Biff med balsamicosås och karamelliserad lök - Vegan

Biff med balsamicosås låter ju gott bara det, men lägg till lite karamelliserad lök och picklade gurka så blir det JÄTTEGOTT. Det här är dessutom biffar som görs enkelt med hjälp av en mix.

Biff på överbliven linsotto från risenta

Risenta jobbar stenhårt med att förenkla tillvaron för oss med nya tidens "halvfabrikat". Risenta har funnits sedan 1940 på marknaden. De är nog mest kända för de gula påsarna som lanserades på 70- talet.  Med all sannolikhet har de flesta någon förpackning eller gul påse hemma i sitt skafferi idag.

De är också väldigt snabba att fånga upp nya trender och får snabbt ut "nyheter" så det blir tillgängliga för alla på marknaden.

Biff med balsamicosky & karamelliserad lök – Vegan
Biff med balsamicosky & karamelliserad lök – Vegan

Halvfabrikat behöver inte vara dåligt

Halvfabrikat har ju ett dåligt rycket och i många fall så är det ju en hel del tillsatser, socker och fett som är huvudingrediensen i de halv/ helfabrikat vi har till vårt förfogande.

Men i takt med att vi konsumenter har blivit mer pålästa och kräsna så kommer det bättre produkter i handeln.

Risenta lanserade först veganbiffar i mix, bara tillsätta vatten, forma och tillaga. Numera finns bl.a  fröknäcke, musli och bröd som färdigblandad mixer i sortimentet.

Biff med balsamicosky & karamelliserad lök – Vegan
Biff med balsamicosky & karamelliserad lök – Vegan

Nu till dagens recept

Biffarna gjorde jag m.a.o med hjälp av mixen med linsotto. Den är tänkt att vara som tillbehör till protein i en måltid. Men jag tänkte till och insåg att den även kunde vara toppen som bas i en biff eller varför inte burgare. Den är redan kryddad och ska kokas i 10 minuter i 5 dl vatten. Men med lite stekt svamp, tamari/ soja, lök och vitlök så mäckar man lätt i hop dagens biff.

BIFF ( V)

  • ca 6-7 dl av färdigkokt linsotto mix
  • 150 gram skogschampinjoner hackade i småbitar
  • 1 gullök
  • 1 vitlöksolo
  • 1/2 msk tamari eller soja
  • mortla torkad timjan
  • salt & peppar
  • 1/2 dl rårismjöl eller havremjöl
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 chiaägg

Stek svamp, lök och vitlök i olja på medium värme på plattan. Tillsätt tamari och torkad timjan. Rör om och låt allt svettas i pannan. Smaka av med salt och peppar. Låt det svalan något när det stekt färdigt.

Lägg stekt svamp/ löken i en matberedare, tillsätt 6 dl av linsotto mixen, fiberhusk och mjöl. Mixa några varv, skarpa ner från kanterna och mixa något varv till.

CHIA ÄGG: vispa ihop 1 msk chiamjöl med 3 msk vatten. Låt vila och svälla i ca 15 minuter

Arbeta slutligen in det i färsen och låt det stå till sig i ca 15 - 30 minuter.

Forma biffar och stek i olja på båda sidor så de får stekyta. Grädda klart i ugnen i ca 20 minuter på 175°C .

Låt biffarna svalna något innan servering.

 

Tillbehör måste man ju ha

Här kommer några tillbehör jag gjorde till.

Balsamicosås ( V+ Gf )

  • 1,5 dl balsamvinäger
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk sötning
  • 1/2 msk maizena stärkelse
  • mortla timjan
  • 1 msk lantbuljong
  • salt & peppar

Mät upp & vispa ihop vatten, balsamvinäger och sötning i en kastrull.  Koka upp på medium värme och vispa i lantbuljong och timjan. Detta ska nu koka ner till ca hälften. Red av med maizena,  smaka av såsen med salt och peppar.

Blomkåls och smörbönsmos ( V + Gf )

  • ett mindre blomkålshuvud
  • 1 fp stora vita bönor ( smörböna )
  • 1 vitlöksklyfta
  • kallpressade rapsolja
  • 0,5 tsk salt och peppar

Koka upp småbuketter av blomkål, hackad vitlöksklyfta och vita bönor. Salta och koka till blomkålen är mjuk.

Häll av vattnet och mixa moset i en matberedare. Smaka av med salt, peppar och vispa i oljan.

Mos är gott och här hittar du ett annat recept.

Snabbpicklad gurka

  • 1/2 del gurka skiva tunt med mandolin eller hyvel
  • 1 dl vatten
  • 2 msk ättika 12%
  • 2 msk sötning
  • dill
  • en nypa salt

Vispa ihop lagen och blanda med skivad gurka. vid servering vänd i färsk dill.

Karamilliserad Lök 

  • 2 st lökar
  • 1 msk tamari
  • 1 msk sötning
  • salt & peppar
  • timjan
  • ca 1 dl vatten
  • rapsolja,  kallpressade för nötig smak

Skiva löken tunt och hetta upp oljan i en stekpanna. Låt löken svettas i pannan och rör hela tidens några minuter. Dra ner värmen, tillsätt tamari, timjan och sötning. Slå på vatten och låt det puttra på spisen och sakta karamelliseras i ca 20 till 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Detta blev verkligen toppen och att använda mixen som bas i biffarna kan jag verkligen rekommendera. Man kan krydda efter tycke och smak. Bara testa med olika färska örter, vitlök och chili för att nämna några.

Nu har jag närmast en liten vända till Göteborg att se framemot.

 

Hej så länge // Tina