Färskpotatis BBQ - Månadens gröna

Färskpotatis, denna söta lilla knöl som vi så förväntansfullt inväntar varje år. Vi förknippar framförallt färskpotatis med midsommar. Klassiska svenska sommar örter som dill, gräslök & persilja. Men det går ju göra så mycket mer med färskpotatis.  

Färskpotatis och BBQ

Månadens Gröna som Annie/ Vego käk är värd för denna månad har valt färskpotatis som tema. Jag funderade hur jag ville presentera mitt bidrag.

Färskpotatis är en utsökt delikatess i dess enklaste form. Men denna gång ville jag krydda på den lite och ge den lite hetta.

BBQ färskpotatis på spett

ingredienser

  • 1 kg färskpotatis
  • 1 tsk chipotlepulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1, 5 msk tamari
  • 1 msk olivolja
  • salt & peppar

instruktioner

Skrubba och förkoka potatisen i ca 6 minuter. Den ska fortfarande vara fast när den har kokat klart. Blanda marinaden och häll av kokvattnet. Ställ kastrullen på plattan och ånga av potatisen. Vänd runt marinaden så den täcker alla potatisar. Grilla potatisen på grillen eller stek i en torr stekpanna.

Rostad tomat och jalapeno sås ( v+gf )

ingredienser

  • 200 gram körsbärstomater
  • 1 färsk jalapenos
  • 1/2 rödlök
  • 1 röd spetspaprika
  • 1 vitlök solo eller 4 klyftor
  • olivolja
  • salt & pepper
  • 1/2 msk rödvinsvinäger

instruktioner

Dela tomaterna på mitten, skär lök och paprika i bitar. Hacka jalapeno och sprid ut allt på en plåt. Lägg en vitlök solo på plåten med skalet kvar. Salta, peppar och ringla på lite olivolja.

Rosta i ugnen på 175°C i  25 minuter.

Låt svalna något när det har rostat klart. Dra av skal från paprikan och lägg allt i en hög mixkanna. Mixa såsen och tillsätt 1 msk olivolja och vinäger. Mixa några varv till. Smaka av med salt och peppar.

Servera potatisen och såsen som tillbehör till BBQ.

 

Hej så länge / Tina