en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Kanelbullar älskad av stora och små

Kanelbullar älskad av stora och små

namnlost-9781
namnlost-9781

Kanelbullen vår älskade bulle, nu närmar sig den 4 Oktober och då är det kanelbullens dag. Det kommer köpas och bakas kanelbullar som aldrig förr. Kanelbullen går aldrig ur modet. Eller har jag fel?

Kanelbullen slog igenom runt 1920

Runt 1920 formades kanelbullen, första världskriget var slut & ransoneringar av livsmedel hade upphört. Butikerna började åter tillhanda hålla dåtidens lyxråvaror så som socker, smör, vetemjöl & kanel. Dyra råvaror som inte alla hade råd med. Fika & kanelbulle var för de privilegierade som man avnjöt på konditorier eller så köpte man med sig bakverk hem får bageriet.

Först runt 1950 när ekonomin började öka & folk fick det bättre ställt, började det bakas i hemmen. Kanelbullen blev tillgänglig för alla och fortfarande är den lika älskad.

Idag finns det hur många varianter som helst av kanelbullen; Den kommer som glutenfri, traditionell, vegan eller till och med som Raw.

Raw kanelbulle blir mitt val den 4/10

Vad blir ditt? Om inte annat så rekommenderar jag er att testa min ur goda variant. Den är med i senaste numret av Gf glutenfri matglädje . Dessa har jag gjort tidigare, men de är så sanslöst lik originalet i smak att jag ville dela med mig av mitt receptet igen.

namnlost-9773
namnlost-9773
namnlost-9775
namnlost-9775

KANELBULLE (Raw+V+GF)

12 - 14 bullar
  • 1,5 dl mandelmjöl ( ca 1 dl mandlar mixas till ett fint mjöl)
  • 1,5 dl havregryn ( urtekram glutenfria )
  • 1 dl cashew
  • 1 msk rissirap
  • 1,5 dl russin
  • 1 msk kokosolja
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • nypa salt
  • 1 - 1 1/2 msk mandelmjölk

Mal havregryn & nötter var för sig till fint mjöl. Lägg mjöl & resterande ingredienser i en matberedare och arbeta till en deg som är blank & slät. Plasta in och ställ kallt i ca 30 minuter.

FYLLNING

  • 3 tsk kanel
  • 1,5 msk kokosolja
  • 1/2 msk rissirap
  • 2 msk kokossocker
  • 1/2 msk mandelmjölk

Ta sen degen och kavla ut mellan två bakplåtspapper till en rektangel. Bred på fyllningen och skär remsor ca 1 cm breda med en pizza skärare. Rulla upp varje remsa som en bulle och ställ i en mindre bullform.

Mixa 2 msk mandel med 1 tsk kokossocker att ha som topping.

Lägg bullarna på en plåt & ställ i ugnen på 50 °C med luckan på glänt. Har man en torkugn så ställer man in dem på en torkbricka på 42°C.

De ska stå inne ca 3 timmar.

NOTISER

Mal ditt eget mandelmjöl. Det är billigare och man har alltid färskt hela tiden. Mal två gånger & sikta genom en trådsil.

RECEPT av Tina Mejri

namnlost-9768
namnlost-9768

Ja det blir mitt bidrag till den 4:e oktober  & kanelbullens dag. Hoppas ni testar detta recept, isåfall måste ni berätta vad ni tycker:))

Häromdagen var jag på MATPRAT som anordnas varje år, Kommer avlägga en rapport om det i ett kommande inlägg. Jag kan avslöja som sådant, vego ökar enormt!

Ha en fin start på dagen // Tina

Matprat - Vego och en hållbar framtid

Durra och rödbetsbiffar - Vegan

Durra och rödbetsbiffar - Vegan