Mjuk pepparkaka med vit choklad frosting - Vegan

Hej, hoppas ni har det bra och att inte stressen helt har tagit över inför den kommande julen! I dag är det 3:e advent och jag har något riktigt gott och trevligt att dela med mig av. Om ni fortfarande funderar på vad ni ska bjuda på till kaffet, efter all julmat, så kommer här något alldeles fantastiskt gott. 

Denna gång har jag gått lite utanför mitt område och bakat med gluten. Varför då kan man ju undra?

Glutenfritt behöver absolut inte alltid vara det mest hälsosamma valet. Men trenden har varit det och producenterna har inte varit sena med att haka på. Det lanseras hela tiden nya produkter för att vi inte ska sluta att handla. Märk väl att jag fortfarande väljer glutenfritt i 1:a hand. Men för mig är och kommer det alltid vara det som är naturligt glutenfritt som jag föredrar. Med naturligt glutenfritt menar jag grönsaker, bovete, quinoa, råris, teff och durra bara för att nämna några. Det är fiberrika och bra råvaror för kroppen. Dessa är inte low carbs men för mig som äter grönt är det bra val för att göra min måltid komplett.

Men eftersom mitt val av att utesluta gluten inte har med celiaki att göra så klarar jag faktiskt av att äta mindre mängder av gluten. När jag äter stora mängder gluten så mår min mage dåligt och svullnar upp, Jag samlar på mig vätska och får ordentligt ont i min kropp. 

Men det händer ju då och då att jag äter surdegs bröd, pasta eller äter pizza med vanlig botten. Idag känner jag inte längre samma rädsla för att äta lite gluten när lusten faller på. Det kanske är min reaktion på att jag ibland tycker att hälsotrenden tar sig i sådana proportioner, att det blir mer stress än njutning att försöka vara den där hälsosamma personen.

Det är alltså 1 :a gången den här bloggen bjuder på icke glutenfritt. Jag blir  jätte nyfiken på hur ni reagerar på det! Jag ber er att trycka på det lilla <3 hjärtat längst nere i detta inlägg om ni känner att det är ok med lite gluten, då och då, här på bloggen. Eller om ni lämnar en kommentar " leave a comment" och lite kortfattat berättar vad ni tycker. Jag skulle verkligen uppskatta att höra vad ni tycker.

 En underbar avslutning på&nbsp;&nbsp;julmaten.

En underbar avslutning på  julmaten.

 

Nu kastar vi oss raskt över receptet.

Recept:

BOTTEN ( V )

Sätt ugnen på 180°c 

Ca 15 cm rund form

 

Sikta ner alla torra ingredienser i en bunken 

 

 • 3 dl vetemjöl
 • 1 tsk birkarbonat
 • 1/2 tsk bakpulver
 • 1 krm salt
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • 1,5 msk pepparkakskrydda, för att göra det enkelt så körde jag på färdigköpt

 

Blanda alla våta ingredienser i en bunke.

 

 • 60 ml rapsolja ( 1/2 dl )
 • 60 ml äppelmos osötad ( Urtekram )
 • 1,5 dl råsocker
 • 1 tsk äppelcidervinäger
 • 1,5 dl mandelmjölk

 

Blanda sedan ner de torra ingredienserna i de våta. Vänd om ordentlig några gånger men undvik att arbeta runt smeten för mycket. Smörj en form som mäter ca 15 cm med smak neutral kokosolja och täck botten med bakplåtspapper. Det går också bra med en form som mäter 20 - 22 cm men då delar man inte botten i två delar.  Grädda kakan på 180°C i mitten av ugnen i ca 45 minuter Känn med en sticka och om den är torr så är kakan klar. Ta ut den ur ugnen och låt den svalna något innan man tar ut den ur formen och låter svalna helt.  Den klara sig även utmärkt några dagar i kylen inplastad.

 Nu är det dags för frostingen och jag måste säga att jag blev verkligen nöjd med denna. 

