Italienska smaker - Järpar med aubergine

Hej på er, idag så blir det Italienska smaker på ett fat. Nu är man sugen på allt annat en julmat, eller vad säger ni? Varm rustik mat känns extra fint när snön ligger säker på marken. Vad kännetecknar då Italienska köket, för att nämna några,  pizza, pasta, ostar, vin, olivoljan & tomat? Inga konstigheter...

Italienska råvaror här hos oss!

Krossad eller passerad tomat på burk eller tetra finns att tillgå året om. Kapris och oliver är också typiska italienska råvaror, icke att glömma det soltorkade tomaterna. Om vi handlar smart och alltid ser till att ha en bra bas av råvaror hemma, kan man med enkla medel trolla fram något lite extra till Lördagens middag. Så för att fortsätta spinna vidare på billig mat i Januari så är mitt bästa tips rensa och håll ordning i ditt skafferi.

Köper man på sig för mycket

Har rörigt i skåpen är det bara bortkastat. Att rensa och göra plats är kanske det allra viktigaste om man ska leva sparsamt. Då kan man planera och har plats att fylla på i skåpen när man vet vad som saknas och behövs. Förts då kan man göra bra köp.

Det är Smart att köpa på sig på flera förpackningar när det är kampanj eller annons i din butik.

Vissa saker lägger jag alltid ner i min korg när jag är och handlar. Pasta, krossade tomater, oliver och ett viss lager av färdig kokta bönor på burk eller tetra. Men även ris, quinoa och nudlar köper jag extra om det skulle vara bra pris. Självklart är det att föredrar att alltid koka egna baljväxter. Men en burk färdig kokta bönor kan vara en räddare i nöden.

 Flera italienska smaker

Några andra goda råvaror som kännetecknas med Italien är både kronärtskocka och aubergine. Jag måste erkänna att de båda är favoriter som jag gärna har i min matlagning. Dessa står på min arbetsbänk och något gott kommer det definitivt bli av dem. Men i dagens recept har jag tillsammans med aubergine även soltorkad tomat.

 En av dagens råvara, soltorkad tomat

I mitt tycke ett måste i varje kök. Tomat torkas när den är i säsong och det är ju då den smakar som mest. Jag använder dem i pizza / pasta sås, soppa, biffar, röror och grytor. Jag tillsätter soltorkad tomat till bl.a fröknäcke och focaccia när jag bakar. Det tar liten plats och höjer vilken måltid som helst.

Recept:

Aubergine lindadade järpar ( v+ gf )

10 - 12 Järpar

 • 1 gullök1 vitlök solo
 • 200 g skogschampinjon
 • 6 bitar soltorkad tomat
 • 1 msk balsamico
 • 1 msk dijon
 • 1 msk lantbuljong
 • 1 dl solrosfrön
 • 3 dl gröna kokta linser
 • 1 msk hackad kapris
 • 2-3  nypor chiliflingor
 • 2 nypor torkad timjan + rosmarin
 • citron zest
 • 1 näve persilja + basilika
 • 2 dl kokt röd quinoa
 • 2 tsk fiberhusk
 • 1/2 dl rårismjöl
 • 1 Chia ägg, 1 msk chiamjöl + 3 msk vatten, vispa ihop & låt vila en liten stund.
 • 1 msk olivolja

Hacka lök, vitlök, sauterar i olja på medel värme, tillsätt hackad champinjon och rör medan det fräser i pannan. Hacka soltorkad tomat och tillsätt, rör runt och ha i balsamico, dijon och lantbuljong. Ta några varv med peppar kvarn. Ha i 1 dl solrosfrön, hackad kapris, chiliflingor och torkad krydda.  Rör om då och då, tillsätt linserna. Låt linserna bli varma.  Hacka basilika, persilja och riv skal från citron direkt ner i pannan. Lyft av pannan från spisen och  låt färsen svalna lite.

