en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Sparris nu är säsongen här - Månadens Gröna

Sparris nu är säsongen här - Månadens Gröna

Sparris-nu-är-säsongen-här-Månadens-Gröna-1621.jpg

Sparris är ljuvligt gott. Säsongen är kort & börjar i slutet av april i början av maj  & håller på fram till juli. Den sparris vi känner mest till är den vita & gröna. Det ska nämnas att det även finns violett, vild & minisparris utöver den vita & gröna. Inte lika vanliga men det finns och är mer vanligt på restaurang i dagsläget än i våra matkedjor.

Sparris är antingen grön eller vit

Men från början är det samma råvara. Den vita täcks med jord som gör att den håller tillbaka växtkraften som då gör att den tar längre tid på sig att växa. Därför blir den vita tjockare & skalet blir grövre. Den vita måste man alltid skala först innan man äter den. Den gröna å andra sidan får ljus & kan då utveckla klorofyll. Den blir spädare, grönare & går att äta utan att först skalas.

Sparris nu är säsongen här-Månadens Gröna

Sparris är råvaran till månadens gröna

Det kändes helt självklart att välja den. För mig så välkomnar den sommaren & är startskottet till något nytt.

Sparris & rökt morot är ju en fantastisk förrätt

Den här rätten känns rolig & lite annorlunda att bjuda på. Min dotter tyckte moroten smakade väldigt likt lax.

Recept:

SPARRIS

 • en knippe
 • salt
 • peppar
 • olja

Skölj sparrisen i kallt vatten & skär/ bryt av änden.  Hetta upp olja & stek sparris på medium på plattan. Salta & peppar. Den ska ha kvar sin spänst.

 

Aioli på kikärtsvatten

CITRON & KAPRISAIOLI ( V )

 • 0,5 dl kikärtsspad ( det som finns i burken tillsammans med kikärtor)
 • 1,5 dl rapsolja
 • 0,5 dl citronolja ( Paolo Roberto's är grymt god )
 • 0,5 msk dijon
 • 1 msk citron + skal från 1 citron
 • 1,5 msk hackad kapris + spad
 • salt & peppar

 

Lägg kikärtsvatten i en hög kanna & tillsätt pressad citron, dijon & mixa samman. Börja hälla rapsolja i en tunnstråle, vicka fram & tillbaka till all olja är i och det har tjocknat. Fortsätt på samma sätt med citronoljan.  Rör runt i majonäsen,  hacka kapris grovt & rör i med lite av spadet. Rör slutligen i citron zest, smaka av med peppar & om det eventuellt behövs lite salt. Ställ kallt.

 

Sparris nu är säsongen här-Månadens Gröna

Alltså vad det här är läckert

Sommar, Sverige & lax liksom...... men här blir det en morot istället som får träda in. Jag har använt en rökpistol som kallröker till denna rätten. Det blev helt fantastiskt,  i receptet så har jag istället lagt till rökt / smoked havssalt så det behövs ingen rökpistol för att göra denna rätt.

GRAVAD & KALLRÖKT MOROTSSKIVA ( V+Gf)

 • 1 större lite tjockare morot skivad i skivor med mandolin
 • 1 msk björksocker ( fungerar med vanlig eller råsocker också)
 • 1 msk smoked havs salt
 • 1/2 tsk svart & vitpepparkorn ( krossa i en mortel )
 • 1 nypa arame alger

 

Skölj & skala morot. Gör skivor på mandolin eller liknande. Blanda salt, alger, krossade pepparkorn & socker. Gnid in detta på morotsskivorna. Lägg skivorna på ett fat med kanter & plasta in. Ställ kallt i kylen allt från 4 timmar till 2 dygn. Ju längre de ligger ju bättre. Men det avgörs på hur mycket tid man har.

 

Efter 4 timmar upp till 2 dygn

Nästa steg är att torka av bitarna. Lägg ett ugnsfolie på en ugnsform & lägg morotsbitarna på den. Placera ut några dill kvistar  & häll på lite olja på varje bit. Förslut folien & ställ formen i ugnen på 150°C i ca 15 - 20 minuter.

Låt morot svalna.

MER SÅ BEHÖVS:

 • citron
 • dill
 • skivad rödlök
 • svart tång kaviar

Lägg ut sparris, rulla varje skiva morot till en spole & lägg ut på fatet. Klicka ut tångkaviar på morot, dekorera med dill & morot. Antingen så klickar man på aioli på rätten direkt vid servering eller så serveras den vid sidan av.

Sparris nu är säsongen här-Månadens Gröna

Medverka hur det passar dig bäst

Nu hoppas jag att du vill medverka på något sätt! Antingen så bidrar du med recept eller så blir du bara medlem i vår fina grupp. Det ända du behöver göra för att vara medlem är att  inspireras av allt gott & grönt vi delar med oss av. Dela & tips gärna om oss till dina vänner på Facebook & Instagram.

Allt du behöver veta om Månadens Gröna

Månadens Gröna är en matutmaning där vårt syfte är att sprida matglädje och inspiration, kring både vegetarisk och vegansk matlagning.

Den 5:e varje månad presenterar månadens värd den råvara eller tema som gäller. All information om hur du deltar presenteras även i inlägget hos värden.

Den 25:e varje månad är sista dagen att bidra med ett recept.

Den 28:e varje månad publicerar månadsvärden ett inlägg med alla inskickade bidrag inkl. bilder och länkar.

Man kan delta antingen via sin blogg eller via Instagram. Bidragen lämnas i månadsvärdens kommentarsfält på bloggen. Deltar man via Instagram kopierar man sin delningsurl (klicka på de tre prickarna uppe till höger) och lämnar denna som en kommentar i månadsvärdens blogginlägg. Man får gärna också använda #månadensgröna så att vi hittar och kan re-posta bidrag.

Vi vill inte komma med några pekpinnar utan fokuset ska vara på inspiration! Om vi ska prata förhållning, så tänker vi oss lakto-/ovo när vi pratar ”vegetariskt”! Detta för att det ska kännas tillgängligt för många & alla!

följ oss på Instagram @manadensgrona och på Facebooksidan Månadens Gröna.

 

 

 Ha en fin dag // Tina

 

Biff med balsamicosås och karamelliserad lök - Vegan

Biff med balsamicosås och karamelliserad lök - Vegan

Vego's Mattias Kristiansson är här med ny bok

Vego's Mattias Kristiansson är här med ny bok