Pavlova "aquafaba" tårta vegan

Sommar betyder för många pavlova, maräng tårta, gärna toppad med fluffig grädde och jordgubbar. Tänk er en sådan men helt växtbaserad. Det tänkte jag bjuda på idag, en sommartårta där botten är gjord på kikärtsvatten eller mer känt som aquafaba. En helt växtbaserad tårta, sommaren är räddad. 

Jag har tidigare gjort både maränger och macarons med gott resultat. Nu har jag testat några gånger att göra  en marängbotten till en tårta. Tyvärr har inte jag fått det att fungera som jag har önskat.

Pavlova aquafaba  trevligt till dessert

För det 1:a så tror jag bestämt att Garants eko kikärtsspad är att föredra mot Zetas eko. Vidare tycker jag att 125°C är den bästa temperaturen i en vanlig ugn, varken högre eller lägre.

Sockret har en avgörande betydelse, att minska på sötningen är svårt för att få ett bra slutresultat.

Jag har gjort både med björksocker/ Xylitol och rårörsocker för ett bättre val av sötning, men det har inte alls blivit bra.

Denna blev till med den sista skvätt kikärtsspad jag hade kvar hemma och som ni ser blev den inte alls så tokig.

VEGANSK PAVLOVA- Aquafaba- grontvarjedag

Sommar" Aquafaba"  Pavlova

GLUTENFRI - VEGAN


Sommar" Aquafaba"  Pavlova

RECEPT (V+GF)

  • 0,75 dl kikärtsspad kylskåpskall
  • 1, 25 dl florsocker
  • 1/2 msk arrowrot
  • 1 tsk pressad citron

Vispa spaden med citron till ett vitt tjockt skum, tillsätt arrowrot och vispa till den är styv och toppig.

Tillsätt socker lite i taget och låt marängen bli blank och fast! Du ska kunna vända upp och ner på skålen och smeten stannar kvar.

Rita en rundel ( ca 16 - 18 cm ) på ett bakplåtspapper som ligger på en plåt. Häll ut smeten inom rundeln och gör kanterna högre än mitten.

Grädda i 1,5 - 2 timmar på 125°C, stäng av ugnen, låt botten ligga kvar i ugnen och svalna helt i ett par timmar.

Jag vispade kokosgrädde* , rev i citron skal och sötade med 1 msk agave. Ställ kallt fram till servering. Hacka pistagenötter eller valfria nötter, skär jordgubbar i skivor och smält lite mörk choklad ( vegan ).

TIPS: Kokosgrädde gör du genom att ställa en burk hel fet kokosmjölk i kylen över natten. En timme innan du ska vispa grädden ställer du in en frystålig bunke i frysen. Skopa i den tjocka delen av grädden i bunken, kokos vattnet går utmärkt att spara till bakning eller en smoothie.
Vispa grädden fluffig med en elvisp. Ställ in i kylen till servering.  

 

För dig som inte gillar smaken av kokos ersätter den med sojagrädde.

Smält lite vegansk choklad i vattenbad för att ringla på toppen av tårtan.  

GÖR EGEN CHOKLAD: Smält 1 msk kakaosmör i vatten bad och tillsätt 0,5 msk kokosolja och lika mycket kakaopulver. Smaka av med valfri sötning, ca 0,5 msk. 

Montera tårtan;  Lägg botten på ett tårtfat, spritsa på grädde, strö på jordgubbar, nötter och ringla på choklad över tårtan.


Botten blir styv, fast och lite seg. Denna ska inte stå flera timmar innan servering utan ska för bäst resultat monteras strax innan servering.  Men för dig som vill imponera med en helt växtbaserad tårta - Då är denna svaret. Garanterat succé.

 Ha en fin Lördag// Tina