Syrad vitkål gör magen glad

Syrad vitkål är ett måste att införa i sin dagliga kost. Jag har ätit syrad vitkål till och från de senaste 20 åren. I helgen gjorde jag en ny sats surkål. Det är först nu under denna höst jag har börjat göra min egen. Innan har jag faktiskt varit bekväm och köpt färdig i butik! Nu har jag gjort ändring på det.

Syrad vitkål är busenkelt att börja med

Det är tacksamt att fermentera eftersom de har naturligt de goda bakterier som krävs för att det ska bli bra.

Allt man behöver är ett vitkålshuvud och salt. Vitkål är svårt att misslyckas med så det är bara börja syra.

Allt man behöver är ett vitkåls huvud & salt

Jag gör som så att jag skivar halva huvudet med kniv i lite lagom slarviga bitar och andra halvan gör jag på mandolin, då blir tunna och fina strimlor.

Jag får en kål som det tunna vätskar sig mycket och de lite grövre ger en textur som tillsammans ger den perfekta surkålen. Stammen & några blad spar jag för att täcka över kålen med.

Till ett huvud så behövs det 4 tsk salt & det ska vara utan jod. Jod är bakteriedödande, det hämmar mjölksyrebakterier från att föröka sig  och då blir det inte någon syra i kålen. Ett tips är att använda handskar när man börjar stampa och massera kålen. Detta så att man slipper obehag på händerna om man har något litet sår som saltet skulle kunna irritera.

Masseras kålen så länge tills att den har vätskas sig. När man packar den hårt i en glasburk ska vätskan täcka kålen helt. Jag lägger sedan den avskurna stammen och några blad över kålen så att det blir helt lufttät.

IMG_6271
IMG_6271

Jag smaksatte denna med skivad rödchili & kumminfrön.

IMG_6242
IMG_6242

Sen ställer man den stängda burken ( en burk med gummiring i locket ) i en hög bytta med en papperspåse över. Kålen ska stå vid en dragfri plats ( 18 - 20 grader ) & under de 10 dagar det tar att få surkål får man absolut inte öppnaburken.

När 10 dagar har gått ställer man in burken i kylskåpet & kan börja njuta av sin syrade kål! Den kommer bli mörkare för varje dag som går. Står den kallt så håller den i flera månader.

Det är helt fantastiskt gott och är så enkelt att göra. Jag toppar lite syrad kål på ett fröknäcke eller mixar ner det i en salladsdressing och självklart så adderar jag det gärna i en sallad.

Hoppas er vecka har börjat bra // Tina