Jackfrukt Thai crab cakes med het sås

Jackfrukt har jag använt en hel del här hemma. Jag tycker att det är en intressant råvara i det vegetabiliska köket. Den är allmänt känd som det gröna alternativet till pulled pork... Pulled jackfrukt och det finns en uppsjö av recept på nätet med det. Jag har även tidigare gjort en Asiatisk Pulled jackfrukt. Men idag blir den i ett lite annan utförande.

Jackfrukt är gott och mångsidigt

Det fungerar utmärkt att göra dessa finfina crab cakes på.

Jackfrukt Thai crab cakes med het sås
Jackfrukt Thai crab cakes med het sås

Thai-jacktfrukt-crab-cake-3.jpg

Jacktfrukt Thai Crab Cake

VEGAN - GLUTENFRI

Recept:

 

 

"FISK"BULJONG

Spar buljongen och koka ner den. Använd sedan som smaksättning till andra "fisk" alternativ.

  • 1 liter vatten
  • 1 msk tamari
  • 2 msk amare
  • 1 msk lantbuljong
  •  1 burk jaktfrukt

Häll av jaktfrukt från vätskan i burken, skölj och låt rinna av i trådsil. Blanda buljongen och koka upp. lägg i de hela bitarna och låt dem få ett uppkok. Dra ner värmen och låt de koka i 15 minuter. När det kokat klart, häll av allt i en trådsil som sitter över en bunke. Låt vätskan vara i bunken, fiska upp jaktfrukt bitarna och algerna. Spar buljongen i en glasburk.

Kryddor

  • 1 stjälk citrongräs
  • 3-4 limeblad
  • 1 röd chili frukt
  • 1/2 msk sambal oelek
  • 1 nypa färsk koriander (stjälk & blad )
  • skal från 1 lime + saften från 1/2  pressad lim
  • 1/2 vitlöksolo eller ca 2 klyftor
  • 1 tsk färsk ingefära, saften så pressa ut saften genom tesil.
  • algerna från buljongen
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl rårismjöl
  • panko  ströbröd eller motsvarande glutenfritt
  • salt & peppar
  • panko ströbröd eller motsvarande glutenfritt*

Skär den tjocka stammen av jaktfrukt i bitar, resten av fruktköttet dra man i sär. Banka lätt i stjälken på citrongräs och hacka smått. Hacka och skär samtliga ingredienser smått. Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör på puls knappen några varv. Låt färsen vila i 15 minuter.

Forma puckar eller biffar,  pensla med rapsolja och vänd i ströbröd. Lägg puckar / biffar på en plåt som är täckt med bakplåtspapper. Grädda på 180°C varmluft eller 200°C vanlig ugn i ca 25 - 30 minuter vänd några gånger. Tiden beror lite på olika ugnar. Ha koll på färgen.

* När jag var i new York så köpte jag glutenfritt panko ströbröd på Wholefoods.

Jackfrukt Thai crab cakes med het sås
Jackfrukt Thai crab cakes med het sås

Majonäs som smakar ljuvligt till vegan crab cake

  • 3 msk kikärtsvatten, från tetra eller burk med konserverade kikärtor
  • 1 msk Sriracha
  • 1 tsk tamari
  • 1 msk lime
  • salladslök finhackad
  • chiliflingor
  • salt & peppar
  • 2 dl rapsolja

Lägg alla ingredienser förutom olja, salladslök, chiliflingor och salt/ peppar i en hög kanna.  Starta stav mixern och mixa runt allt häll sedan oljan i en tunn stråle. Vicka mixern lite fram och tillbaka medan majonäsen tjocknar. När all olja är i mixa runt några varv. KLART. smaka av med salt och peppar.

Toppa såsen vid servering med salladslök och chiliflingor.

Jackfrukt Thai crab cakes med het sås
Jackfrukt Thai crab cakes med het sås

Jag svarvade en sallad på gurka, rättika och morot.

Salladsdressing

  • 1 msk risvinäger
  • 1,5 tsk sötning ( agave)
  • 1 msk Sriracha
  • 3 msk rapsolja
  • 1, 5 msk lime pressad + skalet från hela
  • Smaka av med salt och peppar

Mixa alla ingredienser med en stavmixer men uteslut salt och lime skal. När du mixat klart smaka av med salt och riv ner skalet. Blanda dressingen med salladen precis innan servering. Anpassa mängden efter hur många portioner. 


Jackfrukt Thai crab cakes med het sås
Jackfrukt Thai crab cakes med het sås

Ja nu är det 1:a maj, vi har glass och en härlig grillsäsong att se framemot <3

Kommande veckan så blir det en ny intervju, ett smakligt recept, en drink och jag presenterar mitt tema till Månadens gröna.

// Tina