Rödbetsgratäng serverad med puylinser och ruccola

Hej, idag kommer jag både bjuda på ett recept med rödbetor och samtidigt passa på att nämna lite om min matfilosofi. Jag känner att jag behöver uppdatera var jag står och hur jag tänker. Vi lever i en förändringens tid, där hur vi lever och alltid har tagit saker för givet inte längre är så självklart.

Hållbar livstil och vegetarisk mat

Är en god start. Men behöver alla gå all in för att räknas. Allt benämns och placeras i fack. Vegan, vegetarian, flexitarian eller carnivore - är det allt eller inget som gäller?

Meningen med min blogg, syftet från början var att inspirera till grönare val och att våga äta mer vegetariskt. Där glädje och nyfikenhet utan pekpinnar var själva ledordet. Visst inte alltid det bästa bilderna och en viss ovana att skriva, men det var alltid roligt. 

På senaste tiden så tycker jag att hela grejen med att "vara vegan" och den nya gröna vågen har blivit så hetsig och det tilltalar inte riktigt mig. Jag känner att det är som en stor svepande våg som talar om den "enda riktiga vägen". Tidningar, media och kanske framförallt sociala medier förstärker den hetsen. Allt handlar om vem som är den bästa veganen, att avstå och gör mest. Sedan vill jag verkligen poängtera att jag har full respekt till de som av etiska skäl väljer att vara vegan.  

Jag väljer att avstå från kött av flera skäl men kanske det främsta är den dåliga djurhanteringen och att jag blir känslomässigt berörd av djur. Men jag dömmer ingen som väljer att äta kött. Jag tror mer på att påverka till att de som väljer att äta kött ska och borde minska på sitt intag.

Men hållbarhet och miljö osv osv

Självklart tycker jag att vi måste leva hållbart och att alla måste vara med i förändringen. Men det känns just nu som det har gått överstyr. För mig så handlar hållbarhet när det kommer till mat; Att äta i säsong, närodlat och alltid välja den bästa kvalitet på råvaror. När vi gör nya val och avstår från de som är ett sämre val för en hållbar framtid, ja då kan vi också vara med och påverka och ställa krav.

Jag älskar att laga mat och lagar mer eller mindre mat all från grunden varje dag till min familj, vi är 4:a personer. Här är vi ett saligt gäng som alla äter olika. Det gör att vår mat ibland blir väldigt splittrad. Nämner jag att något är "vegan" så kan jag mötas av stort motstånd och total matvägran från resten av familjen. Mer tillåtande är en måltid som innehåller t.e.x ägg, ost, yoghurt eller grädde. 

Är ägg ( om man inte är vegan av etiska skäl ) sämre än många av dessa fejk - vego substitut som bara växer och växer och tar en allt större plats i vår lokala butik. Nu menar jag inte att de inte alls fyller en funktion, det gör de visst. Men jag tycker att de ska ingå i en annars varierad kost där bönor och baljväxter har en självklar plats. Jag köper sällan och kommer nog inte heller bli någon stor konsument av dessa substitut som jag inte alltid ser som ett bättre alternativ för en hållbarare framtid. Det är många gånger prossesad mat som för mig står långt ifrån naturlig och riktig mat. 

Vad är det för fel på riktigt mat

Ja varför kan vi inte bara äta ren och riktig mat. En kost baserad på grönt, baljväxter, syrat, gryn och naturliga fetter är väl vad vi alla mår bäst av. 

Jag lagar ju den kosten till min familj och för oss så prioriterar vi kvalitet och kanske inte alltid tittar på prislappen när vi köper mat.

Jag lägger vikt vid att det gröna dominerar och sedan lägger var och en till valfritt protein till sin måltid.

Med detta inlägg vill jag berätta att av flera orsaker väljer jag att i fortsättningen bjuda på god mat och desserter; Men både med och utan ägg och mejerier. Kanske några misstycker, väljer helt enkelt att vända och gå, men jag väljer att göra det som är bäst för mig och hur min vardag egentligen ser ut. 

Du som har besökt min blogg pga mina recept;  Raw food, vegan och glutenfritt kommer fortsättningsvis få det. Men jag lägger till några komponenter och istället kommer jag bjuda på två alternativ i ett recept när det är möjligt, så att både en vegan och en vegetarian kan ta del av ett recept. 

 

Rödbetsgratäng med puylinser - grontvarjedag

Rödbetsgratäng med puylinser och ruccola

Rödbetor och puylinser tillsammans gör denna gratäng fantastisk. Helt perfekt för säsongen. 

2 portioner  

ingredienser

  • 2,5 dl kokta puylinser
  • 1 tsk tryffelolja
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 4 förkokta rödbetor, skivade
  • ca 2 tsk torkad timjan
  • salt
  • svartpeppar

 

instruktioner

Koka puylinser enligt anvisningarna på förpackningen. Medan linserna är varma vänd ner 1 tsk tryffel, 1 msk olivolja och 1 msk vitvinsvinäger. Salta och peppar. Ställ åt sidan.


Rödlök:

  • 1 rödlök, tunt skivad
  • 2 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 1 msk lönnsirap eller råsocker
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1⁄2 tsk torkad timjan

Skiva löken tunt med en mandolin eller kniv. Hetta upp rapsolja i en panna på medelvärme och svetta löken mjuk i ca 10 minuter. Tillsätt sötning och balsamvinäger, rör om ordentligt. Låt löken fortsätta i pannan i ca 5 minuter till.


Gratängsås:

4 msk cashewnötter, blötlagda i 4 timmar

  • 1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
  • 1 dl crème fraîche, t ex Oatly iMat Fraiche
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk grovkornig dijonsenap
  • 1 msk näringsjäst, bjäst
  • 1⁄2 msk kapris
  • två stjälkar timjan, bara bladen
  • 1 msk majsstärkelse + 1 dl vatten
  • salt
  • vitpeppar


Mixa cashewnötter och grädde slät i en blender. Tillsätt resterande ingredienser förutom majsstärkelse och vatten. Mixa allt ordentligt och häll över i en kastrull. Koka upp allt på medelvärme.
Rör ut majsstärkelse i vatten och blanda ner i kastrullen. Rör hela tiden tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.

 

Till servering

  • rucola
  • valnötter

Färdigställ gratängen:

Olja in en ugnsform, ca 15 x 15 cm.

Lägg hälften av den skivade rödbetan i botten. Fördela rödlöken i ett jämnt lager och sedan den resterande skivad rödbeta. Salta, peppra och strö över lite timjan på varje lager.
Bred på ostsåsen gratinera allt i 175°C  i 35 - 40 minuter. Höj temperaturen till 225 °C de sista 5 minuterna.

Ta ut formen och låt gratängen stå ett par minuter innan servering.


Servera gratängen tillsammans med puylinserna, ruccola och rostade valnötter. 

Rödbetsgratäng- grontvarjedag
 Detta recept  delade jag med mig av  i VEGO magasinets höst nummer. 

Lämna gärna en kommentar på detta inlägg. Jag är nyfiken på era tankar. 

Imorgon kommer det upp ett inlägg som bjuder på både en intervju och boktips. 

Ha en fin fortsättning på veckan/ Tina