Plastbanta ett nödvändigt ont

Hej på dig! Nu blev min frånvaro här lite längre än jag tänkt. Men när jag kom hem från min semester så var det så skönt att fortsätta med min skärmfria tid. Vi lever en stor del av vår tid med ögonen riktade mot både telefonen och datorskärmen. Men att våga släcka ner och avstå är viktigt och angeläget. Detta leder raskt över till ett annat ämne som jag tycker är viktigt och absolut nödvändigt. 

Plastbanta 

Själv har jag under de senaste åren börjat plastbanta här hemma. Plast förstör våra hav, skadar bl.a vår fisk och kan ta flera 100 år att brytas ner i naturen. Dessutom avger viss plast gift som är direkt hälsofarligt för oss. Vad ska vi göra med all denna plast som finns i ett överflöd globalt och lokalt?

Vi måste börja tacka nej till plast och ersätta det med alternativ som är hållbara. 

Det absolut 1:a vi kan göra är att avstå från att köpa engångsartiklar och plast som inte har någon lång livslängd. 

Djuren och plast

Fåglar, djur och fiskar är alla utsatta av all denna plast vi lämnar efter oss ute i naturen. Det skadas och i värsta fall dör de av vår oförstånd. 

Plast och nedbrytning

Bara en platspåse kan ta allt från 50 år till flera 100 år att bryta ner i naturen. PET - flaskor 450 - 1000 tals år. Att vårt sopberg växer går inte direkt att säga emot. Det är ett faktum. 

Var börjar man

Jag började i 1:a hand i köket när jag började se över mängden av plast vi hade här  hemma. Fövaringsburkar byttes ut mot burkar och formar i glas, köksredskap till trä och stål. teflonpannan ersattes mot gjutjärn. I första hand pga av risken med att få i sig hormonstörande ämnen eller giftiga ämnen. 

Jag tycker inte att man hux flux rensar ut och åker iväg till återvinningen med all plast som man har hemma. Det som jag skulle byta ut först och så snart det var möjligt är framförallt matlådor av plast som man sätter in i micron, köksredskap som kommer i kontakt med värme när man lagar mat och teflonpannan.

Om vi skulle föra anteckningar över en veckas förbrukning av den plast en vanlig familj förbrukar så inser man ganska snart att det blir en hel del. På grönsaksavdelningen så plockar vi grönsaker och frukt i lösvikt och lägger i påsar, sedan har vi all den frukt och grönsaker som så snyggt ligger förpackade i plastförpackningar. Mat som vi köper för avhämtning, godis, flaskor osv osv Det finns runt oss oavsett om vi vill eller inte vill det..

Det finns många anledningar till att  plastbanta.

Plastbanta_-9.jpg

Byt ut plastpåsen

Att avstå påsar i butik och ta med sig tygväska och tygpåsar när vi går och handlar är ett 1:a bra steg. 

Omom en påse för framtiden

Jag har  har själv hittat OMOM som rakt i genom har ett hållbart tänk och säljer superfina nätpåsar att både handla och förvara grönsaker i. Jag gillar dem stort eftersom de tar ansvar i hela ledet och kvaliten är den bästa. Deras produkter har GOTS certifiering.

Plastbanta_-6.jpg

Vad innebär GOTS certifiering?

GOTS står för Global Organic Textile Standard och är en internationell märkning som ställer sociala och miljömässiga krav. Gots är en märkning som ser till helheten, med hänsyn till både miljö och socialt ansvar. Odlingen ska vara utan bekämpningsmedel och konstgödsel och inga kemikalier får användas under tillverkningen. Det ställs krav på arbetsförhållandena, bland annat på att arbetsplatsen skall vara säker och hygienisk och att de anställda har veckovila och får levnadslön. Fabrikerna besöks också regelbundet.

TEXT : Från Omom's hemsida.

 

 

Plastbanta_-8.jpg

Jag kan nu erbjuda mina läsare 15% på hela sortimentet mellan den 18/4 - 25/4. Hur bra är inte det? Här finns påsarna.

plastbanta.jpg

Ange koden "gröntvarjedag" i kassan så får du 15 % rabatt på hela sortimentet. Gäller den 18/4 tom 25/4.  

Omom hittar du här.


Hoppas din vecka löper på bra? Jag njuter verkligen av ljuset som äntligen är tillbaka. Imorgon får jag besök av en kär vän " Diana/ Diadonna" och hennes dotter. Det kommer bli så mysigt och spännannde när nu äntligen våra döttrar får träffas. Min man är bortrest så helgen här hemma kommer vara tjejig.

Men planen är att lägga upp några till inlägg och ett av dem är en intervju med en inspirerande person. 

Ha det gott så länge/ Tina

MER ATT LÄSA: