en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Nyårsmeny med små medel - 3 rätters

Nyårsmeny med små medel - 3 rätters

Nyårsmeny med små & enkla medel. Jag hade inte planerat för någon nyårsmat. Skulle egentligen befinna mig borta. Men ändrade planer gjorde att jag snabbt tänkte om & så här i sista timmen så bjuder jag på en nyårsmeny med trerätters. Min tanke är att den ska vara god & inbjudande men med små enkla medel. Den ska inte heller kosta en förmögenhet.

Nyårsmeny - tre rätter från växtrike

Ja, så tänkte jag mig. Min meny har dock ingen röd tråd, den blev helt enkelt en trerätters i en härlig mix. Den är beräknat till 4 personer.

Nyårsmeny

Förrätt: bakad morot med apelsin/ tahini vinägrett, hackad mandel & krispig grönkål

Huvudrätt: linser & rotsaker i tacokrydda, ugnsrostad sötpotatis, picklade rödlök & cashew sour kräm

Efterrätt: kokospannacotta med ananas, lime, mynta & rostade kokoschips.

Ja låter det lockande så häng bara på, den är inte heller särskilt tidskrävande. Vi börjar med förrätten.

Bakad morot med fina tillbehör

4 portioner

  • Ca 4 - 6 morötter
  • 2 msk nötig och god rapsolja
  • salt & peppar
  • 3 - 4 msk hackad mandel

Skölj & tvätta morötterna rena med en rotsaks borste. Skär i tunna stavar. Lägg alla stavar på ett folie ark. Ringla på olja & salta/ peppar. Baka på 175°C tills de är mjuka men fortfarande al dente.

Apelsin & tahini vinegrette

  • 2,5 msk pressad juice från apelsin + skal från ca 1/2 apelsin
  • 2 msk ljus tahinipasta
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2 krm cayannepeppar
  • 1 tsk lönnsirap
  • 3 msk god kallpressad rapsolja
  • salt & peppar

Riv skalet från apelsinen & pressa 2,5 - 3 msk juice. Mixa ihop med en stavmixer tahini, lönnsirap, äppelcidervinäger, cayennepeppar & apelsinsaft. Tillsätt oljan droppvis, smaka av med salt & peppar.

Morötterna kan bakas en dag i förväg. När det är dags att servera sätt ugnen på 225°C ta en msk av dressingen och hälften av den hackade mandeln, vänd runt detta i morötterna. Rosta gärna resterande mandel i en het panna.

Ställ in i ugnen tills morötter och mandel fått färg.

Grönkål

Skölj & repa några grönkåls stjälkar. Slunga gärna bort vattnet. Lägg dem på en plåt ( jag gör alltid mina på en perforerad kakplåt ) Rosta på 150°C tills de är krispiga & torra. Här måste man vara med hela tiden & passa.

Lägg grönkåls krisp i botten av ett fat, lägg på morötter, ringla på extra dressing & toppa med resterande mandel.

Nu fortsätter vi med huvudrätten.

Recept:

Linser & rotsaker i tacokrydda (   V+ Gf )

4 portioner

  • 2 st morötter
  • 1 st palsternacka
  • 1 st liten kålrot
  • 1 vitlök solo
  • 1 charlottenlök
  • 1 röd chili
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl röda linser
  • 1 frp krossade tomater
  • 1 msk lantbuljong
  • 3 dl vatten
  • salt & peppar

Tacokrydda

  • 1/2 tsk koriander frön
  • 1/2  paprikapulver
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk spiskummin frön
  • 2 - 3 krm chiliflingor
  • 1 krm cayennepeppar

Börja med att rosta spiskummin & korianderfrö i en het panna. Lyft av stekpannan när det börjar dofta. Lägg samtliga kryddor i en mortel & mortla fint.

Skär morot, palsternacka & kålrot i kuber ca 1 x 1 cm. Riv vitlök,  hacka charlottenlök & röd chili, Fräs allt i olja eller smaklös/ doftfri kokosolja. Det ska nu steka i ca 5 minuter på låg värme, rör då & då. Tillsätt kryddor & rör ordentligt. Häll på vinäger & tomatpuré rör runt. Nu tillsätter man tomatkross, lantbuljong, sköljda linser & ca 1 dl av vattnet. Detta ska nu puttra småkokande som en risotto. Tanken är att linser ska ha kvar sin form & får inte koka för hårt. häll i lite  vatten i taget tills linserna är mjuka. Grytan ska inte vara vattning utan fyllig. smaka av med salt & peppar.

Cashewkräm

  • 2 dl blötlagda cashewnötter minst 4 timmar
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk näringsjäst
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • salt

Skölj cashewnötter & mixa slät med övriga ingredienser. Ställ kallt.

Sötpotatis i ugnen

  • 2 st sötpotatisar
  • olivolja
  • salt/ peppar

Skiva sötpotatis diagonalt i 1 cm breda skivor. Pensla med olja, salta & peppar. Rosta skivorna i ugnen på 175 grader. Det är klara när det fortfarande har spänst men helt genombakade.

Svarta bönor

  • 1 frp svarta bönor
  • 1 msk kokosolja eller rapsolja
  • 1/2 msk chilipulver
  • 1/2 tsk oregano
  • saft från lime
  • salt & svartpeppar

Skölj bönorna ordentligt & torka dem med lätt hand med hushållspapper. Fräs i 1 msk kokosolja med chilipulver ( chipotle) flingsalt & svart peppar. Låt de ligga på hushållspapper när de är klara.

PICKLAD RÖDLÖK  följ länken

Vid servering, lägg grytan i botten av en skål & lägg på sötpotatis. Skopa på lite cashewkräm i fyra hörn & toppa med svarta bönor, picklade rödlök & färsk oreganon.

Som avslutning blir det kokospannacotta.

Kokospannacotta ( V + Gf )

4 portioner

2 dl kokosmjölk 2,5 dl havre grädde 0,5 dl kokospalmsocker 2 krm agar agar

Agar agar behöver komma upp i 85°C för att lösas upp, därför är en termometer att föredra.

Blanda grädde, kokosmjölk, kokospalmsocker & vispa i agar agar. Ställ kastrullen på plattan ( medium värme ) och rör hela tiden, ha gärna en termometer till hands och ha koll på temperaturen, så du vet att vätskan når 85°C. Låt sjuda under omrörning i ca 3 – 4 minuter. Häll upp i sex glas & ställ i kallt i minst 2 timmar.

ANANASSALSA ca 1 dl ananas på burk ( Kung markatta har en eko som jag använde) skal från lime + saft ca 1 msk fin strimlad mynta rostade kokoschips

Hacka ananasen i mindre bitar, blanda i limeskal & saft. Vänd runt myntan. Salsan läggs  på vid servering & strö avslutningsvis på kokoschips. Tillsätt gärna 2 msk blötlagda gojibär för färgens skull.

Detta blir min nyårsmeny!

Några tips på vägen!

Om du inte har kokospalmsocker hemma kör på råsocker eller vanligt vitt socker, det som passar bäst! Om du föredrar gelésocker multi så använd ca 0,75 - 1 dl isåfall.

Ananassalsa går att byta ut till annan frukt & bär.

Anpassa rätterna till det du har tillgängligt & hemma. Köp hem det du känner för & känn ingen stress.

Cashew sour kan bytas ut till imat fraîche eller för lagt ovo gräddfil/ syrad grädde eller cream fraîche.

Vill du inte göra egen tacokrydda köp färdig.

Jag önskar er alla en fantastisk avslutning på året & ett riktigt gott nytt år!

// Tina

ÅRSKRÖNIKA, EN SUMERING AV 2016

Grönare januari -  haka på vegan utmaningen

Grönare januari - haka på vegan utmaningen