en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Biff med balsamicosås & karamelliserad lök - Vegan

Biff med balsamicosås & karamelliserad lök - Vegan

BIFF-MED-BALSAMICOSKY-KARAMELLISERAD-LÖK-5-e1494445831768.jpg

Biff med balsamicosås låter ju gott bara det, men lägg till lite karamelliserad lök & picklade gurka så blir det JÄTTEGOTT! Det här är dessutom biffar som görs enkelt med hjälp av en mix.

Biff på överbliven linsotto från risenta

Risenta jobbar stenhårt med att förenkla tillvaron för oss med nya tidens "halvfabrikat". Risenta har funnits sedan 1940 på marknaden. Men är nog mest kända för de gula påsarna som lanserades på 70- talet.  Med all sannolikhet har de flesta någon förpackning eller gul påse hemma i sitt skafferi idag.

De är också väldigt snabba att fånga upp nya trender & får snabbt ut "nyheter" så det blir tillgängliga för alla på marknaden.

Biff med balsamicosky & karamelliserad lök – Vegan
Biff med balsamicosky & karamelliserad lök – Vegan

Halvfabrikat behöver inte vara dåligt

Halvfabrikat har ju ett dåligt rycket & i många fall så är det ju en hel del tillsatser, socker & fett som är huvudingrediensen i de halv/ helfabrikat vi har till vårt förfogande.

Men i takt med att vi konsumenter har blivit mer pålästa & kräsna så kommer det bättre produkter i handeln.

Risenta lanserade först veganbiffar i mix, bara tillsätta vatten, forma & tillaga. Numera finns bl.a  fröknäcke, musli & bröd som färdigblandad mixer i sortimentet.

Biff med balsamicosky & karamelliserad lök – Vegan
Biff med balsamicosky & karamelliserad lök – Vegan

Nu till dagens recept

Biffarna gjorde jag m.a.o med hjälp av mixen med linsotto. Den är tänkt att vara som tillbehör till protein i en måltid. Men jag tänkte till & insåg att den även kunde vara toppen som bas i en biff eller varför inte burgare. Den är redan kryddad & ska kokas i 10 minuter i 5 dl vatten. Men med lite stekt svamp, tamari/ soja, lök & vitlök så mackar man lätt i hop dagens biff.

BIFF ( V)

  • ca 6-7 dl av färdigkokt linsotto mix
  • 150 gram skogschampinjoner hackade i småbitar
  • 1 gullök
  • 1 vitlöksolo
  • 1/2 msk tamari eller soja
  • mortla torkad timjan
  • salt & peppar
  • 1/2 dl rårismjöl eller havremjöl
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 chiaägg

Stek svamp, lök & vitlök på medium varm platta i olja. Tillsätt tamari & torkad timjan. Rör och låt allt svettas lite i pannan. Smaka av med salt & peppar. Låt svalan något när det stekt klart.

Lägg stekt svamp/ löken i en matberedare, tillsätt 6 dl av linsotto mixen, fiberhusk & mjöl. Mixa några varv & skarpa ner från kanterna & mixa något varv till.

CHIA ÄGG: vispa ihop 1 msk chiamjöl med 3 msk vatten. Låt vila & svälla i ca 15 minuter

Arbeta slutligen in det i färsen & låt det stå till sig i ca 15 - 30 minuter.

Forma biffar & stek i olja på båda sidor så de får stekyta. Grädda sedan ytterligare i ca 20 minuter på 175°C i ugnen.

Låt biffarna svalna något innan servering.

För glutenfri biff så hittar du det här.

Tillbehör måste man ju ha

Här kommer några tillbehör jag gjorde till.

Balsamicosås ( V+ Gf )

  • 1,5 dl balsamvinäger
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk sötning
  • 1/2 msk maizena stärkelse
  • mortla timjan
  • 1 msk lantbuljong
  • salt & peppar

Mät upp & vispa ihop vatten, balsamvinäger & sötning i en kastrull.  koka upp på medium värme & vispa i lantbuljong & timjan. Detta ska nu koka ner till ca hälften. Red av med maizena,  smaka av såsen med salt & peppar.

Blomkåls & smörbönsmos ( V + Gf )

  • ett mindre blomkålshuvud
  • 1 fp stora vita bönor ( smörböna )
  • 1 vitlöksklyfta
  • kallpressade rapsolja
  • salt & peppar

Koka upp småbuketter av blomkål, hackad vitlöksklyfta & vita bönor. Salta ( 1/2 tsk ) & koka till blomkålsbuketterna är mjuk.

Häll av vattnet & mixa moset i en matberedare. Smaka av med salt, peppar & vispa i oljan.

Mos är gott & här hittar du ett annat recept.

Snabbpicklad gurka

  • 1/2 del gurka skiva tunt med mandolin eller hyvel
  • 1 dl vatten
  • 2 msk ättika 12%
  • 2 msk sötning
  • dill
  • en nypa salt

Vispa ihop lagen & blanda med skivad gurka. vid servering vänd i färsk dill.

Karamilliserad Lök 

  • 2 st lökar
  • 1 msk tamari
  • 1 msk sötning
  • salt & peppar
  • timjan
  • ca 1 dl vatten
  • rapsolja,  kallpressade för nötig smak

Skiva löken tunt & hetta upp oljan i en stekpanna. Låt löken svettas i pannan & rör hela tidens några minuter. Dra ner värmen, tillsätt tamari, timjan & sötning. Slå på vatten & låt det puttra på spisen och sakta karamelliseras i ca 20 till 30 minuter. Smaka av med salt & peppar.

Detta blev verkligen toppen & att använda mixen som bas i biffarna kan jag verkligen rekommendera. Man kan krydda efter tycke & smak. Bara testa med olika färska örter, vitlök & chili för att nämna några.

Nu har jag närmast en liten vända till Göteborg att se framemot.

Kommer  titta in två unga tjejer här de närmast dagarna & berätta vad de pysslar med. Sedan blir det mer mat & dessert,  så håll utkik.

Hej så länge // Tina

Pinnglass hemmagjord och köpegod

Pinnglass hemmagjord och köpegod

Sparris nu är säsongen här - Månadens Gröna

Sparris nu är säsongen här - Månadens Gröna