Spansk tortilla - Vegan & Månadens Gröna

Spansk tortilla som är helt äggfri, m.a.o vegan är mitt bidrag till denna Månadens gröna. Men innan vi kommer till det, så måste jag nämna vad som händer här inne på Grönt varje dag.  Yes! Jag har ny design och jag är super nöjd! Det kommer nog vara lite rörigt här inne, innan jag fått ordning på allt. Men det är nytt och fräscht. Detta kommer i slutändan förhoppningsvis ge er läsare en mycket roligare läsupplevelse. Imorgon kommer jag berätta mer om min nya design och planerna för bloggen.

Spansk tortilla så gott och inte behövs några ägg alls

Jag har även bytt ut potatisen mot "söt"potatis. Temat denna månad som  Annelie på Blomster och bakverk har kommit på; är P, potatis, purjolök, palsternacka.....eller något som har med påsk att göra. Men nu är påsken över och mitt bidrag är potatis + söt , sötpotatis och purjolök.

Spansk Tortilla
Spansk Tortilla

Spansk tortilla till tapas

Tortilla, omelett med lök och potatis, är en nationalrätt i Spanien och serveras  både som huvudrätt men kanske framför allt som tapas. Då den äts med fördel kall.

Den här som jag har gjort kommer vara perfekt att servera som tillbehör till måltider som har flera olika smårätter. Hos oss så uppskattar vi just sådana måltider. Lite av allt kan man säga.

Om man inte använder ägg vad ska man använda istället?

Silken tofu, tofu eller varför inte kikärtsmjöl! Kikärtsmjöl är dessutom sojafritt för den som föredrar det. Svart salt, Kala Namak, bidrar med en lätt smak av ägg. Svart salt går att köpa på goodstore, nätet eller i butiker som säljer kryddor.

Spansk Tortilla
Spansk Tortilla

Recept:

SPANSK TORTILLA MED SÖTPOTATIS ( V+ GF )

 • 150 gram kikärtsmjöl
 • 1,5 dl vatten
 • 2 dl växtmjölk ( mandel/ havre goo green
 • 1/2 tsk svart salt, Kala Namak
 • 1/2 tsk vanligt salt
 • 1 tsk het rökt paprikapulver
 • 400 gram skalad & tunt skivad sötpotatis
 • 1 gul lök
 • ca 2 - 3 cm av det vita på en purjolök
 • 1 vitlök solo
 • en näve hackad bladpersilja + extra att toppa med
 • 1 krm gurkmeja
 • 1 msk näringsjäst
 • några nypor chiliflingor

STEG ETT: Sätt ugnen på 175 °C , vispa ihop kikärtsmjöl med växtmjölk och vatten. Tillsätt vanlig salt och rökig het paprikapulver, vispa så allt är ordentligt blandat. Ställ åt sidan i ca 1 timme.

STEG TVÅ: Hacka lök, purjolök och vitlök. Värm upp lite olivolja i en stekpanna och låt löken mjukna i oljan. Rör om då och då. Detta ska inte ta färg.

STEG TRE: Tvätta, skala och skiva sötpotatis i tunna skivor. Hetta upp olja i en annan panna och stek potatisen mjuk. Detta tar en stund, låt plattan vara på medium värme. Se till att steka på båda sidor om potatisen. När potatisen är klar vänd ner hackad persilja och lök.

STEG FYRA: Blanda i svart salt, gurkmeja och näringsjäst i smeten. Blanda i potatisen försiktigt och vänd om så allt blandar sig.

STEG FEM: Hetta nu upp lite ny olja i pannan och häll i smeten, låt plattan vara på medium värme. Omeletten måste stelna ( 4 - 5 minuter ) lägg sedan ett fat över pannan, vänd upp och ner på panna. Stek nu den andra sidan. Täck pannan ( OBS stekpanna som tål ugn ) med folie och ställ in i ugnen i ca 10 minuter.

Till servering

Innan servering strö på hackad persilja och ät med  riktigt goda oliver. Jag är verkligen storm förtjust i Kung Markattas svarta/ gröna oliver och de gröna är en hit till denna tortilla.

Något att tänka på. Det går utmärkt att göra omelett utan svart salt och vill man använda vanlig  potatis, så gör man helt enkel det istället.

Kikärtsmjöl hittar man på glutenfria hyllan eller där utländska livsmedel finns.

Spansk Tortilla
Spansk Tortilla

Det var mitt bidrag denna månad! Vad blir ditt?

Allt du behöver veta om Månadens Gröna

Månadens Gröna är en matutmaning där vårt syfte är att sprida matglädje och inspiration, kring både vegetarisk och vegansk matlagning.

Den 5:e varje månad presenterar månadens värd den råvara eller tema som gäller. All information om hur du deltar presenteras även i inlägget hos värden.

Den 25:e varje månad är sista dagen att bidra med ett recept.

Den 28:e varje månad publicerar månadsvärden ett inlägg med alla inskickade bidrag inkl. bilder och länkar.

Man kan delta antingen via sin blogg eller via Instagram. Bidragen lämnas i månadsvärdens kommentarsfält på bloggen. Deltar man via Instagram kopierar man sin delningsurl (klicka på de tre prickarna uppe till höger) och lämnar denna som en kommentar i månadsvärdens blogginlägg. Man får gärna också använda #månadensgröna så att vi hittar och kan re-posta bidrag.

Vi vill inte komma med några pekpinnar utan fokuset ska vara på inspiration! Om vi ska prata förhållning, så tänker vi oss lakto-/ovo när vi pratar ”vegetariskt"! Detta för att det ska kännas tillgängligt för många & alla!

följ oss på Instagram @manadensgrona och på Facebooksidan Månadens Gröna.

In och lämna ditt bidrag hos Annelie.

Ja, jag kommer berätta mer om design & kommande planer för bloggen i nästa inlägg. Bjuder även på något gott.

Ha en fin dag alla// Tina