en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Pepparkakans dag - 9/12 och en saffrans pannacotta

Pepparkakans dag - 9/12 och en saffrans pannacotta

namnlöst-0432-e1492956988816.jpg

Pepparkakans dag firas varje år den 9:e December, det har man faktiskt gjort sedan 1996. Jag kan nog inte säga att jag direkt uppmärksammar eller ens märker av att det nästan varje dag är ny mat eller råvara som ska firas.

Pepparkakans dag är för de snälla

Det tycker jag är ett skäl nog att fira denna dag. För vi behöver nog alla bli lite snällare och ödmjukare.

Jag älskar bovetecrunch med smak av pepparkaka. Det för oss genast över till dagens dessert, som är en saffrans pannacotta som är toppad med ovan nämnda bovetecrunch, som i sin tur är doppad i smält choklad. Ni hör ju hur gott det låter.

SAFFRANS PANNACOTTA MED PEPPARKAKSCRUNCH ( V+ GF )

4 portioner

  • 0,5 dl havremjölk
  • 4 dl havregrädde
  • 0,5 gram saffran
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 2 krm vaniljpulver
  • 3 msk kokospalmsocker
  • 2 krm agar agar pulver 

Agar agar behöver komma upp i 85°C för att lösas upp, därför är en termometer att föredra.

Blanda grädde, mjölk, socker och vispa i agar agar. Ställ kastrullen på plattan ( medium värme ) och rör hela tiden, ha gärna en termometer till hands och tempa så du vet att vätskan når 85°C. Låt sjuda under omrörning i ca 3 – 4 minuter. Häll upp i fyra glas eller skålar. Ställ i kallt i minst 2 timmar.

TOPPING ( Raw + V )

  • ca 1- 1,5 dl bovetecrunch med smak av pepparkaka
  • 20 - 30  gram mörk vegan choklad

Smält alltid choklad på låg värme i vattenbad! Bryt i bitar & låt den försiktigt smälta ner. Doppa sedan bitar av granolan i   chokladen & lägg att stelna på bakplåtspapper. Ställ kallt.

Vid servering lägg på lite chokladgranola & pudra toppen med lingonpulver.

OBS man kan doppa nötter i choklad & smula lite pepparkakor som topping på pannacottan, om man inte vill göra granolan. Lite lingonpulver ger fin färg.

Istället för traditionella pepparkakor kan man bjuda på dessa, en raw pepparkaka med lingon"chia"sylt!

Hoppas ni får en fin fredag & bra början på helgen // Tina

Vegetarisk Jul för en och hur fixar man det

Vegetarisk Jul för en och hur fixar man det

Cupcakes med fin frosting -  Raw food

Cupcakes med fin frosting - Raw food