en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Kombucha - Ny bok om  jäst och bakterier

Kombucha - Ny bok om jäst och bakterier

Kambucha har kommit att bli min favorit dryck som jag dricker flera gånger i veckan. Smaken tilltalar mig och dess nyttoefekter lockar. Det kan verka krångligt och svårt att göra sin egen kombucha. Men faktiskt så är det ganska enkelt och spännande att brygga sin egen.  

Kombucha är min last

Vad är det då för dryck?

Kombucha är grönt eller svart te som man tillsätter socker och en bakteriekultur. Den ska sedan stå att fermentera i lugn och ro. Slutresultatet blir en syrlig och lite sträv dryck med vuxen smak. Ett ypperligt gott alternativ för den som vill ha en alkoholfri drink. Den har inte oväntat seglat upp och blivit en av de hetaste dryckerna just nu.

Vad är det för bakteriekultur man tillsätter?

För att få till  fermenteringen - Huvudrollen för processen är en Scoby - symbiotic culture of bacteria and yeast. Eller ett andra namn - Kombucha mamman.  Scoby förökar sig snabbt och ger ifrån sig bäbisar.

Mellan brygderna förvarar man sin scoby med några dl dryck i en burk med lock i kylen.

Denna 1:a Batch smaksatte jag med blåbär

Blåbär gav drycken karaktär och känns som ett fullgott alternativ som måltidsdryck när man av olika anledningar vill ha en alkoholfri dryck.

Recept kommer från årets ” måste” bok Fermentera, mat med jäst, mögel och bakterier av Jenny Neikell. Jag är så glad att hon gett oss möjlighet att ta del av hennes fantastiska kunskap. Den är som en skattkista full av skatter, för alla som vill lära sig allt om fermentera  mat med jäst, mögel och bakterier.

 

KOMBUCHA ( V+ Raw )

 

Svårighetsgrad: medel

ca 1 liter

  • 3+6 dl vatten
  • 2 påsar ekologiskt grönt eller svart naturellt te
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 dl färdig kombucha dryck ( följer med när man köper eller får sin scoby)
  • 1 scoby
  • glasburk so rymmer minst 1,5 liter vätska

Börja med att koka upp 3 dl vatten. Häll vattnet i burken och tillsätt tepåsarna. Låt teet dra i minst 10 minuter.

Ta ur tepåsarna och häll i sockret, rör om så att sockret löser sig helt.

Fyll på med 6 dl kallt rent vatten. Kontrollera att teet håller max 25°C och lägg i Scobyn.

Täck burken med ett tygstycke och fäst med ett gummiband så inga flugor eller skräp kan ta sig in. Ställ burken i rumstemperatur den ska inte stå i direkt solljus.

Kombuchan ska nu fermenteras i 1 – 2 veckor. Smaka av drycken då och då med ett sugrör. Avbryt fermenteringen när smaken är angenäm. Ju längre den får stå  desto mer vinäger-syrlig blir den.

Ta bort scobyn och den baby som eventuellt har bildats på ytan och spara båda i en ren burk med lite av kombuchadrycken så att scobyn är täckt med dryck.

Sila kombuchan, vill man behålla en naturell smak så ställer man den på kylning. 

VILL MAN SMAKSÄTTA:

Är nästa steg en andra fermentering som gör att drycken blir kolsyrad.

När drycken är silad och upphälld i en ren burk tillsätter man 100 g krossade bär eller frukt per 1 liter dryck. Täck över burken igen med tyg och gummiband.

Låt den nu fermentera i rumstemperatur 1 – 2 dygn. Sila av smaksättningen och häll upp i en ren flaska. Kyl drycken innan servering.

Tips på vägen

  • Alltid rena fingrar innan man hanterar Scobyn
  • Låt gärna kombuchan i en inledande fas ( 1:a dygnet av fermenteringen) stå i skåpet ovan på kylskåpet.
  • Sockret äts upp av fermenteringen och är inget man behöver oroa sig för.
  • Spar alltid lite av drycken till Scobyn för att förvara i kylen till nästa tillfälle.
  • Smaksätt med bär,  frukt och kryddor.
  • Scobyn går att köpa på nätet eller så har man en snäll vän som bjuder på en baby.

Scobyn är ingen svamp

Som den oftast omnämns, det är en fast massa av cellulosa som ättiksyrabakterier producerar under fermenteringen.

 Fakta om kombucha är hämtad från boken

Våga testa att göra egen kumbucha.

Nu njuter vi av dagen// Tina

Grillad zucchini - Snabbrimmad & sotad

Grillad zucchini - Snabbrimmad & sotad

Popsicle läskande gott

Popsicle läskande gott