en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Nordafrikansk morotssallad, månadens gröna

Nordafrikansk morotssallad, månadens gröna

Nordafrikansk morotssallad hur låter det? Den nordafrikanska maten är jag väl bekant med. Har både ätit & lagat den en hel del genom åren. Har ju inte gjort så mycket av den här på bloggen, men kanske dags att ändra på det nu.

Nordafrikansk morotssallad med harrisadressing

Både morot & Harissa förekommer flitigt i det nordafrikanska köket. Harissa är ju en het chilipasta som är vanligt förekommande i både Tunisien & Marocko. Chilipastan finns att köpa här i Sverige i dag i de flesta matbutiker. Den som vi kan köpa på burk eller tub är en slät & het pasta. Men om du befinner dig i Tunisien eller Marocko så rekommendera jag er att köper den som finns på  marknaden & kallas "Harissa Arabi" en grovt mixad pasta som har en mer rökig smak. Den passar förträffligt i allt från kalla till varma rätter, såser & tillbehör! En klick i pizzasåsen, i biffen eller i dressingen gör susen.

 Harissa Arabi

Jag gör min egen Harissa när jag har tillfälle, men vanligast så får jag min från min svärmor eller mina svägerskor. För att göra sin egen autentiska Harissa så behövs en soltorkad paprika/ chili som man köper på marknaden, vitlök  & en speciell krydda "Tebel" som är standard i varje hem i Tunisien. Det är en helt annan historia, den kryddan & låt mig vid tillfälle återkomma om den.

Och varför nu allt detta om Harissa

Den ingår i min sallad idag som jag har gjort som bidrag till denna Månadens Gröna! Temat som är morot har Lovisa spikat den här månaden. Jag är verkligen ute i sista minuten och önskar så att dygnet hade flera timmar för allt man vill hinna med att göra. Men jag hann, jag har ett bidrag!

Allt äts med bröd

Vad som bör tilläggas om den Nordafrikanska maten, du äter allt med bröd. Här finns inga lowcarb att snacka om! Jo men visst,  glutenfritt börjar så smått dyka upp på hyllorna. Men ta för allt i världen inte ifrån en Tunisier sitt  bröd!

Mitt bröd ligger på fatet & salladen ovanpå

Men det har jag gjort bara för bildens skull. salladen serverar du som en sidorätt eller tillbehör, lite bröd, oliver & någon falafel/ grönsaksbiff så blir det kanon.

MOROTS & FÄNKÅLSALLAD ( V+ GF )

 

 • 2 - 4 st morötter
 • 1 - 3 fänkål beroende på storlek. Leta efter fasta & fina
 • 1 tsk korianderfrö
 • 1 tsk kumminfrön
 • saften från 1/2 citron
 • rivet skal från 1 citron
 • 1 msk äppelcidervinäger
 •  1/ 2 msk + så mycket du klarar av *
 • 2 - 4 msk olivolja
 • en knippe persilja
 • en knippe koriander
 • salt
 • peppar

 

Tvätta & slanta morötterna. Koka dem i saltat vatten. De får inte koka för länge, utan ska precis ha sin kärna kvar. Rosta kryddorna i en het panna & mortla eller mal dem fint. Skiva fänkålen & blanda med morötter, vänd ner kryddorna & örterna. Riv citronskal & blanda runt. Vispa ihop citronsaft, äppelcidervinäger, Harissa & olivolja. Vänd ner i salladen. Smaka av med salt & peppar. Ställ salladen kallt för att mogna i smakerna. Denna håller i några dagar i kylskåpet!

ATT TÄNKA PÅ!

Vänd ner lite kokta bönor eller linser i denna sallad. Lite inlagda citroner är förtjusande gott att ha till om man har tillgång till det.

*Harissa är OBS starkt och börja med liten mängd & öka på efterhand.

Med brödet fångar du upp dressingen & för glutenfritt bröd gäller detta!

 

Nu önskar jag er en riktigt trevlig kväll.

// Tina

Spansk tortilla - Vegan & Månadens Gröna

Spansk tortilla - Vegan & Månadens Gröna

Hush puppies - Vegan & glutenfria

Hush puppies - Vegan & glutenfria