Koftas med myntasås från Mellanöstern

Idag blir det super smarriga koftas med myntasås - sååå gott! 

Mat från Mellanöstern vad gillar ni det?

Det äter jag både ofta och gärna. Dagens recept är sååå gott, ni måste verkligen göra dessa. Inte allt för mycket jobb eller ingredienser. Jag har verkligen tänkt genvägar för att det inte ska vara allt för krångligt. Men alltså smakmässigt blir de så Yummy och det blir dessutom bara godare av att stå till sig någon natt i kylen. Därför fungerar perfekt att förbereda innan.

Sju ( 7 ) kryddor

Visst några speciella kryddor ingår. Men idag så hittar man flera olika kryddor och kryddblandningar från bl.a  Mellanöstern i vanliga livsmedelsbutiker. ( 7 )Sju kryddor är en traditionell libanesisk krydda som är stapelvara i varje Libanesiskt hem. Den används dagligen och fungerar mer eller mindre till allt. Men här har jag använt ICA's egna 7 kryddor. Vi behöver med andra ord inte mala vår egen blandning. Sumac är ett sötsyrlig bär som mals ner till pulver. Den används flitigt i mellanöster köket.  Har man inte Sumac så kan man byta ut det mot lite citron- eller limeskal + lite juice och en gnutta salt.

Koftas med myntasås från Mellanöstern-4.jpg

Koftas med myntasås ( v+gf)

För 4 personer

instruktioner

koftas

Sätt ugnen på 175°C 

  • 250 gram ångad sötpotatis ( 1  - 2 st)
  • 250 gram kokta kikärtor / eller en 1 tetra konserverade kikärtor
  • 2 dl kokt svart quinoa
  • 1 vitlöksolo
  • 1 riven gul lök
  • 2 tsk hela spiskummin, mal eller mortla fint
  • 2 tsk 7 kryddor ( Libanesisk krydda )
  • 1 tsk harissa
  • 0,5 tsk Sumac
  • 1 mak lantbuljong
  • ca 1 dl hackad bladpersilja
  • 2 msk mynta
  • 1 tsk fiberHusk
  • 0,5 dl rårismjöl
  • ca 1 tsk Salt
  • Svartpeppar

 

Mynta yoghurt:

  • 1,5 - 2 dl valfri tjock yoghurt som liknar Grekisk.  
  • 2 msk hackad mynta
  • 1 msk citron juice + riv lite av skalet
  • 1 - 2 msk god kallpressad olivolja
  • eventuellt lite sumac
  • salt och peppar

 

instruktioner

Koftas: Skala och skär sötpotais i kuber. Ångkoka potatisen till den är precis mjuk rakt igenom men inte ett mos.  

TIPS: På bl.a ICA, Clas ohlsson, Åhlens  och Asiatiska livsmedelsbutiker finns ångkorgar i bambu. Jag har några olika storlekar och använder dem nästan varje dag. 

Koka quinoa enligt anvisningarna på förpackningen. Jag brukar koka ca 3 - 4 dl quinoa i torrvikt och sedan spara resten för att ha i en sallad eller i biffar under veckan. 

Skala löken och riv den med ett rivjärn på den grova sidan. Skala och finhacka/ riv vitlök. 

Lägg  kokta kikärtor i en bunke och fortsätt med riven lök, vitlök, harissa pasta, sumac, lantbuljong, spiskummin och sju kryddor. Rör om allt och ta en potatisstöt och mosa grovt. Det ska fortfarande vara hela kikärtor kvar, ca 50/50 mosade och hela. Fortsätt med att tillsätta mynta, persilja och quinoa. Nu är det dags att arbeta in sötpotatisen. Detta görs för hand, arbeta med två händer och se till att det blandas om ordentligt med det resterande ingredienserna. Slutligen pudra på mjöl och fiberhusk. De måste blandas om noga  så den sprids jämt i färsen. Smaka av med salt och svartpeppar. Är du osäker på saltet gör ett stekprov. Låt nu färsen vila i 15 - 20 minuter.

Olja in ett bakplåtspapper som ligger på en ugnsplåt med olivolja. Forma järpar med händerna och rulla dem på plåten så de täcks med olja. 

Ställ in plåten och grädda i ca 25 minuter. Vänd efter halva tiden.

Servera koftas med mynta yoghurt, liba bröd och sallad. 

Mynta yoghurt: Rör i alla ingredienser och ställ kallt till servering.

Koftas med myntasås från Mellanöstern-3.jpg
Koftas med myntasås från Mellanöstern-5.jpg

Ok, det var allt just nu. Men jag kommer tillbaka under helgen. 

Jag är så nyfiken på dig som besöker min blogg. Varför inte lämna en liten kommentar och säga hej. Kanske har du ett önskemål om ett inlägg, recept eller ämne. Du är så välkommen och jag skulle bli så glad över att höra något från dig.

Ha det gott så länge / Tina