Lakritsremmar med frukt och aktiverad kol

Hej! Hur har ni det? Känns det inte som veckan bara far iväg. Måndag och sen är det helt plötsligt helg igen. Idag tänket jag dela med mig av ett godis recept. 

Lakrits att älska eller inte

Ja det är frågan. Jag måste nog erkänna att jag är väldigt förtjust i lakrits, gärna salt. Det har nog slunkit ner en och annan hård salt lakrits karamell under åren. Nu händer det inte så ofta eftersom det är många år sedan jag slutade att äta smågodis. Det är därför extra roligt att jag har gjort det här lakritsremmarna som smakar mjuk salt söt salmiak. Bara på naturliga råvaror dessutom.

Jag tycker vi hoppar direkt till receptet. Men först lite om ingredienser och hur jag tänker när det kommer till det jag gör. Jag vet att mina ingredienser inte alltid är vanliga och lätta att "bara" köpa i en ICA eller COOP.  Mitt senaste inlägg var det någon som tycket att jag använde krångliga superfoods som är dyra och svåra att få tag på. Men alla är vi olika och min blogg har aldrig haft syfte att vara den som bara gör super enkel och super snabb vardagsmat.

Det finns 1000 sådan bloggar som gör den maten och det är inte riktigt vad jag vill med denna blogg.  Jag hoppas istället att när någon känner att det är krångliga ingredienser blir inspirerad och vill göra sin egen variant på det jag gör. Jag ger gärna alternativ och tipsar hur man kan ersätta vissa ingredienser när det går.

Även idag så har dagens recept en udda ingrediens och ligger i min torkugn i ca 24 timmar. Men jag ska även ge ett alternativ så alla kan göra den. 

 Jag älskar den svarta färgen.

Raw Lakritsremmar Med aktiverat kol

Ger 5 - 6 remmar på en torkbricka

ingredienser

  • 200 gram mjuka dadlar
  • 1 mindre eko banan
  • 1 skalat och urkärnat litet mjukt rött äpple eller 4 msk äpplemos osötad eko Urtekram
  • 2 tsk lakritspulver, finns på alla stora matkedjor
  • 1 tsk finriven ingefära
  • 1 tsk aktiverat kol* eller svart hushållsfärg
  • 2 krm  flingsalt

instruktioner

Mät upp och skölj 200 gram mjuka dadlar, Fontana färska eko eller motsvarande. Kärna ur och lägg i en mixer tillsammans med äpple och banan. Mixa detta till en slät kräm. Tillsätt kryddor, salt och ingefära och mixa klart.

Äpple: mos blir ju inte 100% raw men fungerar utmärkt i dessa.

Torkugn: 62°C första timmen och 42°C resterande tid.

Teknik: Bre ut så tjockt att du inte kan se igenom smeten. Den måste vara så tjock att den sedan ska gå att rulla upp när den är klar.

Har man en torkugn så brer man ut smeten på ungsbricka som är täckt med Teflex papper. Det ska inte täcka hela plåten ca 20 x 20 cm. Låt stå i ca 24 timmar. Efter 15 timmar vänder man den torra sidan på en bricka utan teflexpapper och drar sedan försiktigt av teflexpappret. Nu ska det stå färdigt tills lädret / lakritsremmen är mjuk men helt torr. Denna blir verkligen läderlik med mjuk glansig yta. Står den inne för kort tid så blir den dålig par av fukt. Men står den inne förlänga är det risk för att den torkar helt och blir hård. 

Eftersom den innehåller både banan och dadlar så bör det vara svårt att den blir allt för torr.

Vanlig ugn: Sätt ugnen på ca 100°C och bred ut smeten på en  silikonmatta annars ett bakplåtspapper. Låt dem stå inne i flera timmar beroende på vilken ugn du har är det svårt att säga . Ha hela tiden koll och känn efter hur de är i texturen och fukten.

 

Aktivt kol* går att köpa här Min köpte jag innan den fanns på Raw nice och är från  Sort of Coal där den är lite dyrare. Här får man ersätta med svart hushållsfärg om man inte har tillgång till aktiverat kol. Tillsätt den mängd som behövs för att göra remmarna svarta.

 Dessa blev grymt lyckade. 

Vad sägs om att det kommer upp en liten intervju med en grym grön mat person imorgon?

Ha en fin fortsatt helg // Tina