Tillsätt fiberhusk och rårismjöl i färsen och flytta över allt i matberedaren. Mixa några varv, tillsätt quinoa och mixa sedan några varv till. Smaka av färsen med salt och peppar. Arbeta in olivolja och chiaägget ordentligt. Ställ färsen kallt i 30 - 60 minuter.

 Hur får man biffen att hålla ihop

Som ni ser så har jag oftast en och samma bas till mina biffar, bollar och burgare. Det är för att jag har testat ganska mycket, under de två senaste åren, att göra just biffar, burgare och bollar. Min ambition har varit att göra dem vegan och glutenfria. Nötter är ofta en allergen men går alltid att byta ut till olika frön.

Fiberhusk älskad av mig

Min erfarenhet har lärt mig att fiberhusk tillsammans med någon form av mjöl är överlägset ströbröd & potatismjöl/ majstärkelse. Fiberhusk binder fukt och och ger rätt konsistens åt biffarna / burgarna. När jag sedan adderade chiaägg gjort på chiamjöl så blev det magiskt. Jag misslyckas aldrig med en biff eller burgare och det beror på kombinationen fiberhusk, chiaägg och någon form av glutenfri mjöl. OBS  det är viktigt att det är chiamjöl + 3 msk vatten. Chia frön blir inte samma resultat. Detta ska alltid arbetas in ( helst för hand ) i sista momentet när man gör färs till biffar. Chia ägg har jag dock inte i alla mina biffar. Det avgörs av råvara och hur fuktig smeten är.

Förbered aubergine:

Skölj och skiva aubergine tunt på längden. Lägg alla skivorna i ett durkslag och salta. Låt ligga i ca 30 minuter och salta ur. Torka av med hushållspapper.

Forma järpar av färsen och linda runt varje järpe en skiva tunt hyvlad aubergine. pensla dem med en blandning av olivolja och balsamico. Lägg alla järpar på en plåt som är klädd med bakplåtspapper. grädda i ca 25 - 30 minuter på 175 °C vänd några gånger på dem.

Gör tomatsås ( v )

 • 1 tetar krossade tomater, 400 gram
 • 1 schalottenlök eller mindre gullök fin hackad
 • 1 vitlöksolo fin hackad
 • 1 msk ljus vinäger, gärna vit balsamico
 • 1 msk tomatpuré, låt svettas i oljan
 • 1 msk lantbuljong
 • ett par halvor soltorkad tomat
 • torkade kryddor timjan/ rosmarin & basilika
 • chiliflingor
 • lite råsocker
 • vatten i ett par omgångar
 • citron zest & färsk basilika/ persilja
 • salt & peppar

Min tomatsås är enkel och jag har i alla råvaror efter hur de står i ingredienslista. Citron zest och färska kryddor har jag i sist. En tomat sås vill gärna stå länge och puttra på spisen så  ge den tid, våga smaka av. När den är klar är den mustig och fyllig.

Mos ( v )

 • ca 700 gram mjölig potatis
 • 1 - 1,5 dl havregrädde OATLY
 • god nötig kallpressade rapsolja
 • salt

Koka potatisen mjuk i lätt saltat vatten. När det är färdig kokta, häll av och ånga av potatisen på spisen.

Värm grädde, stöt potatisen med en potatisstöt. Häll på den varma grädden och rör kraftigt med en ballongvisp, häll på någon eller två msk rapsolja, rör fluffig. smaka av med salt. Man avgör själv om man vill ha en len mos eller en lite fastare genom mängden grädde.

Några tips på vägen

Risentas Chiamjöl finns på både ICA och Konsum. Fiberhusk hittar man på glutenfria hyllan i de flesta livsmedelsbutiker idag. Dessa två tycker jag är goda investeringar och gör matlagningen lite roligare när man vill göra olika biffar och burgare.

Våga variera baljväxter och grönsaker i ett recept om man inte har alla ingredienser hemma.

Hoppas helgen är bra// Tina