en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Nötbars ett nyttigare mellanmål

Nötbars ett nyttigare mellanmål

Fixar lite nötbars som får startar upp denna vecka. Med bra mellanmål färdigt till hands så är det lättare att man faktiskt håller sig till sin matplan. Bars och bollar är suveränt att ha med dem på språng då behöver man aldrig passera den där tröskeln, när man tillslut tar till 1:a bästa ( oftast det dåliga valet ), bara för man snabbt behöver tillföra energi.

Nötbars som är både nyttiga och goda

Idag har jag gjort bars hasselnötter och aprikoser som bas med smak av choklad.

Det bästa med bars som man gör själv är att det är inte tidskrävande.  Dessutom behöver man bara en matberedare, ingredienser, eventuellt en form & händer.

HASSELNÖTSBARS ( V+GF+RAW)

 •  3 dl hasselnötter
 • 10  torkade aprikoser, hackade & blötlägg ett par timmar
 • 2 msk kakao nibs
 • 1 msk kakaopulver raw
 • 1 msk carobpulver
 • 1/2 dl mesquitepulver
 • 1 msk kokosolja
 • 3 msk lönnsirap
 • 1/2 dl kokosflingor
 • 1 msk blötläggningsvatten från aprikoserna
 • flingsalt, smaka av jag tog ca 2 nypor

Börja med att grovmixa hasselnötter i en matberedare & tillsätt sen de andra ingredienserna, mixa till en massa som håller ihop. Lägg bakplåtspapper i en form ca 15 x 15 cm, tryck ut massan. Jämna till så det blir en fin kaka. Ställ i kylen ett par timmar. Skär sen bars av kakan som man kan linda in i smörpapper och ha till hands i kylen. Det går också att förvaras i frysen.

IMG_7212
IMG_7212
IMG_7232
IMG_7232

Hasselnötter har en stor andel enkelomättatfett, höga halter av E- vitamin & är en bra antioxidant. Den sänker också det onda LDL - kolesterolet! Mesquitepulver håller blodsockret på en jämnnivå & har en naturlig sötma, smakar nästan som kola. Det är rikt på protein & fiber med ett lågt GI. En riktig välgörare m.a.o Torkade osvavlade aprikoser är inte behandlade med konserveringsmedel & det ser man på färgen som ser lätt brun ut! Köp bara osvavlade!

Dessa är glutenfria, vegan & innehåller inget vitt raffinerat socker! 

Om man vill ha den helt Raw food anpassad så får man byta ut sötningen till yaconsirap!

Ja annars så har jag idag tömt varje skåp & skafferi i mitt kök! Det är nu organiserat & städat för att jag lättare ska kunna anamma min nya matplanering här hemma! Jag har en tendens att vara snabb att köpa nyheter & spännande råvaror som inte sällan glöms bort längst inne i skafferiet/ skåpet!

Men nu när ordningen är på plats så ska jag se till att tömma mitt skafferi innan nytt inskaffas!

Bästa känslan // Tina

Recept på glutenfria kex som är så goda

Recept på glutenfria kex som är så goda

Pannacotta med matcha - Gott nytt år

Pannacotta med matcha - Gott nytt år