en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Rotfruktsgratäng till middag - Vegan

Rotfruktsgratäng till middag - Vegan

Rotfruktsgratäng blev det i matväg och för den som vill utesluta mejerier, så är det här något för den. Alla vill inte äta det ostar som finns för veganer. Jag är inte stormförtjust i alla som finns på marknaden...försöker komma på andra sätt att få det krämigt i lasagne, gratänger och på en pizza.

Rotfruktsgratäng krämig och god

I dagens gratäng så gör jag en modifierad Ostsås från Maximilian Lundin, ni vet han som är tv1´s Gokväll kock och snart öppnar upp sin 1:a  fastfood vegan restaurang här i Sthlm. Den är perfekt för alla sorters gratänger & har man bara  någon dl solrosfrön, Oatlys imat & fraîche hemma så mixas den ihop på ett kick.

Recept:

OSTIG GRATÄNGSÅS! ( V+ GF )

  •  2,5 dl imat Oatly
  • 2,5 dl fraiche Oatly
  • 1 msk kapris
  • 1 msk pressad citron
  • 1 dl solrosfrön

Lägg allt i en mixer, en stark med fördel, mixa slät och fluffig. KLAR! Beroende på vad man ska ha den till så smaka av med salt och peppar. Dagens ostsås skulle jag ha till en rotfruktsgratäng och uteslöt salt och peppar. Smakerna fanns redan i rotfrukterna. Men smaka av och salta och peppar vid behov.

GRATÄNG ( V+ GF )

  • 2 morötter i skivor 1/2 cm
  • 2 palsternackor i skivor 1/2 cm
  • 1 liten kålrot i bitar 2x 2 cm
  • 1 liten rotselleri i bitar 2 x 2 cm
  • 1 msk lantbuljong biofood
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk ajvar stark
  • en sats ostsås

Börja med att skala och skär alla grönsaker i bitar och skivor, täck med vatten och rör i 1 msk lantbuljong. Koka upp och dra ner värmen låt koka i ca 15 minuter. De ska ha tuggmotstånd kvar. Häll av grönsakerna och behåll  vätskan till en soppa. Blanda grönsakerna med vitlök, ajvar och smaka av med salt och peppar. Olja en ugnsform, lägg i grönsakerna och häll på ostsåsen. Grädda gratängen på 225 grader i ca 30 - 35 minuter.

Ytan blir helt fantastisk.

Tillbehör kan man variera med sallad, bönsallad och quinoa eller hirs för extra mättnad.

Detta måste ni bara testa!

Om ni är nyfikna på ytterligare en variant av ost som är perfekt till pizza, gratäng & även varm toast så måste ni prova detta recept

Önskar er en fin fortsättning på helgen // Tina

VECKAN BJUDER PÅ RECEPT MED SAFFRAN!

HET BÖNGRYTA TILL MIDDAG, VEGAN!