Jag har lusläst nätet på en frostig som är vegan och inte innehåller margarin. Men eftersom det oftast är margarin ( för att det är veganskt) och även innehåller en  ganska stor mängd florsocker har inte jag varit så förtjust att göra sådan frosting. Men jag tänkte till och kände att vitchoklad och imat  på mackan kunde ju vara ett alternativ. MEN det är inte helt lätt att smälta och jobba vidare med den vita chokladen. Jag testade vid ett tidigare tillfälle att göra ett annat recept med vit choklad ( alltså vegan )  och det blev total fail på det. 

 Vit choklad frosting.

Vit choklad frosting.

 

Men nu kommer en total fullträff med vit choklad.

 

FROSTING ( V )

SMAKSÄTTNING

 • 1 krm vaniljpulver
 • 2 krm riven apelsinskal ( eko )

När man gör denna frosting så är det några moment som är extra viktiga.

LÄS ORDENTLIGT STEG FÖR STEG.

Smält chokladen i ett vattenbad och medan det smälter tillsätt 1,5 msk kokosolja. Här behöver man vända runt chokladen med en sked några varv. 

Lyft av chokladen så fort den har smält. Häll över chokladen i en ren bunke och rör om i cirklar hela tiden med en ballongvisp ( en sån där hand ballongvisp ) så den svalnar. 

När chokladen har svalnat ( går fort ) så vispa i en matsked av Oatly imat på mackan. Nu måste man vispa med ganska kraftig rörelse. Den kommer först se ut som kola men fortsätt bara att vispa och tillsätt sedan resten av burken med imat på mackan. Rör konstant tills den är slät och börjar bli fluffig. 

Nu ska den andra burken med imat blandas i, arbeta hela tiden med ballongvispen tills frostingen är helt slät och klumpfri.

Blanda i ca 2 krm rivet apelsinskal och 1 krm vaniljpulver. Dessa balanserar smaken. Det är valfritt men jag tycker att apelsinen gifter sig väl med pepparkakan och trollar bort minsta antydan till havre. 

När den är klar så skopa över den i en tyll, om du har en sådan och förslut öppningen med en klämma. Annars se till att förvara den i en tätslutande burk. Den kan förberedas dagen innan.

Den blir fantastisk och håller sig utmärkt på kakan. Frostingen håller sig styv i rumstemperatur och smaken är ljuvligt god.

Vill man bara ha frosting på toppen av kakan så halvera receptet och ta lite drygt 1 msk kokosolja istället. 

MONTERING AV KAKAN 

Om kakan mäter 15 cm dela den i två delar och skär av lite av toppen på kakkan för att frostingen ska lägga sig snyggt. Spritsa eller bred på ett lager m ( 1 cm tjock ) på 1:a botten och lägg på toppen. Bred eller spritsa på en ordentlig klick och arbeta ut den och ned på sidorna. Låt gärna lite av bottnarna synas. Toppa med valfria bär, lingon eller apelsin skuren i fileer.

En större kaka blir snygg med ett fluffigt lager på toppen av kakan och sedan på med valfri topping. 

Mycket nöje.

 Kakan håller bra i rumstemperatur.

Kakan håller bra i rumstemperatur.

 Toppa med valfri topping.

Toppa med valfri topping.

Mjuk pepparkaka med vit choklad frosting - Vegan-1572.jpg
 Nu har vi njutit av denna i dag och den kommer göras &nbsp;flera gånger kan jag säga.

Nu har vi njutit av denna i dag och den kommer göras  flera gånger kan jag säga.

3: e advent lider mot sitt slut och alldeles snart är julen här. Glöm inte att kolla i genom min kategori högtid och helger som rymmer flera av de goda rätter man vill ha på ett julbord. 

PS Glöm inte att klicka på hjärtat längst nere eller lämna en kommentar om du vill ha mer av  inlägg som dessa. 

 

Ha en trevlig start på den nya veckan // Tina