en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Oatly gammaldags hafvre dryck & fräscha pepparkasbollar

Oatly gammaldags hafvre dryck & fräscha pepparkasbollar

Oatly det kaxiga företaget som utmanar Arla, har precis lanserat en Limited edition, som för tankarna till Sverige från förr. De är kända för sin rättfram och kontroversiella reklam som tar för givet att vi konsumenter är helt på det klara med vilka Oatly är. Och vid det här laget vet vi det. Den senaste reklamen låter oss ta del av generation äldre som syr korstyng och dricker gammaldags havre dryck! De äldre utstrålar vitalitet och en glöd i blicken. Oatly har gjort det igen.

Oatly havre dryck, sol II eller i folkmun; solhavre

Här har man gått tillbaka till en havre, som odlades för 50 år sedan, sol II även kallad solhavre!

Gammaldags Hafvredryck är resultatet av 2016-års Sol II skörd – odlad, omhändertagen och skördad av bonden Adam. Han bor och är verksam på Jannelunds gård i Mullhyttan. Adams farfar, Arne, odlade faktiskt också Sol II på samma gård, men på 60-talet. Den gammaldags hafvredrycken är KRAV-märkt och har gödslats med rötrester som i sin tur kommer från en biogas­produktion­sanläggning i Örebro, nära gården.

Källa: Oatlys hemsida

Mitt omdöme om mjölken!

Den är tjock, krämig & förhållandevis vit i färgen! Smaken är god & rund med avslutande toner av havre! Stör havre smaken? Nej det är ju en dryck gjord på havre, denna vill jag gärna ha i kylen! Den här använder jag till både bakning, matlagning & smoothie!  Vad är nackdelen, att den just bara är på tillfälligt besök!

Vad sägs om ett glas kallt gammaldags hafvre med crunchiga pepparkaksbollar!

 Crunchiga pepparkaksbollar (Raw)

 • 1,5 dl mandlar
 • 1 dl gula sultan russin Ica eko
 • 1,5 dl bovetecrunch med smak av pepparkaka*
 • 1 msk kallpressade kokosolja
 • 1 tsk kanel
 • 1/2 tsk malen ingefära
 • 1/2 tsk kardemumma
 • 1 msk vatten
 • nypa flingsalt
 • Mullbär att rulla bollarna i, byt till valfritt

Mixa mandlar till ett mjöl, tillsätt russin & mixa till russin är finfördelat. Lägg i kryddor, kokosolja & 1 msk vatten fortsätt mixa till det börja bli en sammanhängande deg. Nu tillsätter man 1,5 dl granola & trycker på pulsknappen max 3 gånger med en liten paus mellan varje gång. Rulla bollar av degen. Mixa mullbär till smulor & rulla bollarna i smulat. Ställ kallt i några timmar!

* Har man ingen färdig granola så går det bra att byta ut till motsvarande nötter & frön, använd då extra pepparkakskrydda ca 2 tsk.

Vill man förenkla det ytterligare så byt också ut alla kryddor mot färdig pepparkakskrydda.

Goda bollar som passar till 2:a advent!

Idag ska jag träffa min syskonskara & äta julbord....

Som ni ser har jag fräschat upp bloggen. Det är fortfarande lite saker som ska fixas i Receptindex ( denna är bortagen just nu ) & kategorier, men det kommer komma i ordning allt eftersom. Hoppas ni gillar nya designen.

Dessutom har jag fortfarande ett ex kvar av Fyra årstider i vegoköket!

En av vinnarna har ej hört av sig, därför så är det roligt att berätta att @bananabloomblog är vår 2:a vinnare i tävlingen! Grattis!

Önskar er en fin Fredag// Tina

Min smak recension på Oatlys havredryck är min egen, jag har köpt min mjölk på ICA i Ringens centrum vid Skanstull!

Cupcakes med fin frosting - Raw food

Cupcakes med fin frosting - Raw food

Kål 2.0 dags att frossa i månadens gröna