en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Sushi utan ris - Vegan

Sushi utan ris - Vegan

Jag har precis njutit av en hemmagjord sushi. Det tillhör min topp 5 lista på  mat jag inte vill leva utan.

Sushi äter jag då och då ute eftersom det är så gott. Jag tar alltid 11 bitar vego, utan miso soppan eftersom den innehåller fisksås och då är den inte vegetarisk.

Lite tråkigt att den måste innehålla fisksås, men vad jag förstått så tar det tid att koka grönsaksfond som ersätter fisksåsen för att det ska bli en god misosoppa.

Sushi är en rejäl portion kolhydrater

Basen i en sushi är ju själva riset. Men personligen så vill jag inte äta det riset så ofta. Köper jag en sushi ute så självklart äter jag ju det. 

Senast idag så kom nya larmrapporter om halter av arsenik i ris och risprodukter.

Larmen om att vidta försiktighet gäller ju  framförallt barn under 6 år och främst riskakor. Men problemet är ett faktum och att dra ner på risprodukter är nog en god ide. Sedan är inte larm om arsenik i risprodukter någon nyhet den kommer och går hela tiden.

Sushi - Grontvarjedag-3.jpg

Då är det bättre att göra egen Sushi och helt utesluta riset

Jag byter ut mitt ris mot antingen palsternacka eller blomkål som jag mixar till risgryn. Resultatet blir alltid super och därför så ser jag ingen anledning att använda ris när jag gör min egen sushi.

Vad man behöver för att få till det lite klibbigt är just något som binder och klistrar ihop grynen.

 

MITT SUSHI RIS ( V+ Gf )

3 stycken spolformade rullar. 

  • 3 palsternackor
  • 1 msk sesamolja ( rostad )
  • 1 msk risvinäger
  • 1 1/2 msk sesampasta ( Raw vit)

Börja med att mixa palsternacka till risgryn i en matberedare. Blanda i sesamolja, sesampasta och risvinäger.

Blanda väl och ställ kallt en stund.

Nästa steg är att göra en krämig röra.

GRÖN WASABI RÖRA ( V+ Gf )

  •  1 dl blötlagda cashewnötter* ( blötlägg minst ett par timmar)
  • 1/2 tsk wasabi pulver
  • 1 cm pepparrot finriven
  • 1/2 tsk  Ume  pasta
  • 1/2 dl gröna ärtor ( låt tina något)
  •  1/2  dl varmt vatten

Blanda wasabi pulver med det varma vattnet.

Lägg sen alla ingredienser i en blender och mixa till en röra. Den behöver inte bli helt slät men tillräckligt för att den ska gå att bre ut på noriarket. Vid behov tillsätt ytterligare lite kallt vatten.

 

FYLLNING:

  • 1/2 Gurka ( ta bort kärnorna)
  • 0,5 dl tinade gröna ärtor
  • groddar
  • 1 - 2 avokado

Man kan välja valfria grönsaker om man vill. 

Vidare så behöver man en bambumatta att göra rullar med och en förpackning noriark.

bambu-matta_21156568

Lägg ut ett noriark på mattan, den glansiga sidan nedåt och bre försiktigt på ett lager av den gröna wasabi röran på hela arket. Lägg sen ut ett lager med ris, lämna ett par cm på högsidan utan ris.

Nu är det dags att lägga på grönsaker ungefär i mitten på arket och börja rulla, ungefär som man rullar upp en rulltårta!

Eventuellt så kanske jag borde lägga ut steg för steg bilder vid ett tillfälle.

Den som känner behov av det, får helt enkelt lämna en kommentar.

Ställ rullarna kallt att sätta sig något.

Servera med inlagd ingefära & japansk sojasås

Sushi - Grontvarjedag.jpg

 

Gott, grönsakerna gör det krispigt och fräscht.

Ha en fin fortsättning på veckan.

// Tina

Citrusdressing & Matig sallad med mathavre!

Citrusdressing & Matig sallad med mathavre!

Kanelbullar - Min är raw & urläcker