Det goda gröna ett nytt boktips

Det goda gröna är en bok som kvalade direkt in på min boktopp! Boken är både fotad & stylad av Karoline Jönsson från Det gröna skafferiet. En bok som förmedlar kärleken till växtbaserad kost, från jorden raka vägen till bordet!

Det goda gröna

Är en kokbok men lika fullt en bok om odling & om att skörda de som odlas på gården som hon bor på Skåne! Hennes målsättning har aldrig varit att bli helt självförsörjande, utan mer att komma nära sitt ursprung! Prestigelöst & tillåtande att misslyckas har hennes rödbetor gått från att vara små som rädisor till att bli stora & maffiga!  Hon förklarar i boken; varje år som går så lär man sig mer om "sin" egen jord, hur man förbättrar kvalitén på jorden, förstår när det är bäst tid att så & vilka grödor som trivs i det klimat & jord man själv bor i! Vädret är ju också avgörande för vad man får för skörd!

Den delen av boken är helt fantastisk & känns så äkta! man känner att det är Karolines ord, att faktiskt är det riktig jord under naglarna på Skåne tjejen. Som läsare så behöver man ingen förkunskap, texten är lättförståelig & skapar snarare  lust till att själv ge sig ut att så & gräva i jorden.

Varje kapitel bjuder på skörderecept

Recepten är lättlagade & vackra. Allt är helt växtbaserad utan mejerier, kött eller ägg! Boken bjuder också på hemmagjorda SPA produkter & välgörande örtteer.

Här åker man på några sekunder rak från Skåne över Atlanten till ett varmt Sydstatskök & bjuds på läckra små Hush puppies! Jag säger som Karoline gör i boken, ja, gärna till middag en Torsdag! Eller föresten varför inte varje dag! De är förrädiska goda & ett nytt beroende här hemma!

Alltså kolla bara in denna läckerhet; Hummus haverest Bowl, Bättre blir det inte, både gom & ögat får sitt!

En kokbok utan en & anna dessert är ingen kokbok! Jag känner direkt habegär när jag ser denna vackra raw Blåbärscheesecake! Här sköter mixern allt jobb & ska bara stå kallt i några timmar innan servering!

Ja, Karoline har på ett jätte fint sätt vävt samman texten mellan odling & recept. Bilderna är vackra & förtydligar texten. Man känner också att hon brinner för det hon gör! Karoline var en av de 1:a vego bloggar jag följde ( flera år sedan) Redan då kändes hon äkta & förmedlade en känsla som idag går att se på många bloggar! Lantligt, hållbart & att ta sig tid! Hon var steget före. I Sveriges 1:a vegoprogram så delade hon programledarrollen med Elenore från bloggen Earthsprout! Även det programmet var lite före sin tid & skapade en del ramaskrin, jag älskade programmet!

Är du nyfiken på odling, grönsaker & växtbaserat så är det här en bok för dig. 

Nästa inlägg kommer upp under dagen & då bjuder jag på ett recept från DET GODA GRÖNA! Det vill ni inte missa!

// TINA