Sparris nu är säsongen här - Månadens Gröna

Sparris är ljuvligt gott. Säsongen är kort, börjar i slutet av april och i början av maj  sedan håller den på fram till juli. Den sparris vi mest känner till är den vita och gröna. Det ska nämnas att det även finns violett, vild och minisparris utöver den vita och gröna. Inte lika vanliga men det finns och är mer vanligt på restauranger i dagsläget än i våra matkedjor.

Sparris är antingen grön eller vit

Men från början är det samma råvara. Den vita täcks med jord som gör att den håller tillbaka växtkraften som då gör att den tar längre tid på sig att växa. Därför blir den vita tjockare och skalet blir grövre. Den vita måste man alltid skala innan man äter den. Den gröna å andra sidan får ljus och kan då utveckla klorofyll. Den blir spädare, grönare och går att äta utan att först skalas.

Sparris nu är säsongen här-Månadens Gröna
Sparris nu är säsongen här-Månadens Gröna

Sparris är råvaran till månadens gröna

Det kändes helt självklart att välja den. För mig så välkomnar den sommaren och är startskottet till något nytt.

Sparris och rökt morot är ju en fantastisk förrätt

Den här rätten känns rolig och lite annorlunda att bjuda på. Min dotter tyckte moroten smakade väldigt likt lax.

Recept:

SPARRIS

 • en knippe
 • salt
 • peppar
 • olja

Skölj sparrisen i kallt vatten och skär/ bryt av änden.  Hetta upp olja och stek sparris på medium på plattan. Salta och peppar. Den ska ha kvar sin spänst.

Aioli på kikärtsvatten

CITRON & KAPRISAIOLI ( V )

 • 0,5 dl kikärtsspad ( det som finns i burken tillsammans med kikärtor)
 • 1,5  dl rapsolja
 • 0,5 dl citronolja ( Paolo Roberto's är grymt god ) Ersätt med rapsolja om du inte har citronolja
 • 0,5 msk dijon
 • 1 msk citron + skal från 1 citron
 • 1,5 msk hackad kapris + spad
 • salt och peppar

Lägg kikärtsvatten i en hög kanna och tillsätt pressad citron, dijon och mixa samman. Börja hälla i rapsolja i en tunnstråle, vicka fram och tillbaka tillsätt all olja och den har tjocknat. Fortsätt på samma sätt med citronoljan.  Rör runt i majonäsen,  hacka kapris grovt och rör i med lite av spadet. Rör slutligen i citron zest, smaka av med peppar och om det eventuellt behövs lite salt. Ställ kallt.

Sparris nu är säsongen här-Månadens Gröna
Sparris nu är säsongen här-Månadens Gröna

Alltså vad det här är läckert

Sommar, Sverige och lax liksom...... men här blir det en morot istället som får träda in. Jag har använt en rökpistol som kallröker till denna rätten. Det blev helt fantastiskt,  i receptet så har jag istället lagt till rökt / smoked havssalt så det behövs ingen rökpistol för att göra denna rätt.

 RÖKIG MOROTSSKIVA ( V+Gf)

 • 1 större lite tjockare morot skivad i skivor med mandolin
 • 1 msk björksocker ( fungerar med vanlig eller råsocker också)
 • 1 tsk smoked havs salt + eventuellt 1 krm rökarom
 • 1/2 tsk svart och vitpepparkorn ( krossa i en mortel )
 • 1 nypa arame alger

Skölj och skala morot. Gör skivor på mandolin eller liknande. Blanda salt, alger, krossade pepparkorn och socker. Gnid in detta på morotsskivorna. Lägg skivorna på ett fat med kanter och plasta in. Ställ kallt i kylen allt från 4 timmar till 2 dygn. Ju längre de ligger ju bättre. Men det avgörs på hur mycket tid man har.

Efter 4 timmar upp till 2 dygn

Nästa steg är att torka av bitarna. Lägg ett ugnsfolie på en ugnsform och i lägg morotsbitarna. Placera ut några dill kvistar och häll på lite olja på varje bit. Förslut folien och ställ formen i ugnen på 150°C i ca 15 - 20 minuter. De är klara när de är mjuka men fortfarande har kvar sin form.

Låt morot svalna.

MER SÅ BEHÖVS:

 • citron
 • dill
 • skivad rödlök
 • svart tång kaviar

Lägg ut sparris, rulla varje skiva morot till en spole och lägg ut på fatet. Klicka ut tångkaviar på moroten och dekorera med dill.  Antingen så klickar man på aioli på rätten direkt vid servering eller så serveras den vid sidan av.

Sparris nu är säsongen här-Månadens Gröna
Sparris nu är säsongen här-Månadens Gröna

Medverka hur det passar dig bäst

Nu hoppas jag att du vill medverka på något sätt! Antingen så bidrar du med recept eller så blir du bara medlem i vår fina grupp. Det ända du behöver göra för att vara medlem är att  inspireras av allt gott & grönt vi delar med oss av. Dela & tips gärna om oss till dina vänner på Facebook & Instagram.

Allt du behöver veta om Månadens Gröna

Månadens Gröna är en matutmaning där vårt syfte är att sprida matglädje och inspiration, kring både vegetarisk och vegansk matlagning.

Den 5:e varje månad presenterar månadens värd den råvara eller tema som gäller. All information om hur du deltar presenteras även i inlägget hos värden.

Den 25:e varje månad är sista dagen att bidra med ett recept.

Den 28:e varje månad publicerar månadsvärden ett inlägg med alla inskickade bidrag inkl. bilder och länkar.

Man kan delta antingen via sin blogg eller via Instagram. Bidragen lämnas i månadsvärdens kommentarsfält på bloggen. Deltar man via Instagram kopierar man sin delningsurl (klicka på de tre prickarna uppe till höger) och lämnar denna som en kommentar i månadsvärdens blogginlägg. Man får gärna också använda #månadensgröna så att vi hittar och kan re-posta bidrag.

Vi vill inte komma med några pekpinnar utan fokuset ska vara på inspiration! Om vi ska prata förhållning, så tänker vi oss lakto-/ovo när vi pratar ”vegetariskt”! Detta för att det ska kännas tillgängligt för många & alla!

följ oss på Instagram @manadensgrona och på Facebooksidan Månadens Gröna.

 Ha en fin dag // Tina