  •   krydda med timjan  eller oregano

Hetta upp kokosolja & lägg ner kikärtor i pannan. På med pressad vitlök & kryddor, rör hela tiden. Mot slutet när kikärtorna rostat klart, smaka av med fling salt & peppar.

Zucchini skiva, salta och lägg skivorna i ett durkslag. Låt dem saltas ur i ca 30 minuter. Torka av och stek dem på båda sidor i kokosolja eller valfri olja . På med lite vitlök, timjan, salt och peppar. Ett måste till är min Hummus. Lite picklad rödlök och skivad avokado bryter av fint.

Lägg bladgrönt och spenat på ett serveringsfatet och lägg upp resten. Servera sedan med valfritt bröd.

Receptet är glutenfritt och vegan. Tabbouleh är helt raw.

Hoppas ni har en fin Söndag // Tina

Bovete granola med smak av morot  -  Raw food!

Bovete granola med smak av morot - Raw food!

Patchwork & Vegomat  sponsrad video

Patchwork & Vegomat sponsrad video