en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Sesammjölk -  bra källa till kalcium

Sesammjölk - bra källa till kalcium

Sesammjölk är ett mycket bra val när vi väljer växtmjölk. Jag gör mjölk var 3:e dag här hemma. Jag gör hellre en mindre sats så att mjölken håller sig färsk och fräsch. Oftast gör jag  mandelmjölk, men det finns ju så många andra nötter och frön som gör sig bra till dryck.

Sesammjölk och kalcium

Sesammjölk tål att nämnas av flera skäl, men framförallt så är det en bra källa till kalcium. De oskalade är de som har mest kalcium, men det är också de som är mest bittra och kanske gör att man avstår från att välja de oskalade fröna till dryck. De upplevs för beskt men att använda 50 / 50 skalade och oskalade sesamfrön är ett alternativ.

  • 100 gram sesamfrön med skal ger 980 mg kalcium
  • 100 gram utan skal ger 131 mg kalcium

Att jämföras med 

100 gram lättmjölk som ger 124 mg kalcium, dagsbehovet av kalcium är 800 mg kvinna / 1000 mg för män.

Gör mjölk på sesamfrön

Men för att man ska kunna tillgodogöra sig kalcium från sesamfrön när man gör mjölk så bör man först blötlägga dem i 12 timmar och tillsätta 1 tsk citronsaft medan de ligger i blöt. Citronsaften hjälper till att neutralisera och lösa upp oxalsyra så att vi kan tillgodogöra oss kalcium i mjölken.

SESAMMJÖLK ( V+Gf )

  • 1 dl sesamfrön med skal
  • 1,5 dl seasamfrön utan skal
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk citron saft
  • Eventuellt vaniljpulver
  • Eventuellt sötning som dadlar eller agave

Blötlägg sesamfrön med 1tsk citrosaft över natten ( helst 12 timmar). På morgonen skölj fröna ordentligt ( viktigt ) i en trådsil.

Lägg i en mixkannan och häll på vatten och mixa. Tillsätt eventuellt sötning om man vill ha det och mixa klart.

Sila mjölken i en nötpåse och häll upp i 2 glasflaskor. Förvaras i kylen.

Variera er gärna och gör växtmjölk med olika sorters frön och nötter.

Kasta aldrig pulpan när du gör växtmjölk, juice eller liknande. Resterna kan bli biffar, knäckebröd eller så har man nötresterna i bollar och bars.

// Tina

Morot & kokossoppa med mycket smak - raw food

Morot & kokossoppa med mycket smak - raw food

TIRAMISU, VEGAN & GLUTENFRI!