Kladdkakans dag - Måste ju firas

Ja då var det dags för Kladdkakans dag! Måste man fira alla olika mat och dessert dagar? Nej inte nödvändigtvis, men hallå - kladdkakan har verkligen en speciell plats hos oss här i Sverige. Har jag rätt eller fel?

Det fina med en kladdkaka är att den går fort att göra,  kräver få ingredienser och även den mest ovana kan klara av att baka en kladdkaka.

Kladdkakans resa började på 70 talet!

Mia Öhrn som får anses vara vår nutida proffs på kladdkaka har sagt i en tidigare interjuv i ICA Buffé

Vem kom på receptet till kladdkakan? 

− Den mest troliga förklaringen är att matskribenten Margareta Wickman som jobbade på Veckojournalen åt en väldigt god och kladdig chokladkaka på en restaurang i anslutning till en loppis i Paris. Hon lyckades få receptet och genomslaget blev enormt när det publicerades i tidningen i slutet av 1970-talet. Det hade knappt funnits en sådan kladdig och god kaka tidigare!

Kladdkakan är en klassiker i de flesta hem. Nog har den gjorts om ett dussin gånger men lika fullt en klassiker.

Kladdkaka måste alltid vara kladdig och någon minut förlänge är förödande för en lyckad kladdkaka.

Går det att göra en kladdkaka utan vetemjöl, socker och ägg?

YES det går och här kommer mitt recept.

 

kladdkaka ( vegan+glutenfri )

15 cm rund springform/ 175°C ugn

ingredienser

  • 1,5 dl kokossocker
  • 1 dl smält kokosolja ( biofood utan smak)
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1/2 dl kakao
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 2 chia ägg ( 2 msk chiamjöl och 6 msk vatten)*
  • 4 msk Oatlys imat fraiche
  • nypa flingsalt
  • 3 msk vatten
  • 25 gram hackad 70 % choklad ( vegan)

Börja med att vispa ihop 2 msk chiamjöl och 6 msk vatten, ställ åt sidan för att svälla i ca 10 minuter.  Tillsätt socker, smält kokosolja, äppelcidervinäger och  imat fraîche, vispa ihop allt med en ballongvisp. Blanda alla torra ingredienser.

Rör samman det torra ingredienserna med de blöta. Rör sist i vatten och rör till en tjock och jämn smet. Hacka chokladen och vänd ner i smeten.  Olja en form som mäter ca 15 cm och lägg ett bakplåtspapper i botten. Häll i smeten och grädda i ca 20 – 25 minuter på 175°C längst ner i ugnen.

När kakan är klar låt den svalna för att sätta sig och servera med valfri växtgrädde.

Chiamjöl är perfekt när man gör Chiaägg. Vanligtvis så brukar man blanda frön med vatten. Jag hade en burk Chiamjöl som jag fått i en NU3 box och som jag helt glömt av. Men jag ville testa hur det fungerar och det blev verkligen bra resultat.

Det går givetvis att mala/ mixa fröna till mjöl (det är lite svåra att mala) eller bara blanda frön med vatten för att göra kakan.

Det var allt för idag!

Godkväll // Tina